Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Το δημοψήφισμα και οι ...διαθρησκειακές παράμετροι!

Τι σημαίνει για Φανάρι, Εκκλησία Ελλάδος και Εκκλησία Κύπρου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Νικητής ή χαμένος ο Ρετζέπ Ερντογάν θα φανεί σύντομα…. Όλος ο διπλωματικός πλανήτης από χθες αναλώνεται σε ποικίλες και διφορούμενες ερμηνείες του αποτελέσματος του τουρκικού
δημοψηφίσματος, αλλά το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σήμερα θα σταθεί στο τι σημαίνει αυτό για την Ορθοδοξία σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο…


Η πολιτική αβεβαιότητα την οποία εδραίωσε η χθεσινή κάλπη στην γείτονα χώρα αποτελεί την χειρότερη δυνατή εξέλιξη για το Φανάρι, την Ελλαδική Εκκλησία αλλά και την Εκκλησία της Κύπρου.

Και οι τρεις πλευρές, κάθε μια για τους δικούς της λόγους, έχουν ξεκινήσει ήδη να ανησυχούν για την επόμενη μέρα όσον αφορά στις σχέσεις του ορθόδοξου κλήρου και λαού με την τουρκική εξουσία.

Φανάρι: Ήδη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού και το πογκρόμ του σουλτάνου σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που αποτελούσαν τον κορμό της τουρκικής διοίκησης όπως δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, στρατιωτικούς κλπ είχαμε γράψει πως το Φανάρι ανησυχεί για οριστική ταφόπλακα στα όνειρα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και για το διαρκώς ανακινούμενο θέμα των βακουφίων. Πολλώ δε μάλλον λοιπόν πλέον μετά το χθεσινό δημοψήφισμα, ο προβληματισμός να αυξάνεται για τις πιέσεις που θα δεχτεί όχι μόνο η ορθόδοξη κοινότητα της Πόλης αλλά όλης της Τουρκίας από τον ισλαμοκεντρικό τρόπο διακυβέρνησης του Ερντογάν.
Επιπλέον, ερώτημα παραμένει τι θα πράξει το Φανάρι αν ο σουλτάνος συνεχίσει να ορέγεται την Αγιά Σοφιά ως τζαμί….

Εκκλησία της Ελλάδος: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία προκαλεί ανησυχία στις Μητροπόλεις όπου εγκαταβιεί μουσουλμανικό στοιχείο. Εκεί όπου επί χρόνια η τουρκική προπαγάνδα γιγαντώνεται. Περιστατικά με άρωμα προβοκάτσιας όπως το πρόσφατο…. χτύπημα «αγνώστων» στο τέμενος στο Διδυμότειχο, περιστατικό που ειρρήσθω εν παρόδω χρησιμοποίησε ευρέως στην προεκλογική του ατζέντα ο Ερντογάν, δημιουργεί ερωτήματα για τις ούτως ή άλλως λεπτές ισορροπίες στην περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσων οι Μητροπολίτες οι οποίο έχουν μουσουλμάνους στις μητροπολιτικές τους περιφέρειες-και όχι εκείνοι που απλώς ρητορεύουν από θέση παρατηρητή μην έχοντας ούτε έναν μουσουλμάνο- είναι προετοιμασμένοι για τυχόν νέες και σοβαρότερες πιέσεις των Τούρκων στην περιοχή. Συνάμα, όσο η κατασκευή του τζαμιού στην Αθήνα προχωράει και αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί, η Τουρκία θα αναζητήσει ρόλο στην πνευματική καθοδήγηση των μουσουλμάνων της Αττικής που θα συγκεντρώνονται εκεί.

Εκκλησία της Κύπρου: Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος να έχει συνάψει πολύ στενές σχέσεις με τον μουφτή των κατεχομένων και οι διαθρησκειακές φανφάρες να δίνουν και να παίρνουν, όλα αυτά όμως δεν αποκλείεται να αποτελέσουν παρελθόν μετά το τουρκικό δημοψήφισμα. Το πρόσφατο περιστατικό με την απαγόρευση του Επιταφίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι…


Κοντολογίς, και το Φανάρι και η Ελλαδική Εκκλησία και η Εκκλησία της Κύπρου οφείλουν να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα στη γείτονα χώρα προκειμένου να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.