Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Κι αυτό κατόρθωμα του πατρ. Βαρθολομαίου!


filaretow1

Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου


Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη «Ενωτική Σύνοδος» για την εκλογή του πρώτου Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Στην «Ενωτική Σύνοδο» η οποία έγινε παρουσία του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, συμμετείχε και ο αυτοαποκαλούμενος Πατριάρχης του Κιέβου Φιλάρετος,
χωρίς το Πατριαρχικό κουκούλι.
Προϋπόθεση για να συγκληθεί η «Ενωτική Σύνοδος» και να γίνει εκλογή νέου Προκαθημένου, ήταν να αυτοδιαλυθεί το λεγόμενο Πατριαρχείο Κιέβου και η λεγόμενη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, προ της συγκλήσεως.
Απορίας άξιον είναι ότι μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Επιφανίου, το λεγόμενο σχισματικό Πατριαρχείο Κιέβου συνεχίζει να υφίσταται κανονικά.
Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου ένα μήνα μετά την «Ενωτική Σύνοδο» ο Φιλάρετος με επίσημο έγγραφο ζητά να τον μνημονεύουν ως Πατριάρχη του Κιέβου και πάσης Ρωσό-Ουκρανίας μαζί με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.
Στο εν λόγω έγγραφο, ο Φιλάρετος τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των ακολουθιών να μνημονεύεται πρώτα ο Αγιώτατος Φιλάρετος, Πατριάρχης Κιέβου και πάσης Ρωσο-Ουκρανίας και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Επιφάνιος, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, καθώς και ο εκάστοτε επαρχιούχος Επίσκοπος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος εκτυπώθηκε σε επιστολόχαρτο του σχισματικού «Πατριαρχείου Κιέβου», το οποίο επίσημα φέρεται να έχει ήδη διαλυθεί πριν από την «Ενωτική Σύνοδο».
Το σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.