Την στιγμή που η Ορθοδοξία μοιάζει πιο διχασμένη από ποτέ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκτός τόπου και χρόνου στην χθεσινή εορτή έστειλε πάλι μήνυμα ρίχνοντας λάδι στην φωτιά της αντιπαράθεσης.

Μιας αντιπαράθεσης που στην Ουκρανία παίρνει ολοένα και περισσότερη βίαιη μορφή παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρχών και το πογκρόμ κατά των εκπροσώπων της κανονικής Εκκλησίας γιγαντώνεται.
Ο κ. Βαρθολομαίος λοιπόν χθες έστειλε νέο μήνυμα υποστηρίζοντας πως “έναντι των όποιων αμφισβητήσεων των δικαίων και προνομίων του Οικουμενικού Θρόνου προβάλλουμε την καθαγιασμένη πράξη, τάξη και παράδοση της Ορθοδοξίας”



Μόνο που το Φανάρι εγκλωβισμένο στις παρωπίδες της δήθεν ανωτερότητας αδυνατεί να δει όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
Έχοντας ήδη επιτεθεί σε πολλούς κληρικούς και λαϊκούς, «ακτιβιστές» από την ουκρανική νέα εκκλησία επιτέθηκαν πρόσφατα και σε μια μοναχή.

Η Μοναχή Δημητρία (Pasevich) από την Μονή Αγίας Προστασίας στο χωριό Olkha υπέβαλε δήλωση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα της επαρχίας Zhytomyr σχετικά με τα σωματικά τραύματα που προκλήθηκαν σε αυτήν κατά την πρόσφατη επίθεση επιδρομέων στην Εκκλησία της Γεννήσεως στην Baranovka.
Ο πνευματικός πατέρας του μοναστηριού Αρχιμανδρίτης Αμφιλοχίος (Μπόλοσνενκο) ανέφερε ότι η γερόντισσα Δημητρία συμμετείχε στην προσευχή -διαμαρτυρία για την υπεράσπιση της εκκλησίας, όταν της επιτέθηκαν οι υποστηρικτές της νέας Εκκλησίας.
Εκτός από το γεγονός ότι είναι μοναχή, η γερόντισσα είναι και μητέρα ενός στρατιώτη-ήρωα που έχασε τη ζωή του στην περιοχή εν μέσω αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία. Της απονεμήθηκε το βραβείο της «Τάξης των μαχητών αγωνιστών «, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους «εθνικιστές» να της επιτεθούν και να την χτυπήσουν.
Ένας από τους εμπνευστές της επίθεσης στην εκκλησία, χτύπησε την καλόγρια στον ώμο και στο στήθος και στη συνέχεια στο πρόσωπο. Τότε την έριξε στο έδαφος και την κλώτσησε. Κάλεσε τους εθνικιστές να αποφασίσουν για τη μοίρα της εκκλησίας – «ρωσικά» ή «ουκρανικά», παραβιάζοντας την υπηκοότητα των τοπικών πιστών.
Οι ασεβείς ακτιβιστές έριξαν επίσης αυγά στο πατέρα Αμφιλόχιο και έσπασαν τις κλειδαριές από την πόρτα. Κάποιοι από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως γνωστοί άθεοι.

https://www.youtube.com/watch?v=_Ssa6F_vxt4