Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Νέα "εκκλησία" ...Νέα Θρησκευτικά!

       
- Μελέτη - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΗ ΦΥΚΑΡΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

"ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ "ΦΑΚΕΛΩΝ ΜΑΘΗΤΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ" (PDF)
» 




ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ "ΦΑΚΕΛΟΙ ΜΑΘΗΤΗ" ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ 2017-2018

  ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ
ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ.  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.

 ΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΛΕΥΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ.

  ΟΜΩΣ, ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΥ Ή ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ Ή ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΥ. ΔΙΟΤΙ Ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΩΔΕΙΣ ΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ.
  
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
  Στο «Φάκελο Μαθητή» των Νέων Θρησκευτικών της Δ΄ Δημοτικού, στη σελίδα 12, υπάρχει ο τίτλος «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι προσεύχονται – Πότε, πού, πώς και γιατί προσεύχονται οι άνθρωποι;
Στη συνέχεια παρουσιάζονται να προσεύχονται:
Α. Ο Ορθόδοξος Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ μέσα στο δάσος
Β. Μουσουλμάνοι μπροστά σε τζαμί
Γ. Εβραίοι στο τείχος των δακρύων από τα ερείπια του καταστραφέντος από τους Ρωμαίους Ναού του Σολομώντα που κτίστηκε από τον Ιδουμαίο Βασιλιά της Ιουδαίας Ηρώδη τον επονομαζόμενο Μέγα.

Η επιχειρούμενη αυτή σύγκριση της προσευχής σε διάφορα θρησκεύματα δεν εντάσσεται στη Θρησκειολογία και ειδικότερα στη Φαινομενολογία τη Θρησκείας, δηλαδή στη Συγκριτική των Θρησκειών, αλλά στον Θρησκευτικό Συγκρητισμό ή Οικουμενισμό ή Γνωστικισμό. Διότι παραλείπει η επιχειρούμενη σύγκριση της προσευχής σε διάφορα θρησκεύματα να αναφέρει σε ποιόν «Θεό» προσεύχονται οι πιστοί των συγκρινόμενων θρησκευμάτων, δίνοντας την εντύπωση ότι οι πιστοί όλων των θρησκειών προσεύχονται δήθεν στον ίδιο "Θεό". Ειδικότερα:
Α. Ο Ορθόδοξος Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ μέσα στο δάσος προσεύχεται στον Άγιο Τριαδικό Θεό, δηλαδή στον Θεό που είναι Τρία Πρόσωπα ή Υποστάσεις και που έχει μια Φύση ή Ουσία, την Θεία, από τα οποία Τρία Πρόσωπα, το Δεύτερο Πρόσωπο, δηλαδή ο Θεός Λόγος σαρκώθηκε, δηλαδή έγινε Θεάνθρωπος.
Β. Οι Μουσουλμάνοι μπροστά σε τζαμί προσεύχονται σε έναν Μονοπρόσωπο «Θεό», όπως τον παρουσίασε σε αυτούς ο Μωάμεθ, που είναι γι’ αυτούς «προφήτης».
Γ. Οι Εβραίοι στο τείχος των δακρύων προσεύχονται στον Μονοπρόσωπο «Θεό» της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ ο Σαρκωμένος Θεός Λόγος, δηλαδή ο Θεάνθρωπος Θεός, φανέρωσε στους πιστούς ότι ο φερόμενος ως Μονοπρόσωπος Θεός της Παλαιάς Διαθήκης, για λόγους προστασίας των Εβραίων από την πολυθεϊστική ειδωλολατρία, είναι στην πραγματικότητα Τριπρόσωπος ή Τρισυπόστατος, όπως προκύπτει από περισσότερα χωρία της Παλαιάς Διαθήκης, π.χ. στην Γένεση και ειδικότερα στη δημιουργία του σύμπαντος και του ανθρώπου «Είπεν (= το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, δηλαδή ο Θεός Λόγος ή Υιός) ο Θεός (= το Πρώτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, δηλαδή ο Θεός Νους ή Πατέρας), και «Πνεύμα Θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος» (= το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, δηλαδή το Άγιο Πνεύμα).

   ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ «ΦΑΚΕΛΟΙ ΜΑΘΗΤΩΝ» ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΑΦΈΡΘΗΚΕ, ΑΠΛΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ. ΕΤΣΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΪΔΡΥΤΗ ΕΞΟΜΟΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ (ΠΑΠΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ, ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΙΣΜΟΣ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΝΟΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. 
   ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΧΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ «ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΩΝ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΚΑΙ Α΄, Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΚΑΙ Α΄, Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΚΑΙ Β΄ ΕΠΑΛ (ΚΑΝΟΝΥΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ):













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.