Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Απαντήσεις από τις Εκκλησίες Μόσχας και Αντιοχείας στις ανακρίβειες και τα ψεύδη εκπροσώπων της "Αγίας" Συνόδου!


telmisou1212
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βραζιλίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Δαμασκηνού | Romfea.gr


  Επίσημος και σεβαστός εκπρόσωπος της γραμματείας της συνάντησης της Κρήτης (17-26 Ιουνίου 2016) δήλωσε εχθές (21 Ιουνίου 2016) στα πλαίσια της επίσημης συνέντευξης τύπου της δεύτερης ημέρας των εργασιών της συνάντησης,
ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2016 στο Σαμπεζύ, ...δεν προέβαλε καμία διαφωνία και δεν αντιτέθηκε καθόλου στην σύγκλιση της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, και αυτά υπάρχουν στα πρακτικά της Συνάξεως...».
    Γι’ αυτό, μας ενδιαφέρει να απαντήσουμε σ’ αυτές τις ανεύθυνες δηλώσεις και να ξεκαθαρίσουμε στο Χριστόφορο
πλήρωμα της Εκκλησίας την επίσημη θέση του παλαιφάτου και αποστολικού Πατριαρχείου της Αντιοχείας.
Πρώτον: Απορούμε πώς επιτρέπει μέλος της γραμματείας της συνάντησης της Κρήτης στον εαυτό του να μιλά εξ ονόματος της Εκκλησίας της Αντιοχείας ώστε να εκφράζει ο ίδιος την θέση αυτής σχετικά με την μη συμμετοχή της στη συνάντηση της Κρήτης.
Δεύτερον: Η άποψη που εξέφρασε περί της μη υπογραφής του Πατριαρχείου Αντιοχείας σε τρία έγγραφα στην Σύναξη του Σαμπεζύ τον Ιανουάριο του 2016 λέγοντας ότι «οι λόγοι της μη υπογραφής των εγγράφων αυτών δεν οφείλονταν σε κάποια διαφωνία με το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων. Αποτελούσε απλώς, και μόνο, μιά διαμαρτυρία για το γεγονός ότι δεν έχει διευθετηθεί και επιλυθεί το ζήτημα του Κατάρ...» δεν είναι σωστή.
Τρίτον: Η δήλωσή του ότι «η απόφαση της συγκλήσεως της Συνόδου ελήφθη ομοφώνως» δεν είναι σωστή.
Μας εκπλήττουν οι καταγγελίες του εν λόγω σεβαστού εκπροσώπου οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Να τονίσουμε ότι ο ίδιος ήταν παρών στην Σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ και ήταν μάρτυρας της ξεκάθαρης διαμαρτυρίας και της διαφωνίας των αντιπροσώπων του Πατριαρχείου Αντιοχείας, όχι για «προσωπικούς λόγους» όπως ισχυρίστηκε, αλλά, για το περιεχόμενο του κειμένου του «Κανονισμού της Μεγάλης Συνόδου» και μάλλον ξέχασε ότι η αντιπροσωπεία της Αντιόχειας και σε τρεις συνεδριάσεις της ολομέλειας εξέφρασε την αναγκαιότητα να προστεθεί στο κείμενο μια επιπλέον παράγραφος περί της αναγκαιότητας συμμετοχής των 14 Αυτοκέφαλων Εκκλησιών στην Μεγάλη Σύνοδο και τόνισε κυριολεκτικά: «Αυτή είναι η θέση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας!
    Αυτή είναι η θέση της Αγιοτάτης Εκκλησίας της Αντιοχείας!», και προσέθεσε: «Δεν υπογράφουμε και δεν υφίσταται ομοφωνία!»
Αυτά βρίσκονται κατά λέξη στα πρακτικά της Συνάξεως και δεν χωράει αμφιβολία.
   Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι στα τρία κείμενα που αρνήθηκε η Εκκλησία της Αντιοχείας να υπογράψει έγραψε ο αντιπρόσωπος της αυτολεξεί: «Η θέση της Εκκλησίας της Αντιοχείας είναι αντίθετη σ’ αυτό το κείμενο και γι’ αυτό δεν συνυπογράφουμε».
   Το να συνεχίζει η Εκκλησία της Αντιόχειας να συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές εργασίες μετά την Σύναξη του Ιανουαρίου και να μεταφράζει τα κείμενα της συνόδου στα αραβικά και να στέλνει τα ονόματα των μελών της αντιπροσωπίας της για την συνάντηση της Κρήτης κλπ... είναι άλλη μια ένδειξη της ειλικρινούς προσπάθειας από την πλευρά του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την επιτυχία στην πανορθόδοξη συνεργασία και την ανεύρεση λύσεων των αμφισβητούμενων υποθέσεων από τις Εκκλησίες.
  Για περισσότερες διευκρινίσεις το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας στις 6 Ιουνίου 2016 δηλώνει ξεκάθαρα την επίσημη θέση του Πατριαρχείου Αντιοχείας.Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ:balasof
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


  "Τα όσα αναπαράγονται για διαπραγματεύσεις μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας, για αλλαγή του κλίματος και συμμετοχή της Ρωσίας στην Αγία Σύνοδο έστω την ύστατη στιγμή είναι αναληθή" τόνισε στην Romfea.gr ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ σχολιάζοντας δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών σε ελληνικά ΜΜΕ.
    Επίσης ο Πρωθιερέας Νικόλαος εξήγησε πως "τον Πατριάρχη Κύριλλο δεσμεύει η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία δεν του αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση".
   "Πρέπει να γνωρίζεται πως τον Ιανουαρίου στη Σύνοδο των Προκαθημένων, αποφασίστηκε ότι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών για να συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρωθιερέας και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
   Σε άλλο σημείο ο Πρωθιερέας Νικόλαος υπογράμμισε ότι καθημερινά ακούγονται ανακρίβειες, σχολιάζοντας πως "ο Επίσκοπος Τελμησσού Ιώβ στην ενημέρωση του τύπου αναγνώρισε ότι το Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν έχει υπογράψει, παρόλα αυτά είπε ότι αυτό δεν δείχνει διαφωνία με τη σύγκλιση της Συνόδου".
    Όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας για τυχόν αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας του λεγόμενου Πατριαρχείου του Κιέβου, ο Πρωθιερέας Νικόλαος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει τέτοιος φόβος από την πλευρά της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το περιεχόμενο των επώνυμων άρθρων ενδέχεται να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου.