Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Η Ορθοδοξία στα πλοκάμια της πολιτικής: Ο Πούτιν με τον Ιεροσολύμων, ο Τράμπ-Τζέφρι Πάιατ με τον Βαρθολομαίο!


RIA Novosti:   Ο αντίπαλος του Trump εμπλέκεται σε αυτό. Ο επόμενος στόχος του Βαρθολομαίου έγινε γνωστός

καὶ

Συνάντηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων-Πούτιν στο Κρεμλίνο
– Έρχονται εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο


Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στο χώρο της Ορθοδοξίας, καθώς το Ουκρανικό φέρνει εξελίξεις. Μόλις το πρωί το Πενταπόσταγμα σας μετέφερε σε αποκλειστικότητα, τις έντονες πιέσεις που υπάρχουν στον Ιεροσολύμων από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ. 
Τι αναφέραμε:
Τον Ιανουάριο, ο πατριάρχης Θεόφιλος ακύρωσε μια συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο, και αντί αυτού δέχτηκε εκκλησιαστικά μέλη της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας (UOC).
Πλέον τα δεδομένα όμως γίνονται πιο ασφυκτικά αφότου η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας αναγνώρισαν την PCU υπό την πίεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των ελληνικών αρχών.
Εμπειρογνώμονες που παρατηρούν την κατάσταση παραδέχθηκαν στο ρωσικό πρακτορείο ότι ο επόμενος στόχος του Φαναρίου θα είναι το Πατριαρχείο Ιερουσολύμων, επειδή ανήκει στην αποκαλούμενη “οικογένεια ελληνικών εκκλησιών”.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στον Πατριάρχη Θεόφιλο, όμως η πηγή της πίεσης δεν είναι η αμερικανική
πρεσβεία και το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως έγραψαν μερικά ΜΜΕ αλλά και εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.«λέει στο RIA Novosti μια πηγή κοντά στην ηγεσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Με παραλήπτη τον Πατριάρχη Θεόφιλο -ισχυρίζεται η πηγή του πρακτορείου- έφτασαν επιστολές από τον Joe Biden, τον κύριο αντίπαλο του Donald Trump στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Στην προεδρική θητεία του Ομπάμα, ο Μπάιντεν ήταν ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προσωπικά επέβλεπε την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας.
«Δεν υπάρχουν άμεσες απειλές από τους Δημοκρατικούς –αυτό δεν συνάδει με το ύφος τους, υπάρχουν διάφοροι υπαινιγμοί, αόριστα επιχειρήματα, από τα οποία ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα” αναφέρεται.

Ωστόσο, ο πατριάρχης Θεόφιλος δεν ξεγελιέται και σύμφωνα με την πηγή του Ria, δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του.
Πριν λίγο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πέρασε το κατώφλι του Κρεμλίνου, συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Σας καλωσορίζω θερμά στη Ρωσία! Θα ήθελα να σας συγχαρώ προσωπικά για το βραβείο «Πατριάρχης Αλέξιος Β» –τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Πούτιν απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Θεόφιλο.
Σε άλλο σημείο ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «πάντα υπήρχαν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών, κάτι που αποτελεί ευεργεσία για το σύνολο της ορθοδοξίας και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Από την πλευρά μας, και εννοώ την πλευρά του κράτους θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία».
Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Πατριάρχη Θεόφιλο για την συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Ουγγαρία με τους επικεφαλής των χριστιανικών Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, αναφέρει το romfea.gr
«Γνωρίζουμε την δύσκολη κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και χρειαζόμαστε μία κοινή προσπάθεια για την προστασία των χριστιανών. Οποιαδήποτε διάσπαση θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο χριστιανικό κόσμο και γενικά στους χριστιανούς τη μέση Ανατολή» – συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Κλείνοντας ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον Πατριάρχη Θεόφιλο ότι στα μέσα Ιανουαρίου με την ευκαιρία της ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά και το άνοιγμα ενός νέου μνημείου θα βρεθεί στο Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ευχαρίστησε τον ρώσο πρόεδρο και τον Πατριάρχη Μόσχας για την θερμή υποδοχή, καθώς και για την ευκαιρία που είχαν να συνομιλήσουν για διάφορα θέματα.
«Θα ήθελα να μεταφέρω την ευλογία του Παναγίου Τάφου και την ευγνωμοσύνη των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι σας εκτιμούν ιδιαιτέρως. Θέλω επίσης, να σας ευχαριστήσω εξ’ ονόματος της Αγιοταφικής Αδελφότητας για το ενδιαφέρον και την προστασία που προσφέρεται, αλλά και την βοήθεια για την προστασία της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόφιλος.

HXΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΩΣΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής της Ρωσίας που είναι αρμόδια για θέματα προώθησης της κοινωνίας των πολιτών και σε ζητήματα κοινωνικών και θρησκευτικών ενώσεων, Σέργιος Γκαβρίλοβ στη διάρκεια της συνάντησης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι ο χριστιανικός κόσμος τώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του.
Ο Σέργιος Γκαβρίλοβ υπογράμμισε ότι «Με τα γεγονότα καταπίεσης, δίωξης, ακόμα και φυσικής εξόντωσης χριστιανών από τους άθεους βαρβάρους σε πολλές χώρες, και πρώτα από όλα στη Μέση Ανατολή, είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση η ίδια τους η ύπαρξη ιδίως στη Συρία και το Ιράκ, σε χώρες όπου ζούσαν χριστιανοί για χίλια χρόνια. Τώρα με τη συμμετοχή της Ρωσίας αυτή η απειλή έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Εν τω μεταξύ, εμφανίστηκε μια άλλη απειλή: αυτή του περαιτέρω διαίρεσης του χριστιανικού κόσμου. Στα μάτια μας, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες καταλήγουν σε τραγικό σχίσμα και στην απομάκρυνση της ιεραρχίας από το ποίμνιο αυτών των Εκκλησιών».
Ο κύριος Γκαβρίλοβ θεωρεί ότι «Οι διαφορές που συσσωρεύονται και βαθαίνουν ανάμεσά μας είναι ικανές στο μέλλον να οδηγήσουν σε βαθύ ρήγμα της κανονικής ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου μας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας, το εύρος και το χαρακτήρα των πολιτιστικών σχέσεων, την υλοποίηση κοινών ανθρωπιστικών σχεδίων, και να επηρεάσει τον τρόπο που θα αποτυπωθεί η γεωγραφία των προσκυνημάτων». Κάλεσε τους συμμετέχοντες στη ΔΣΟ να ενισχύουν και να διευρύνουν τις επαφές με πολιτικούς, κυβερνητικούς, εκκλησιαστικούς και επιστημονικούς θεσμούς της πολιτικής κοινωνίας, κάνοντας “διάλογο για τα δικαιώματα των ανθρώπων και για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών”.
Παρόλο που τα ζητήματα του εκκλησιαστικού δικαίου και της κανονικής ενότητας της Εκκλησίας βρίσκονται έξω από τον τομέα ευθύνης των κοσμικών εξουσιών, ο κύριος Σέργιος Γκαβρίλοβ υπογράμμισε ότι “δεν πρέπει να μένουμε απαθείς μπροστά στις επιπτώσεις των εκκλησιαστικών έριδων και διαφορών που άμεσα αφορούν στα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πιστών στις διάφορες χώρες”.

Παραδίνοντας στη Διεθνή Γραμματεία τα έγγραφα που περιέχουν γεγονότα διώξεων στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, ο Σέργιος Γκαβρίλοβ εξήγησε ότι “η κατάσταση με τα δικαιώματα των πιστών στην Ουκρανία παραμένει δύσκολη”.
«Με παράνομο τρόπο γίνονται καταλήψεις δεκάδων Ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Χιλιάδες ομόθρησκοί μας γίνονται πρόσφυγες και τα ντόπια ακραία στοιχεία, από τις πράξεις των οποίων έχουν υποφέρει εκατοντάδες ανθρώπων, μέχρι σήμερα παραμένουν ατιμώρητα. Οι επιθέσεις συνεχίζονται και τώρα. Συγκεκριμένα, φέτος καταληστεύτηκαν και βεβηλώθηκαν ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην περιοχή Ομπολόνσκιϊ της πόλης Κίεβο· Ο Ιερός Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην πόλη Μπούτσα της Περιφέρειας Κιέβου·
Ο Ιερός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο χωριό Κορολιόβκα της Περιφέρειας Ζιτόμιρ· Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, στο χωριό Κάπλεβκα της Περιφέρειας Τσερνοβίτσι, όπου καταστράφηκε η Αγία Τράπεζα του Ναού και πολλοί άλλοι. Τα ακραία αυτά στοιχεία πιέζουν τους ιερείς και λαϊκούς με την ανοχή των ουκρανικών αρχών. Το καλοκαίρι της χρονιάς που διανύουμε οι υποστηρικτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, προσπαθώντας να κάνουν κατάληψη στον Ιερό Ναό, στο χωριό Γκράμποβο της Περιφέρειας Βολίν, άρπαξαν τον επιστήθιο σταυρό από τον εφημέριο της κοινότητας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του προξένησαν βαριά τραύματα.
Στο χωριό Λουκά-Μελεσκόβσκαγια της Περιφέρειας Βίννιτσι, ο ηλικιωμένος εφημέριος της κοινότητας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κρατούνταν με τη βία από τα ακραία στοιχεία, που απαιτούσαν να ανοίξει τις πόρτες του Ναού. Αυτό είναι τρομοκρατία», –είπε ό κύριος Γκαβρίλοβ.

Ο Πρόεδρος της ΔΣΟ κάλεσε να προσέξουμε ώστε οι κρατικοί μηχανισμοί να τηρούν τους όρους ορθής εφαρμογής και λειτουργίας των κανόνων για την εξασφάλιση και την προστασία τόσο του δικαιώματος ιδιοκτησίας των εκκλησιαστικών κτιρίων και υποδομών που ανήκουν στους υφιστάμενους εκκλησιαστικούς οργανισμούς, όσο και του δικαιώματος της ανεμπόδιστης χρήσης τους.
Η συνάντηση της Διεθνούς Γραμματείας με τους Προέδρους και τους ομιλητές των επιτροπών ΔΣΟ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14-15 Νοεμβρίου 2019.



RIA Novosti: Ο αντίπαλος του Trump εμπλέκεται σε αυτό. Ο επόμενος στόχος του Βαρθολομαίου έγινε γνωστός


ΜΟΣΧΑ, 20 Νοεμβρίου- ΡΙΑ Novosti, Άντον Σκριπούνοβ Η αναγνώριση των Ουκρανώνσχισματικών από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας έχει κλιμακώσει στο όριο την κατάσταση σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Αυτή η εκκλησία είναι η δεύτερη, μετά την Ελληνική, η οποία πήρε το μέρος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης.
Και, όπως έγινε γνωστό στον ανταποκριτή του RIA Novosti, ο προστάτης των Αγίων της Ουκρανίας δεν σκοπεύει να σταματήσει εκεί. Έχει ήδη επιλέξει τις ακόλουθες τοπικές εκκλησίες, οι οποίες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν -με τη βοήθεια ισχυρών πολιτικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Γράμματα από την Ουάσιγκτον»
 Στην πραγματικότητα, η εκκλησία του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο μια εκκλησία με ένα τεράστιο θόλο, χτισμένη στους αγίους τόπους για τους Χριστιανούς τον 12ο  αιώνα από τους Σταυροφόρους. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύνολο κτιρίων. Αυτά τα κτήρια ανήκουν στην αδελφότητα του ιερού τάφου, μια ομάδα επισκόπων και μοναχών που ελέγχουν την ιδιοκτησία του Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ. Η αδελφότητα ιδρύθηκε το 313 και μαζί με την ίδια την πατριαρχία είναι η αρχαιότερη χριστιανική δομή.
Τώρα ο Άγιος Σταυρός είναι υπό επίθεση λόγω του ζητήματος της ουκρανικής εκκλησίας. Μετά τη δημιουργία της «Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία» (PCU) και τη δωρεά του Τόμου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι θεματοφύλακες των μεγαλύτερων ιερών του Χριστιανισμού κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ανεχτούν την παρουσία των σχισματικών. Η παρέμβαση των πολιτικών δεν οδήγησε σε τίποτα: τον Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Θεόφιλος ακύρωσε μια συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, φιλοξενώντας αντ΄ αυτού τους πιστούς της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας (UOC).
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος γ΄ της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της συγκλίσεως της ιερής φωτιάς στην εκκλησία του Αγίου τάφου. 27 Απριλίου, 2019

Φάνηκε ότι δέκα μήνες αργότερα το πρόβλημα της παρουσίας Ουκρανών σχισματικών στους αγίους τόπους θα μπορούσε τελικά να είναι μάταιο. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, την PCU αναγνώρισαν οι εκκλησίες της Ελλάδας και της Αλεξάνδρειας –υπό την πίεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και, τουλάχιστον, των Ελληνικών αρχών. Εμπειρογνώμονες που παρατήρησαν την κατάσταση παραδέχθηκαν ότι ο επόμενος στόχος του Φαναριού θα είναι το Πατριαρχείο των Ιερουσαλήμων, επειδή ανήκει στην αποκαλούμενη οικογένεια των ελληνικών εκκλησιών –στην σπουδή των κληρικών στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και οι υπηρεσίες εκτελούνται σύμφωνα με την αρχαία Βυζαντινή χάρτα.
«Ο Πατριάρχης Θεόφιλος βρίσκεται υπό πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η πηγή της πίεσης δεν είναι η Αμερικάνικη πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, όπως έγραψαν ορισμένα ΜΜΕ, και εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρώτα απ’ όλα, μιλάμε για διπλωμάτες που διόρισε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της εποχής της ως υπουργός Εξωτερικών, «μια πηγή κοντά στην ηγεσία του Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ λέει στο RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή του πατριαρχείου, ο πατριάρχης έλαβε επιστολές από τον βασικό αντίπαλο του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Υπό τον Ομπάμα, ο Μπάιντεν ήταν ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επιτηρώντας προσωπικά την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας. Ίσως να έβαλε ένα χέρι στο αυτοκέφαλο σχέδιο, δεν ήταν χωρίς λόγο που Ποροσένκο τον αποκαλούσε συνεχώς «φίλο του. 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρο Ποροσένκο και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κίεβο, 7 Δεκεμβρίου 2015

«Δεν υπάρχουν άμεσες απειλές από τους δημοκρατικούς –δεν είναι στο στυλ τους. Γίνονται διάφορες υποδείξεις, εμφανίζονται ασαφή επιχειρήματα, από τα οποία ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος πρέπει να συναγάγει συμπεράσματα. Δηλαδή, μιλάμε για έξυπνα καλυμμένη πίεση», σημειώνουν οι πηγές.
Ωστόσο, ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ δεν εξαπατάται. Σύμφωνα με τον συνομιλητή του πρακτορείου, δεν σκοπεύει να αλλάξει τη θέση του, την οποία έχει επανειλημμένα εκφράσει στο παρελθόν: στην Ουκρανία υπάρχει μόνο μία εκκλησία-η UOC με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Onufriy. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου στην εκκλησία του Αγίου Τάφου λειτούργησε με τους ιεράρχες αυτής της κανονικής δομής.
«Ο Θεόφιλος δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των Ελλήνων συναδέλφων του, Αρχιεπισκόπου Ελλάδος και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, στην αναγνώριση της PCU. Είναι ανεξάρτητος από τους Έλληνες, εκτός του ότι έχει τεταμένη σχέση με την Κωνσταντινούπολη: ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν κατά της εκλογής του το 2005», ανέφερε η πηγή.
Παρ΄ όλα αυτά, το Φανάρι έχει μεγάλη επιρροή στην Ελληνική διασπορά σε όλο τον κόσμο, λέει ένας άλλος συνομιλητής στο RIA Novosti, ήδη σε ουκρανικούς εκκλησιαστικούς κύκλους. «Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξακολουθούν να τον φοβόνται. Το 2005, απομάκρυνε εύκολα τον προκάτοχό του Θεόφιλου, Πατριάρχη Ιερώνυμο, ο οποίος είχε απαλλαγεί από την αξιοπρέπεια του, για τη χειραγώγηση της εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε...
 Κουβούκλια στην εκκλησία του Αγίου τάφου στην Ιερουσαλήμ

«Οι Κύπριοι προσβλήθηκαν»
 Η Κυπριακή Εκκλησία, εκπροσωπώντας την «ελληνική οικογένεια», είναι επίσης υπό επίθεση. Ο ηγέτης της, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όπως και ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Θεόφιλος, αναγνωρίζει μόνο το κανονικό UOC. Επιπλέον, ζήτησε επανειλημμένα να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας στην Ορθόδοξη Ιερά Σύνοδο, η οποία δεν έχει συγκληθεί για περισσότερα από 1200 χρόνια.
Τρεις ημέρες μετά την αναγνώριση της PCU, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφίχθη στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη. Στο αεροδρόμιο, δεν απάντησε στην ερώτηση ενός τοπικού δημοσιογράφου, αν μνημόνευε στην λειτουργία της Λεμεσού τον ηγέτη της Ουκρανικής ομάδας Επιφάνειο Ντουμένκο, η οποία προκάλεσε την οργή των ντόπιων κληρικών.
Και όταν θυμήθηκε εν πάση περιπτώσει τον Dumenko στην λειτουργία, παραδόθηκαν φάκελοι με φυλλάδια στους επισκόπους που τον συνόδευαν. Είχαν φωτογραφίες από τη συνάντηση του αρχηγού της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας με τον Μητροπολίτη Ονούφριου, καθώς και ένα θραύσμα της εικόνας «φιλί του Ιούδα». Και η λεζάντα: «Onufriy-Μητροπολίτης, ο Επιφάνειος-σχισματικός, ο Θεόδωρος-Ιούδας».
Το γεγονός είναι ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος διαβεβαίωσε ότι η UOC είναι η μόνη κανονική εκκλησία της χώρας. Ως εκ τούτου, η δήλωση αναγνώρισης των σχισματικών εξέπληξε τους πιστούς.
«Όταν ξεκίνησε η μεγάλη είσοδος, ο Θεόδωρος βγήκε έξω, και οι επίσκοποι παρέμειναν στο ιερό. Μόλις το ιερό ήταν άδειο, τρεις επίσκοποι αμέσως έτρεξαν προς τον επίσκοπο Αθανάσιο (Μητροπολίτη Λεμεσού, στον ναό του οποίου υπήρχε η λειτουργία) και άρχισαν να του λένε κάτι συναισθηματικά. Υπήρχε μια αίσθηση ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο Θεόδωρος δεν ενημέρωσε τον επίσκοπο Αθανάσιο ότι σκόπευε να μνημονεύσει την Επιφάνειο, έτσι οι υποστηρικτές του αμέσως έτρεξαν για να μην κάνει τίποτα. Λίγα λεπτά πριν, ο Θεόδωρος ήταν πολύ δραστήριος στη μελέτη κάποιων εγγράφων με τον βοηθό του, ο οποίος ήταν πιο δραστήριος στη συζήτηση με τον Αθανάσιο.
Ήταν προφανές στους Κυπρίους ότι μια τέτοια συμπεριφορά τους εξόργισε και τους προσέβαλε, ο Ορθόδοξος blogger Αλεξάντερ Βοζνέσενσκι περιγράφει την λειτουργία στη Λεμεσό.
Λίγες μέρες αργότερα, η Αρχιεπισκοπή Λεμεσού διακήρυξε επισήμως ότι η μνημόνευση του σχισματικού στην κανονική επικράτεια της Κυπριακής εκκλησίας δεν σημαίνει ότι αναγνώρισε τον Ντούμενκο. «Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος διαχωρίζει τη θέση του στην περίπτωση που αναφέρεται το όνομα του Επιφάνειου ως Επισκόπου του Κιέβου, το οποίο διαπράχθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο β΄ κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής θείας λειτουργίας στη Λεμεσό», επισημαίνει η Επισκοπή.
«Η κατάσταση της αναταραχής»
Με την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από τις εκκλησίες της Ελλάδος και Αλεξάνδρειας, η κατάσταση στον Ορθόδοξο κόσμο έχει γίνει πολύ πιο τεταμένη. «Είμαστε τώρα σε ταραχώδη κατάσταση, όταν, νομίζω, είναι άσκοπο να μιλάμε για το πόσες εκκλησίες έχουν αναγνωρίσει τη PCU και πόσες όχι», πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας Αρκάντι Μάλερ.
Η κατάσταση στην «ελληνική οικογένεια» είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, οι εκκλησίες που δεν αναγνωρίζουν τον Ντούμενκο βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, οικονομική και πολιτική.


«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ελληνικές εκκλησίες μπορούν να αναγνωρίσουν τους σχισματικούς ανά πάσα στιγμή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις μεταξύ τους. Είναι αρκετό να πάρουν το πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Εξάλλου, σε κάθε βήμα του Φαναριού βλέπουμε τη συμμετοχή Αμερικανών εκπροσώπων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, πριν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας υπενθυμίσει τον «Επιφάνιο», το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος απείλησε να κόψει τη χρηματοδότηση αν «θα στηρίξει τους Ρώσους». Το ζήτημα αυτό έχει γίνει αμιγώς πολιτικό, η θεολογία δεν έχει καμία σχέση με αυτό», τονίζει η πηγή του Πρακτορείου Ειδήσεων.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι οι φόβοι ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος θα αναγνώριζε την PCU ακούστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν η ίδρυση της «νέας εκκλησίας» συζητήθηκε μόνο στο Κίεβο και την Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός είναι ότι ο Αλεξανδρείας, σύμφωνα με τον Μάλερ, είναι «ιδιαίτερα ευγνώμων» σε έναν από τους προκατόχους του Βαρθολομαίου, τον Πατριάρχη Μελέτιο (Μεταξάκη), έναν ιδεολόγο του Ανατολικού παπισμού, ο οποίος βασιζόταν στην υπεροχή της Κωνσταντινούπολης στον Ορθόδοξο κόσμο. Ήταν αυτή η εκκλησιαστική φιγούρα στη δεκαετία του 1920 που «προικίστηκε» την εκκλησία της Αλεξάνδρειας ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, πριν η κανονική της επικράτεια περιοριζόταν μόνο στην Αίγυπτο.
«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στον ορθόδοξο κόσμο είναι πολύ περίπλοκη και κατά τη γνώμη μου, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα», λέει ο εμπειρογνώμονας.
https://ria.ru/20191120/1561139220.html
https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/11/trump_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.