Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Η συμφωνία Πόροσενκο-Βαρθολομαίου δεν ισχύει! --Ούτε εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, ούτε ο νέος Πρόεδρος δεν την υπέγραψε!

Άκυρη η συμφωνία Βαρθολομαίου-Ποροσένκο

Φήμες για αντικατάσταση Επιφάνιου


Γκρεμίζεται ο “Πύργος της Βαβέλ” της νέας ουκρανικής εκκλησίας και οι Φαναριώτες ζουν στον κόσμο τους!

Διαλύεται στα εις τα εξ ων συνετέθη το εκκλησιαστικό δημιούργημα Κιέβου, Φαναρίου και Ουάσινγκτον και την ίδια στιγμή οι Φαναριώτες όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση, αλλά προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπογείως να επιβάλλουν την νέα εκκλησία.
Καταρχάς όπως αναφέρθηκε στον αέρα της εκπομπής First Kossack από τον Ruslan Bortnik, διευθυντή του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ανάλυσης και Διαχείρισης Πολιτικής η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Πόροσενκο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με την οποία τα ουκρανικά ιερά υποτίθεται ότι μεταφέρονται στο Φανάρι, δεν έχει νομική ισχύ.

Το έγγραφο, το οποίο υπεγράφη στις 3 Νοεμβρίου του 2018 από τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι ασήμαντο από πλευράς νομοθεσίας, σύμφωνα με τον αναλυτή.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη συνάντηση στο Φανάρι του νέου Προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπου ο Ζέλενσκι αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία που πρότεινε ο Πατριάρχης, ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε την συμφωνία που υπογράφηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον προηγούμενο αρχηγό του κράτους, Πέτρο Πόροσενκο:
«Κάποια στιγμή, ο Πόροσενκο υπέγραψε συμφωνία με τον Βαρθολομαίο, κατηγοριοποιημένη εντελώς. Και είναι καλό ότι αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία νομική βάση, δεν έχει επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο, και τώρα που ο Πόροσενκο έχει φύγει, έχει τελειώσει και η συμφωνία. Όλες οι υποχρεώσεις που δόθηκαν σχετικά με τα Σταυροπηγια ή οτιδήποτε άλλο είναι ασήμαντες από την άποψη του νόμου. Δεν έχουν εγκριθεί με τη μορφή διεθνούς συνθήκης, ή οποιουδήποτε άλλου. Πρόκειται για συμφωνία ενός ιδιωτικού προσώπου, του Ποροσένκο, με έναν ιδιώτη, πολίτη της Τουρκίας, τον Βαρθολομαίο. Αυτό είναι».

Φήμες πως τρίζει η καρέκλα Επιφάνιου

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στην Ουκρανία πληθαίνουν οι φήμες πως επιδιώκεται αντικατάσταση του προκαθημένου της νέας εκκλησίας, Επιφάνιου (Dumenko)
«Ο Μητροπολίτης Λούτσκ και Βολίνσκι Mikhail Zinkevich, ο οποίος απολαμβάνει καλή υποστήριξη από τους κύριους χορηγούς της εκκλησίας, ονομάζεται κύριος υποψήφιος για επικεφαλής της PCU” .αναφέρει ουκρανικό δημοσίευμα στο Strana.ua που επικαλείται μια πηγή στους κύκλους της εκκλησίας και συμπληρώνει ότι ο ίδιος ο Zinkevich δεν βιάζεται και πως συνδέεται νομικά με το “Πατριαρχείο Κιέβου” (UOC-KP)».

Η ηγεσία του Επιφάνιου έχει πέσει σε δυσμένεια μέσα στην PCU, δεδομένου ότι ο προκαθήμενος δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την υποστήριξη της εκκλησίας από το κράτος στο πλαίσιο της αλλαγής της εξουσίας στην Ουκρανία. Από την άποψη αυτή, οι εκκλησιαστικοί κύκλοι πιστεύουν ότι υπό τις σημερινές συνθήκες η PCU χρειάζεται έναν νέο ηγέτη πιο ισχυρό, ο οποίος μπορεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα.
Κι ενώ ο Κιέβου Επιφάνιος αμφισβητείται ολοένα και πιο έντονα μέσα στην εκκλησία του, οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί προσπαθούν να τονώσουν την δημοφιλία του εμφανίζοντάς τον ως τον δήθεν “πιο ισχυρό θρησκευτικό ηγέτη στην Ουκρανία”.
Το ουκρανικό περιοδικό «HB» δημοσιεύει μια λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ουκρανίας. Σε αυτήν την λίστα ο Μητροπολίτης Επιφάνιος βρίσκεται στην 34η θέση, πρώτος από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Ουκρανία. Ο Μητροπολίτης Ονούφριος της κανονικής εκκλησίας βρίσκεται στην 48η θέση σύμφωνα με την λίστα. Βέβαια οι αριθμοί λένε το αντίθετο. Οι 300.000 πιστοί στην πομπή της κανονικής εκκλησίας κατά τους πρόσφατους εορτασμούς της βάπτισης των Ρως στο Κίεβο, έναντι των μόλις 15.000 δεν αλλοιώνονται από καμιά δημοσκόπηση!!
Την ίδια στιγμή το Φανάρι με διχαστικό τρόπο επιχειρεί να εδραιώσει την νέα ουκρανική εκκλησία. Και επιμένει να το κάνει στην Ελλάδα για την οποία και ο Βαρθολομαίος και ο Επιφάνιος έχουν πει πως θα αναγνωρίσει πρώτη την νέα ουκρανική εκκλησιαστική δομή.
Μετά τα γεγονότα στο Άγιο Όρος, στην Πάτμο, την παρουσία του Μητροπολίτη Λαγκαδά στο Κίεβο και άλλα τερτίπια, το Φανάρι έστειλε τον Έλληνα που “χειροτονήθηκε” Επίσκοπος στην νέα εκκλησία της Ουκρανίας να λειτουργήσει, σε ελληνική Μητρόπολη, βέβαια των “Νέων Χωρών”!!!
Ο Επίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος της αυτοαποκαλούμενης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας προεξήρχε της Πανηγύρεως στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά. Δηλαδή στην Μητρόπολη της οποίας ο Δεσπότης βρέθηκε κόντρα στην γραμμή της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Κίεβο για να στηρίξει την νέα Εκκλησία.
Τον 15Αυγουστο λοιπόν όμιλος κληρικών και λαϊκών προσκυνητών από την νέα Εκκλησία της Ουκρανίας -κυρίως από την πόλη Ρίβνε- που πραγματοποιούν εδώ και αρκετές ημέρες προσκυνηματικό ταξίδι στην Ελλάδα, συμμετείχαν στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, με ιερουργούντα τον Επίσκοπο Ολβίας κ. Επιφάνιο, τον πρώτο Έλληνα Επίσκοπο της νέα Εκκλησίας της Ουκρανίας. Μπορεί ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης να απέφυγε αυτήν την φορά το συλλείτουργο, αλλά μαζί με τον Επίσκοπο και τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν και κληρικοί της Μητροπόλεως Λαγκαδά.
Πρόκειται για τους ίδιους Ουκρανούς προσκυνητές που πρόσφατα είχαν συλλειτουργήσει με τον Καθηγούμενο Αλέξιο και μέλη της Αδελφότητός του, στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, κατά την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, την 9η Αυγούστου 2019 (27 Ιουλίου με το Ιουλιανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.