Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Πατριάρχης-Ουνίτες-Πάπας ...= ΕΝΩΣΗ!!!



Του Αιμίλιου Πολυγένη

Συνάντηση με τον Επικεφαλής των Ελληνο-καθολικών (Ουνίτης) της Ουκρανίας Αρχιεπίσκοπο Σβιατοσλάβ, είχε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Σάντα Μαρία όπου διαμένει ο Πάπας Φραγκίσκος.
Σύμφωνα με το γραφείο ενημερώσεως του Ουνίτη Αρχιεπισκόπου, οι δύο πλευρές συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις Οικουμενικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών.

Η συνάντηση ξεκίνησε με ανταλλαγή δώρων όπου ο κ. Σβιατοσλάβ, προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα αντίγραφο του αρχαιότερου σλαβικού χειρόγραφου Ευαγγελίου του 1144.
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στον Μακαριώτατο μια έκδοση για την ιστορία του Πατριαρχείου, και ένα ιστορικό μετάλλιο που εκδόθηκε σε ανάμνηση της επισκέψεως του Πάπα Βενέδικτου στο Φανάρι το 2006.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος, εξέφρασε την ελπίδα και την επιθυμία του ότι "με την εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας ο οικουμενικός διάλογος με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα αυξηθεί σε ποιοτικά υψηλότερο επίπεδο. Από αυτή την ιστορική στιγμή η διακήρυξη της αυτοκεφαλίας ως κύριος συνομιλητής στον οικουμενικό διάλογο για την Ελληνοκαθολική Εκκλησία της Ουκρανίας δεν είναι πλέον η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία".
"Όσον αφορά τον οικουμενικό διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία, οι Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες προσφέρουν νέα στοιχεία για την κατανόηση του πρωτείου του Επισκόπου της Ρώμης και της συνοδικότητας. Ταυτόχρονα, οι Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, προτείνουν στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία νέες μορφές της διακονίας του Πέτρου" - πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ.
Επίσης ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος πρότεινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την δημιουργία μιας Μικτής Επιτροπής της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών ώστε "να δοθεί να ώθηση στον οικουμενικό διάλογο".
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα βήματα που οδήγησαν στην εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας, ενώ επαίνεσε την Ελληνοκαθολική Εκκλησία για το άνοιγμα στην οικουμενική επικοινωνία.
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ αφού ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την δεύτερη συνάντησή τους, εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι τα παιδιά της Εκκλησίας του Κιέβου θυμούνται ότι η Μητέρα Εκκλησία τους είναι η Εκκλησία της αρχαίας Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.