Συγκεκριμένα όπως φαίνεται και στην φωτογραφία η ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επικαιροποίησε το δίπτυχο των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου, προσθέτοντας σε αυτό την ουκρανική εκκλησία που ιδρύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά ο επικεφαλής της δεν έχει καν ενθρονιστεί ακόμη.


Στη λίστα των «Νέων Πατριαρχείων – Αυτοκέφαλων εκκλησιών» στο τέλος, μετά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας, αναφέρεται η Εκκλησία της Ουκρανίας.
Η παρουσία σε ένα δίπτυχο ουσιαστικά σημαίνει την αναγνώριση από μια Ορθόδοξη Εκκλησία της ανεξαρτησίας (αυτοκεφαλίας) του άλλου. Σήμερα, το πρώτο στα ορθόδοξα δίπτυχα είναι το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διέκοψε την κοινωνία μαζί του το περασμένο φθινόπωρο, ξεκινά δικό της δίπτυχο με την Εκκλησία της Αλεξάνδρειας.
Όσο για τη νέα εκκλησία της Ουκρανίας, καμία από τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες, εκτός από την ίδια την Κωνσταντινούπολη, δεν την αναγνώρισε ακόμη, και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα το Φανάρι και οι έμμεσες ή άμεσες πιέσεις δημιουργούν προβληματισμό και για τους σκοπούς της αντιπροσωπείας του που θα έλθει στην Αθήνα οσονούπω.

Την ίδια στιγμή η βία στην Ουκρανία συνεχίζεται… Ο ναός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην περιφέρεια Zhitomir βρέθηκε βανδαλισμένος από άγνωστα άτομα.
Οι δράστες έσπασαν παράθυρα και επέφεραν φθορές σε εικόνες στις 22 Ιανουαρίου και έριξαν ξύλα και σκουπίδια στο φρέαρ της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Κι αυτά συμβαίνουν παρά τις διαβεβαιώσεις Ποροσένκο πως δεν θα υπάρξουν διωγμοί και παρά τις τελευταίες δηλώσεις Επιφάνιου.
Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος είπε συγκεκριμένα ότι η ρωσική εκκλησία θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Ουκρανία και θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους πιστούς τους στην Ουκρανία.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα υπάρξει ένας αριθμός ενοριών στην Ουκρανία, οι οποίες θα υπάγονται στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό είναι λογικό και δεν έχουμε αντιρρήσεις σε αυτό», ανέφερε και σμυπλήρωσε: «Αυτοί που αποφασίζουν να παραμείνουν στη ρωσική εκκλησία δεν θα πρέπει να αισθάνονται καμία πίεση, και θα έχουν ίσα δικαιώματα με αυτούς που ανήκουν στην ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε.
Ο ίδιος πιστεύει ότι σταδιακά «οι σχέσεις μας θα εξομαλυνθούν, οι λαοί μας θα αποκαταστήσουν τη φιλία, τις καλές και ειρηνικές σχέσεις».