Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Οι ιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως είναι πολιτικοί με ράσα

Αρχιερεύς Νικολάι Ντανίλεβιτς: 

Οι ιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως είναι πολιτικοί με ράσα



Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραποιεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος μιλάει με την λογική των σχισματικών και της πολιτικής, ανέφερε ο αρχιερέας Νικολάι Ντανίλέβιτς, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Εκκλησίας, καθώς σχολίαζε τους πρόσφατους αβάσιμους ισχυρισμούς του Πατριάρχη ότι η κανονική Ουκρανική Εκκλησία είναι μια αρνητική δύναμη στην Ουκρανία και ότι ο ίδιος έφερε ενότητα στην Ουκρανική Ορθοδοξία.
Στην πραγματικότητα η παρέμβαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις υποθέσεις της Ουκρανικής
Εκκλησίας έφερε περισσότερα προβλήματα, δήλωσε ο π. Νικολάι σε μία πρόσφατη συνέντευξη στο First Cossack.
«Η δήλωσή του έχει την λογική της πολιτικής και είναι η λογική της απερχόμενης κυβέρνησης – της κυβέρνησης που δημιούργησε αυτήν την λογική … Μου φαίνεται ότι τα προβλήματά μας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ξεκίνησαν όταν το Πατριαρχείο για κάποιον λόγο δέχτηκε την λογική των σχισματικών, του λεγομένου Πατριαρχείου Κιέβου, καθώς και την λογική των ήδη απερχόμενων πολιτικών αρχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UOC.  
Οι ιεράρχες της Εκκλησίας όμως θα πρέπει να καθοδηγούνται από την εκκλησιαστική λογική και όχι από την λογική της πολιτικής, δήλωσε ο π Νικολάι.  
Ο Φιλάρετος Ντενισένκο έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις στην Κωνσταντινούπολη να άρει τα κανονικά επιτίμια εναντίον του, και η Ουκρανική κυβέρνηση έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις στην Κωνσταντινούπολη να δημιουργήσει μια αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία. Το Πατριαρχείο όμως αρνούνταν συνεχώς αυτά τα αιτήματα ή δεν ολοκλήρωνε μκροδιαδικασίες. Ωστόσο ο Πατριάρχης και το Πατριαρχείο άλλαξαν στάση όταν η Ουκρανική κυβέρνηση και οι σχισματικοί έκαναν νέα έκκληση τον Απρίλιο του περασμένου έτους.  
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστήριξε ότι δημιουργώντας την λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU) και χορηγώντας αυτοκεφαλία σε αυτήν, αποκατέστησε την Ορθόδοξη ενότητα στην Ουκρανία και αποκατέστησε το σύνολο του Ορθόδοξου λαού στην κανονικότητα, ανέφερε ο Νικολάι. «Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων πιστών ήταν και παραμένουν στην κανονική Εκκλησία και δεν την άφησαν ποτέ», απάντησε.    
«Υπάρχουν προφανείς παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις και η δημιουργία μιας παράλληλης πραγματικότητας. Δεν είναι έτσι. Εδώ στην Ουκρανία η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει και διακηρύττει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον έξω κόσμο», συνεχίζει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.  
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι Ουκρανοί σχισματικοί και η πρώην Ουκρανική κυβέρνηση υπό τον Ποροσένκο, δήλωναν συνεχώς ότι τα τρία σκέλη της Ουκρανικής Ορθοδοξίας ενώθηκαν στο «ενωτικό συμβούλιο» στις 15 Δεκεμβρίου, αν και μόνο 2 από τους 90 επισκόπους αποστάτησαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία για να ενταχθούν στην σχισματική οργάνωση και λιγότερες από 50 ενορίες (από τις πάνω από 12.000) μεταβιβάστηκαν οικειοθελώς στην σχισματική οργάνωση από τότε που δημιουργήθηκε. Επίσης, ο Πατριάρχης δεν αναφέρθηκε ποτέ στην βία που ασκείται εναντίον των κληρικών, των πιστών και των ενοριών.
«Ζούσαμε ειρηνικά πριν έλθει εδώ η Κωνσταντινούπολη. Τώρα που επενέβη έβλαψε πραγματικά την Ορθοδοξία, την Εκκλησία, διότι άνθρωποι διώκονται από τις εκκλησίες», δήλωσε θλιμμένα ο π. Νικολάι, αλλά πρόσθεσε: «Δόξα τω Θεώ αυτή η κατάσταση φαίνεται να τελειώνει».  
Τον Μάιο μόνο μία εκκλησία ενώθηκε οικειοθελώς με τους σχισματικούς, σύμφωνα με νέα αναφορά της TSN, αν και άλλες εξακολουθούν να κατάσχονται βιαίως από τους σχισματικούς εξτρεμιστές.
Ως παράδειγμα της ζημιάς που έγινε στην Εκκλησία, ο π. Νικολάι αναφέρει την πρόσφατη χειροτονία ενός πρώην αρχιμανδρίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος σε επίσκοπο της σχισματικής OCU, στην οποία συμμετείχαν δύο ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.  
«Γνωρίζω ότι κάποιες Τοπικές Εκκλησίες ήδη διαμαρτυρήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη διότι τίθεται το ερώτημα: Είναι δυνατόν να λειτουργούν με αυτούς τους ιεράρχες; Εξάλλου, σύμφωνα με τον 10ο, 45ο, και άλλους Αποστολικούς Κανόνες, όποιος συλλειτουργεί με σχισματικούς στερείται ο ίδιος τον βαθμό του. Συνεπώς το ζήτημα εμπίπτει στους Κανόνες», εξήγησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.  
Η πολιτική αλλάζει συνεχώς και βλάπτει την Εκκλησία, δήλωσε ο π. Νικολάι. Επομένως, η λογική της πολιτικής δεν πρέπει να έχει θέση στην Εκκλησία.  
«Πρέπει να κοιτάξουμε τους πιστούς, δεν πρέπει να καθόμαστε μόνο στα γραφεία και να κοιτάμε τα χαρτιά που στοιβάζονται. Δυστυχώς, οι μητροπολίτες και οι αρχιεπίσκοποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ειδικά εκείνοι στην Τουρκία, δεν έχουν πραγματικό ποίμνιο – είναι μητροπολίτες των γραφείων. Έχουν μόνο τίτλους και επομένως δεν αισθάνονται τις Εκκλησίες και οι αποφάσεις που λαμβάνουν, οι δηλώσεις που κάνουν δεν αντιστοιχούν στην εκκλησιαστική πραγματικότητα», δήλωσε ο Νικολάι.  
«Γιατί δεν κάνουν παρόμοιες δηλώσεις άλλες Εκκλησίες; Επειδή έχουν πραγματικό ποίμνιο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, αλλά είναι ποιμένες και όχι απλά πολιτικοί με ράσα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της UOC.  
Ο Αρχιερεύς Νικολάι ευχήθηκε όλοι οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, να σκεφτούν πρώτα την πραγματική Εκκλησία, τους ανθρώπους και όχι την πολιτική, «πως [σ.σ. οι άνθρωποι] θα επιστρέψουν από το σχίσμα, αλλά με τον δρόμο της Εκκλησίας και όχι με τον δρόμο της πολιτικής».
Μετάφραση Φαίη
Αποστολικοί Κανόνες
Κανὼν Ι´ (10’ος)
Εἴ τις ἀκοινωνήτῳ κἄν ἐν οἴκῳ συνεύξηται, οὗτος ἀφοριζέσθω.

Κανὼν ΜΕ´ (45’ος)
Ἐπίσκοπος, ἢ πρεσβύτερος, ἢ διάκονος, αἱρετικοῖς συνευξάμενος μόνον, ἀφοριζέσθω· εἰ δὲ ἐπέτρεψεν αὐτοῖς ὡς κληρικοῖς ἐνεργῆσαί τι, καθαιρείσθω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.