Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Μια περιφερόμενη νεκροφόρα πλάνη



Η ψευδο-Αποτείχιση
του π. Θεοδώρου Ζήση

Τοῦ κ. Ἰωάννου Ρίζου


Δύο χρόνια μετά την ψευδοσύνοδο του Κολυμβαρίου, έχει πλέον παγιωθεί από τους τρεις Θεσσαλονικείς θεολόγους -π. Θεόδωρο Ζήση, π. Νικόλαο Μανώλη και π. Σεραφείμ Ζήση- ένα καινοφανές και ξένο προς την Ορθόδοξη Παρακαταθήκη κήρυγμα που αφορά την Αποτείχιση, από ιδίων διανοημάτων όπως θα έλεγε ο άγιος Επιφάνιος[1].
Οι βασικές  αρχές αυτού του κηρύγματος συνοψίζονται στα παρακάτω:
1) Η Αποτείχιση έναντι της αίρεσης  δεν είναι  υποχρεωτική.
2) Κάποιος επίσκοπος (ή  ιερέας) που μνημονεύει τον πατριάρχη (ή τον επίσκοπο  αντίστοιχα)  επιβεβαιώνοντας μυστηριακά και επ΄ Εκκλησίας ότι ο κακόδοξος πατριάρχης (ή  επίσκοπος) είναι ορθόδοξος, δεν προκαλεί καμία πνευματική βλάβη στους έχοντας με αυτόν εκκλησιαστική κοινωνία,  εφ΄όσον –κατά τους τρεις θεολόγους- ο εν λόγω πατριάρχης/επίσκοπος δεν έχει καθαιρεθεί  συνοδικά.
3) Το ποίμνιο είναι ελεύθερο -και άνευ πνευματικής βλάβης- να έχει εκκλησιαστική κοινωνία με ιερέα/επίσκοπο  που ανήκει στην  παραπάνω κατηγορία αρκεί αυτός ο ιερέας/επίσκοπος να  είναι ...«ευσεβής»!

Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι τρεις θεολόγοι πλανώνται, δεν προκύπτει μόνο από την Ορθόδοξη επιχειρηματολογία και συλλογιστική, αλλά κι από την ίδια  απτή πραγματικότητα. Και να η πραγματικότητα που αποδεικνύει τον ισχυρισμό μου:
Ο «αποτειχισμένος» π. Θεόδωρος Ζήσης, πρόσφατα συλλειτούργησε με τον επίσκοπο Ουκρανίας Λογγίνο (εδώ). Ο επίσκοπος Λογγίνος και ο π. Θεόδωρος στη Θεία Λειτουργία μνημόνευσαν από κοινού τους πατριάρχες Μόσχας,  Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας,  Αντιοχείας, Ρουμανίας,  Ιεροσολύμων καθώς και τους Αρχιεπισκόπους των αυτοκέφαλων Εκκλησιών, δηλαδή μνημόνευσαν τους επικεφαλείς   Οικουμενιστές αυτών των Τοπικών Εκκλησιών. Ο π. Θεόδωρος εδώ στην Ελλάδα μας λέει ότι οι συμμετέχοντες στο Κολυμπάρι είναι «Λατινόφρονες» και «αιρετικοί» (δες video Μοναχού π. Σεραφείμ Ζήση εδώ, στο 1:26:00 και 1:27:42) και εξ αιτίας αυτού βέβαια διακόπτει την εκκλησιαστική κοινωνία με τον συμπορευόμενο με το Κολυμβάρι Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.
Όμως στην  Ουκρανία  μνημονεύει επ΄ Εκκλησίας και ανερυθρίαστα τα ίδια πρόσωπα  τα οποία  στην Ελλάδα θεωρεί και ονομάζει αιρετικούς έχοντας διακόψει την μνημόνευσή τους.
Άρα τελικά και κυριολεκτικά δεν έχουμε να συλλογιστούμε για το πόσο  Πατερική και Ορθόδοξη είναι η αποτείχιση του π. Θεοδώρου και των  τριών Θεσσαλονικέων θεολόγων, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται καν για Αποτείχιση. Πρόκειται για μια νεκροφόρα πλάνη που περιφέρεται στους δρόμους, με τα νεκροστέφανα να τα κουβαλάει ο καθόλα ένοχος και προσωπολάτρης λαός τους.
Ο π. Θεόδωρος Ζήσης δεν είναι αποτειχισμένος!
Το καταφανές αντι-ορθόδοξο  κήρυγμα των τριών θεσσαλονικέων θεολόγων έφερε τους πικρούς καρπούς του: μια πανηγυρική επαναφορά της μνημόνευσης εκτός Ελλάδος!
Στην Ελλάδα παραμένει ομολογητής.

Αυτά τα έργα είναι οι καρποί της διδασκαλίας τους. Δεν διδάσκουν στο λαό εδώ και χρόνια όλη την αλήθεια αλλά ό,τι από αυτήν ταιριάζει και είναι «σύμφωνο με τη δική τους διδασκαλία» (Ησ. ε΄ 31)· «ξεστράτισαν από τα παλιά μονοπάτια και περπατάνε σε δρόμους που δεν έχουν χαραχθεί» ( Ιερεμ. ιη΄ 15).
«Το κήρυγμα τους είναι μια μιαρή θυσία και περιφρόνηση στον Θεό» (Μαλαχίας α΄ 6). Στην πραγματικότητα «διδάσκουν στο λαό να θυσιάζει στο Θεό ότι έχει για πέταμα». (Μαλαχίας α΄ 12).
 «Εσείς οι ιερείς σκοντάφτετε μέρα μεσημέρι…αλλά θα πάθετε όμοια με τον λαό» (Ωσηέ δ΄ 5, 9), κι ας το λέτε αυτό το πράγμα «οικονομία» και «αγάπη» χάριν του ποιμνίου.

Δεν χρειάζεται να μας ψεκάζουν λοιπόν τα αεροπλάνα της Νέας Τάξης,  όπως πιστεύουν  κάποιοι. Το κήρυγμα του π. Θεοδώρου και των συν αυτώ, είναι πιο αποτελεσματικό. Ο Οικουμενισμός έχει εξαπλωθεί σε βάθος  και σε πλάτος, επειδή κυρίως αυτοί συνεχίζουν να  κηρύττουν ό,τι δημιουργεί και επιτείνει την πνευματική νέκρωση του κόσμου.
Εκπαιδεύουν τον κόσμο να μη μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό, ποιο το άσπρο και ποιο το μαύρο, ποιο το μολυσμένο και ποιο το άγιο (Ιεζ. 44, 23).
«Πρόδωσαν την αποστολή τους. Με τη συμβουλή τους οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να κάνουν το κακό» γιατί «δεν διαβίβασαν στους ανθρώπου τις εντολές μου ανόθευετες» λέει ο Κύριος στους ιερείς. (Μαλαχίας β΄ 6, 8)

Οι θεσσαλονικείς θεολόγοι βαπτίζουν -με δικά τους κριτήρια(!)- ως «ευσεβείς» επισκόπους και ιερείς που με τα κριτήρια της Ορθοδοξίας είναι ασεβείς. «…Δια τούτο δεν είναι παντάπασι συγκεχωρημένον [δεν συγχωρείτε καθόλου] να μνημονεύει ο ιερεύς τον ετερόδοξον...» κατά τον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο[2] και κατά τους αγίους Πατέρες.
Πώς λοιπόν ο επίσκοπος Λογγίνος –και όλοι όσους ο π. Θεόδωρος θεωρεί ευσεβείς– είναι ευσεβείς όταν μνημονεύουν τους κατεξοχήν αιρετικούς προκαθημένους;

Επικαλούμαι την απλή  λογική του αναγνώστη  που υιοθετεί τις θέσεις του π. Θεοδώρου και τον ρωτάω: Άν   η εκκλησιαστική  κοινωνία με κληρικούς, που μνημονεύουν τους οικουμενιστές προκαθημένους, δεν μας προκαλεί πνευματική βλάβη ή αμαρτία,  για ποιο λόγο οι εν λόγω προκαθήμενοι να καταδικαστούν από μια  επιδιωκόμενη Ορθόδοξη μελλοντική Σύνοδο και να καθαιρεθούν; Δεν θα ήταν παράλογο να καθαιρεθεί ένας κληρικός/επίσκοπος όταν τα πιστεύω του δεν προκαλούν καμία πνευματική βλάβη ή αμαρτία στο ποίμνιο του;
Κι αν η εκκλησιαστική κοινωνία με τέτοιους κληρικούς δεν μας προκαλεί πνευματική βλάβη και αμαρτία, τότε γιατί  ο άγιος Μάξιμος και χιλιάδες άλλοι άγιοι βασανίστηκαν και θανατώθηκαν μη δεχόμενοι την εκκλησιαστική κοινωνία με τους μη καθηρημένους αιρετικούς προκαθημένους της εποχής τους;
Aν δεν υπάρχει μολυσμός από την κοινωνία με μη καθηρημένους κληρικούς που συνεργάζονται και συμπορεύονται με τους αιρετικούς επισκόπους (κρυφά ή φανερά, μυστηριακά ή δημόσια, με διαφορετικές ποικιλίες  τρόπων και εντάσεων) και καμία κολάσιμη πνευματική επίπτωση δεν υπάρχει, τότε η Αποτείχιση, τόσο ως θεσμός, όσο και ως εφαρμοσμένο ανα τους αιώνες ομολογιακό βίωμα των αγίων, είναι παντελώς άχρηστη!
Συνεπώς  η ομάδα του π. Θεοδώρου γίνεται στην πράξη κατεξοχήν  απορριπτική του ομολογιακού βιώματος των αγίων!
Με τα κείμενα και με τα λόγια εμφανίζονται τιμητές των αγίων  και στην πράξη  διδάσκοντας  στα ποίμνιά τους τον αντίθετο δρόμο προς εφαρμογή αποδεικνύονται  αγιομάχοι !

Και δυστυχώς βλέπουμε να επιβεβαιώνεται στις μέρες μας ο  προφητικός λόγος:
 «Από τα αριστερά πίπτουν χίλιοι κι από τα δεξιά δέκα χιλιάδες» (Ψαλμ. 90, 7).



[1] P.G. 43, 132B.
[2] Αγίου Συμεών, Άπαντα, κεφ. ΙΣΤ΄, εκδ. Ρηγόπουλος.

46 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/3/18, 2:15 μ.μ.

    Πολυ καλή η επικεφαλίδα του άρθρου.Θα ήταν ακόμη καλύτερη αν δίπλα στήν ψευδο-Αποτείχιση είχε και τήν Ψευδο-Ακρίβεια!!του Π.Θεόδωρου Ζήση και της παρέας του.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/3/18, 10:39 μ.μ.

      κατά την γνώμη μου ενός αμαρτολου; οι πρώτοι ένοχοι για την τραγική κατάσταση στους αποτειχιζομενους-είναι οι Ηγούμενοι του αγ. Όρος ...
      οι δεύτεροι ένοχοι είναι οι
      τρις θεολόγοι απο Θεσσαλονίκη...
      Οι τρίτοι είναι „Φαναριοτες"...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος27/3/18, 5:12 μ.μ.

    γνωριζετε οτι ο πατηρ θεοδωρος παιρνει ευλογια για οτι κανει και διδασκει απο τοννν γεροντα γαβριηλ τι λετε περι αυτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/18, 7:16 μ.μ.

      Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αληθές. Εξάλλου υπάρχουν αναρτημένα βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=PCmVFrQEgFs και https://www.youtube.com/watch?v=2cjkryMKJ5s όπου ο π. Γαβριήλ δίνει ευλογία στο π. Σάββα.

      Διαγραφή
    2. Σαφως και εχει παρει ευλογια σπο τον ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ ο π.ΘΕΟΔΩΡΟΣ ..Μονο που ΨΕΥΔΕΤΑΙ ασυστολως (δυστυχως ) λεγοντας οτι ο γ.ΓΑΒΡΙΗΛ εισηγειται στους λαικους να κανουν τη δηθεν οικονομια που με λυσσα επικαλειται αυτος ..Ενω υπαρχουν αρκετα βιντεο που ο Γ.ΓΑΒΡΙΗΛ καταπιν σχετικων ερωτησεων απαντα μεσα στο κελι του: " Κανετε παιδια οπως νομιζετε , κανετε οικονομια , εγω δεν σας λεω τιποτα , ομως ΣΑΣ ΛΕΩ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΙ γι αυτες τις περιπτωσεις"""" Και ολοι μας αδελφοι γνωριζουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι λενε οι ΑΓ.ΠΑΤΕΡΕΣ ..Ξεκαθαρα διακοπη εκκλησιαστικης κοινωνιας και μνημοσυνου των αιρετικων επισκοπων...Οπως προκυπτει απο το βιο τους... Και ο π.ΘΕΟΔΩΡΟΣ πηρε αποσπασματικα τα λογια του γεροντος ΓΑΒΡΙΗΛ και τα παρουσιασε ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ...Και οπως συμφερει την κακοδοξια του ..Χρησιμοποιησε το αγιο γεροντακι του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ για το ιδιον οφελος..Τρομακτικα πραγματα εκ μερους του , και πληρως ανακολουθα με την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ..Κριμα αληθεια , αγαπητε και διαβασμενε κκ.καθηγητα ..Εκμεταλλευεστε και διασπειρετε ζιζανια στο ποιμνιο της ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ αποφασιζοντας και κηρυττοντας με ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ως ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ αυτους που κανουν την ακριβεια του 15ου ΚΑΝΟΝΟΣ ..Και παντα με φερεφωνο πιστο και εξαπτερυγο σας τον π.ΝΙΚΟΛΑΟ που σας βλεπει σαν τον ΧΡΙΣΤΟ τον ΙΔΙΟ οταν αναφερεται σε σας ,πληρως επηρεασμενος απο τον ΓΕΡΟΝΤΙΣΜΟ του..Καποτε ο ΑΓ.ΚΟΣΜΑΣ ειπε : " Απο τους διαβασμενους θα ερθει η καταστροφη"" Ευχομαι να μην σας ΑΓΓΙΞΕΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ αυτη η ρηση...Θα ειναι οντως τραγωδια ...Ποιος σας εδωσε αγαπητε πατερ αυτο το δικαιωμα να κηρυττετε αυθαιρετως και αντικανονικως , ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ κοσμο ως ΑΚΡΑΙΟΥΣ και ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΥΣ επειδη δεν συμφωνει με την αποδεδειγμενη κακοδοξια σας βασει των ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΑΝΤΑ???? Επιτελους ησυχαστε καπως , και περιοριστε το καθηγητιστικο στυλ σας ,γιατι ΔΕΝ σας βοηθα καθολου στον αγωνα σας...Κι αυτο το απευθυνω και στα σεβαστα πνευματικοπαιδια σας που ΕΜΠΛΕΟΙ απο ΠΑΠΠΟΥΛΙΣΜΟ σας βλεπουν σαν τον ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ...Για ηρεμειστε παρακαλω αδερφοι εκει πανω στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ γιατι ΔΕΝ ειστε οι μοναδικοι που αγωνιζεστε...Βοηθηστε λιγο τους πνευματικους σας ( με οτι μπορειτε ο καθενας) να χτισετε κανα εκκλησακι για να ΠΡΑΞΕΤΕ ΙΕΡΟΚΑΝΟΝΙΚΑ την ΔΙΑΚ.ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ( τωρα που ΜΑΛΛΟΝ ?? ερχεται η καθαιρεση) κι αφηστε τις ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με τον ΑΝΘΙΜΟ τον διωκτη σας που παιρνετε αντιδωρο απο τα χερια του κατι που απαγορευεται απο τους ΠΑΤΕΡΕΣ...Απελευθερωθειτε απο την ψευδοοικονομια γιατι τα 115 χρονια ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ καταντησαν παραοικονομια....Εχετε ΕΠΙΓΝΩΣΗ του τι γινεται ,και μην προβαινετε σε ανακολουθιες και αντιφασεις για να βολευτειτε ..Κριμα θα παει ο αγωνας σας αδερφοι ...Με αγαπη παντα και αγνο ελεγχο καλο ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ και ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ αδελφέ Γιάννη δεν θα μπορούσε να αποδοθεί με καλύτερη μεταφορά η στάση του π. Θεοδώρου Ζήση! Έτσι είναι όπως τα λες. Νεκροφόρα οζουσα και βριθουσα πλανεμενων και αποσυντιθεμενων θέσεων και απόψεων του συγκεκριμένου καθηγητού. Ας προσέξουν ιδιαίτερα οι οπαδοί του εκεί στην Πτολεμαϊδα γιατί κάνουν μεγάλη ζημιά στην αποτειχιση κι ενώ οι ίδιοι δια της μεταπατερικοτητας που ακολουθούν γίνονται αγιομαχοι κατηγορούν άλλους για αυτό. Όσοι απομεινετε εκεί στηρίξτε τους πατέρες που διώκονται εκεί κι αφήστε τους άλλους να ακολουθούν τη νεκρική πομπή του συμβιβασμού και της κάλπικης ομολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/3/18, 6:50 μ.μ.

    όλ'αυτά, τα τραγικά, συμβαίνουν γιατί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τί σημαίνει αίρεση.Μιλούμε για αίρεση, διδάσκουμε την αποτείχιση,αλλά δεν κατανοούμε πως εμείς είμαστε η εκκλησία κι αυτοί που συμφωνούν ή συγκαταβαίνουν με το Κολυμπάρι βρίσκονται στο χώρο της αιρέσεως.Μ'αυτούς ΔΕΝ κοινωνούμε,διότι αν κοινωνούμε τους αναγνωρίζουμε ως εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/3/18, 8:35 μ.μ.

    Ο Πατέρας Θεόδωρος Ζήσης, κατά την γνώμη μου, δεν έχει κάνει Αποτείχιση, ένα όρο που αν δεν κάνω λάθος δεν χρησιμοποιεί, αλλά έχει κάνει διακοπή μνημοσύνου, όρο που χρησιμοποιεί, στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και δεν γνωρίζω αληθινά και σε ποιούς άλλους ομόφρονές του. Είναι σαφώς Αντιοικουμενιστής και ο ίδιος και όσοι τον ακολουθούν, ο τρόπος όμως και η θεολογία της διακοπής μνημοσύνου που ακολουθεί ομοιάζει με ένα είδος έντονης Εκκλησιαστικής διαμαρτυρίας και στηρίζεται θεωρητικά στις θεολογικές βάσεις, αν δεν κάνω λάθος, που υποστήριξε ιστορικά ο Πατέρας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος. Απόδειξη αυτής της σκέψης το γεγονός της πλήρους υποστήριξης των θεολογικών απόψεων, ως προς την Αποτείχιση και την διακοπή μνημοσύνου, του κ. Τελεβάντου προς τον π. Ζήση, ο οποίος κ.Τελεβάντος όντως στις ημέρες μας είναι ο ακριβέστερος εκφραστής της θεολογίας του π. Επιφανίου. Το πρόβλημα ως εκ τούτου στην ουσία του δεν είναι το τί πρεσβεύει ο Π. Ζήσης, αλλά εάν οι παρακαταθήκες που αφέθηκαν στο Αντιοικουμενιστικό στρατόπεδο από την εποχή της δεκαετίας του 1960 και μετά ήταν πράγματι ορθές ή όχι. Από ότι φαίνεται τα λάθη της εποχής εκείνης, όσο καλοπροαίρετα και αν ήταν, δεν ήταν μόνο το περιβόητο "Άχρι Καιρού" κ.λ.π. αλλά δυστυχώς πολύ περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/18, 10:37 μ.μ.

      Ποία είναι τα λάθη κ. Πολυμενόπουλε ;Και ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης τα ίδια δεν έκανε ;;Ο π. Μανώλης τον π. Αυγουστίνο δεν ακόλουθεί;;;

      Διαγραφή
    2. Επειδή από την πολυθρόνα εύκολα κρίνουμε το κάθετι -ειδικά για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, δεκαετίες αργότερα, θυμίζουμε ότι :

      1) ο π.Αυγουστίνος διέκοψε την μνημόνευση του Πατριάρχη ΕΠΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ. Τότε που κανείς δεν τολμούσε να κουνηθεί ή να μιλήσει ή να αντιδράσει.

      2) Μόλις είχε χειροτονηθεί επίσκοπος, που σημαίνει ότι βρήκε μια κατάσταση πνευματικά χάλια στην περιοχή: ιερείς κάπνιζαν, έπαιρναν χρήματα -τα περιγράφει σε κείμενα του, ερημωμένα χωριά, ελλείψεις ιερέων κλπ. Συνεπώς ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και τελείως ευάλωτος εκεί -ανθρωπίνως και έπρεπε να αλλάξει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ακόμη, να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν. Δεν είχε προλάβει να τον γνωρίσει ο κόσμος, να "καθαρίσει" σε κάποιο βαθμό τον κλήρο κλπ Να συγκρίνουμε την κατάσταση με τους αποτειχισμένους ιερωμένους που βρίσκονται στην ίδια πόλη και στον ίδιο ναό επί δεκαετίες, και τους γνωρίζει ο κόσμος, άρα έχουν κάποιο στήριγμα και ο πιστός λαός κάποιο υπόβαθρο;

      3) πουθενά δεν τον είδαμε- κατά την διακοπή της μνημόνευσης που έκανε- να συλλειτουργεί με άλλους μνημονεύοντας. Αυτά είναι εικασίες. Εμείς δεν πιστεύουμε άλλα να έκανε ο π.Αυγουστίνος στην Φλώρινα και άλλα στην Αθήνα. Ήταν άνθρωπος της συνέπειας, απόλυτα ασυμβίβαστος. Δεν πιστεύουμε λοιπόν ότι στην Φλώρινα ΔΕΝ μνημόνευε και στην Αθήνα μνημόνευε. Το πιο πιθανό είναι στην Αθήνα να μην λειτουργούσε.

      Το μόνο ερώτημα που απομένει είναι αν εφάρμοσε και πόσο καλά την διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας. Αλλά επαναλαμβάνουμε ότι οι συγκυρίες ήταν τέτοιες, και το πνευματικό επίπεδο που βρήκε στην επαρχία του τόσο χαμηλό που ακόμη και αυτή η ανακοίνωση της διακοπής μνημόνευσης προς τον Πατριάρχη αμφιβάλουμε αν έγινε απόλυτα κατανοητή από το ποίμνιο. Έκανε το παν βέβαια, έβγαζε έντυπα, την ΣΠΙΘΑ κλπ. Αλλά μην ξεχνάμε, στο ποίμνιο υπήρχαν και άνθρωποι τελείως αγράμματοι που δεν ήξεραν να διαβάζουν, δίγλωσσοι (με το τοπικό ιδίωμα) κλπ.
      Γι αυτό δεν νομίζουμε ότι επιτρέπεται να επικαλούμαστε ως οδηγό μια κατάσταση τελείως διαφορετική.

      Οδηγός μας είναι οι Άγιοι Πατέρες μας, όχι το μυαλό και η λογική μας. Γιατί σε λίγα χρόνια οι επόμενοι "αποτειχισμένοι" να επικαλούνται τι έκανε ο π.Θ.Ζ., για να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες "οικονομίες". Τουλάχιστον οι πατέρες ας ομολογούν το σωστό, και αν αδυνατούν να το εφαρμόσουν, ας ομολογούν την αδυναμία τους, όχι να αποκαλούν την πτώση "βασιλική" οδό.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/3/18, 11:57 μ.μ.

      Αγαπητέ, σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ μαζί σας, την ίδια περίπου γραμμή ακολουθούσε και ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης και μάλιστα με την συμφωνία και του π. Επιφάνιου, από ότι λεγόταν την εποχή εκείνη, αλλά οι Πατέρες αυτοί καλοπροαίρετα πίστευαν, ότι το πρόβλημα τότε ήταν κυρίως ο Αθηναγόρας και ότι μετά από αυτόν υπήρχαν ελπίδες ανάνηψης των Ορθοδόξων, άλλωστε η συνεργασία του π. Αυγουστίνου και του π. Επιφάνιου είχε αρχίσει αρκετά χρόνια πριν την δεκαετία του 1960, καθώς και η χάραξη του κοινού ουσιαστικά δρόμου τους στα θέματα αυτά. Η ιστορία όμως απέδειξε ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, αλλά η σταδιακά αποκαλυπτόμενη Αίρεση του Φιλοοικουμενισμού, που δεν σταματά ούτε με τον θάνατο του Αθηναγόρα ούτε οποιουδήποτε άλλου, καθώς καινούργια πρόσωπα παίρνουν την σκυτάλη και συνεχίζουν το έργο των προκατόχων τους. Η λανθασμένη λοιπόν εκτίμηση των πραγμάτων και των μελλοντικών κινδύνων την εποχή του 60-70, η καλοπροαίρετη αυτή λανθασμένη εκτίμηση, τά "Αχρι Καιρού ", οι προσωρινές διακοπές μνημοσύνου του Πατριάρχη, ενώ ο Διάδοχος Πατριάρχης Δημήτριος υπήρξε ειλικρινής ως προς την γραμμή που θα ακολουθούσε, την Γραμμή του Αθηναγόρα, ειλικρινής ήδη από τον ενθρονιστήριο λόγο του, κατά την γνώμη μου, έδωσαν χρόνο στους φιλοοικουμενιστές, όχι από κακή πρόθεση των Ορθοδόξων, αλλά αντικειμενικά έδωσαν χρόνο στους φιλαιρετικούς να κυριαρχήσουν σε μεγάλο, πολύ μεγάλο βαθμό στην Διοίκηση Της Εκκλησίας.Οι δυνατότητες σθεναρής και μαζικώτερης αντίστασης την εποχή εκείνη ήταν πολύ μεγαλύτερες από ότι σήμερα. Αν αυτό αγαπητέ ήταν ορθή ιστορικά επιλογή και όχι λάθος, τότε σας ζητώ ταπεινά συγγνώμη και από σάς και από όποιον άλλο αδελφό ή Πατέρα στενοχωρώ με τα λόγια μου, καθώς και από τους κεκοιμημένους Πατέρες. Καλή Ανάσταση. (Ανώνυμος27/3/18, 8:35 μ.μ.)

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος28/3/18, 4:24 π.μ.

      Κύριε Διονύσιε,γράφεις για "πολύ περισσότερα λάθη".Ποία είναι αυτά ;
      Καλή Ανάσταση και καλή Επανάσταση από τους γοχ.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος28/3/18, 4:44 π.μ.

      Κύριε Μ......η, ο π. Αυγουστίνος κοινωνούσε εκκλησιαστικά με την Σύνοδο της ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ της Ελλάδας !Αυτήν την αποτείχιση κάνει και ο π. Μανώλης και ο π.Ζήσης. Αυτός είναι ο οδηγός τους και δεν τους ενδιαφέρει που θα τους οδηγήσει.
      Αν εσύ,κ. Σ. .......ε, μπορείς να μας αποδείξεις ότι δεν κοινωνούσε(ο π. Α. Κ. )με τους Επισκόπους που μνημόνευαν τον αντίχριστο Αθηναγόρα, σε ακούω !Εγώ έχω αποδείξεις.Και αυτά που γράφεις για την ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ και το ότι ήταν διαφορετική η κατάσταση(με αγράμματο ποίμνιο κ. λπ.),δεν τα καταλαβαίνω!

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος28/3/18, 8:49 π.μ.

      Αγαπητέ Παιδαγωγέ, ο π. Αυγουστίνος την περίοδο που είχε διακόψει το μνημόσυνο του Πατριάρχη Αθηναγόρα μνημόνευε την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος, οπότε είχε πλήρη Κοινωνία με τους Αρχιερείς της Βορείου Ελλάδος άμεσα και με τον Αθηναγόρα έμμεσα, ουδείς είπε περί συλλείτουργων ή μη. Βεβαίως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι την εποχή εκείνη η Εκκλησία της Ελλάδος υπό τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, πριν αναλάβει ο Ιερώνυμος, ήταν εναντίον των πράξεων και απόψεων του Αθηναγόρα, οπότε αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιλογές της εποχής εκείνης. Μετά όμως τον θάνατο του Αθηναγόρα και ενώ το Φανάρι συνέχισε τον ίδιο δρόμο, χωρίς ουδεμία μετάνοια, σταμάτησε η διακοπή μνημοσύνου των 3 Αρχιερέων και των περισσότερων Μονών του Αγίου Όρους στον Πατριάρχη, με την ελπίδα αλλαγής της πορείας του Φαναρίου, γεγονός που δεν έγινε ποτέ και όχι μόνο , αλλά με την πάροδο των ετών χειροτέρεψε.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος1/4/18, 12:02 π.μ.

      Μα η Ιερά Σύνοδος τότε ΔΕΝ ήταν Οικουμενιστική. Καλώς την μνημόνευε. Την μνημόνευση του Πατριάρχη Αθηναγόρα διέκοψε.
      Σήμερα η Ιερά Σύνοδος είναι. Συμμετείχαν στο Κολιμπάρι.Άλλοι καιροί.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος1/4/18, 7:15 μ.μ.

      Η διακοπή μνημοσύνου Αιρετικών Αρχιερέων, ενώ παράλληλα υπάρχει έμμεση Κοινωνία μαζί τους, μέσω της Κοινωνίας με Αρχιερείς "Ορθοδόξου φρονήματος" που κοινωνούν άμεσα με τους Αιρετικούς Αρχιερείς, μπορεί να είναι μία πράξη Αντίστασης, αλλά δεν είναι Αποτείχιση. Στις ημέρες μας, μετά την Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, η μόνη λύση είναι η πραγματική Αποτείχιση, που σημαίνει διακοπή μνημοσύνου στους φιλαιρετικούς Αρχιερείς και διακοπή Κοινωνίας μαζί τους τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Καμμία Εκκλησιαστική σχέση με τους φιλαιρετικούς, άλλο οι Ορθόδοξοι και άλλο οι φιλοοικουμενιστές. Οι "συνταγές" του παρελθόντος ιστορικά απέτυχαν, καιρός να ακολουθήσουμε τις αλάνθαστες λύσεις και παρακαταθήκες των Πατέρων.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος28/3/18, 12:06 π.μ.

    Ποιος να το περίμενε! Ο παρανοϊκός Τελεβαντος εκφραστής κι υποστηρικτης των θέσεων του π. Θεοδώρου! Αυτό κι αν είναι τραγικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος28/3/18, 1:51 μ.μ.

    Μετά τά πολλαπλᾶ δηλητηριώδη σχόλια καί τήν πρωτοφανῆ παρερμηνεία τῶν θέσεων πού διατυπώσαμε στήν Οὑκρανία καί τήν Μολδαβία, ἦλθε νά προστεθῇ καί τό παρόν, πρωτοφανοῦς ἀναληθείας (εὐγενικῶς εἰπεῖν), ἄρθρο τοῦ κ. Ρίζου. Ἐπειδή ἑτοιμάζω, μεταξύ πολλῶν ἄλλων καθηκόντων, καί σχετικό ἄρθρο πού μοῦ ἐζητήθη ἀπό ἀδελφούς στό ἐξωτερικό, τό ὁποῖο θά τεθῇ ἄντικρυς τῆς παρούσης καί τῆς προηγουμένης ἀναρτήσεως τῆς "Πατερικῆς Παραδόσεως" (ἐκείνης τῶν "ἀνωνύμων ... ὁμολογητῶν" !!! λαϊκῶν (ἄς ποῦμε, λαϊκῶν) ), δέν πρόκειται νά ἐπεκταθῶ ἐδῶ περαιτέρω. Ὅμως, ὁ ἀγαπητός κ. Ρίζος καλεῖται νά ἀποδείξει πῶς τεκμηριώνει, τό ὅτι συλλειτουργοῦντες ὁ Σεβασμιώτατος κ. Λογγῖνος καί ὁ π. Θεόδωρος, ἐμνημόνευσαν ἁπάντων τῶν Προκαθημένων !!! . Μέχρι νά ἀπαντήσῃ πρεπόντως, παραδίδεται στό κριτήριο τῶν ἀναγνωστῶν, πολλῷ δέ μᾶλλον στό τοῦ ἀδεκάστου Κριτοῦ, ὁ Ὁποῖος δέν ἀναπαύεται οὔτε μέ τήν συκοφαντία (ἰδίως ἐπί θεμάτων Ὀρθοδοξίας), οὔτε μέ τήν καχυποψία. Ἤ μήπως ἡ ἐπιθυμία αὐξήσεως τῆς ἐπισκεψιμότητος ἔχει καταστρέψει παντελῶς τά φίλτρα ἀναρτήσεως "εἰδήσεων" σέ ὡροσμένους χώρους ; Παρακαλῶ νά δημοσιευθῇ. Μοναχός Σεραφείμ (Ζήσης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/3/18, 5:01 μ.μ.

      Πατέρα Σεραφείμ, ως αναγνώστης της Πατερικής Παράδοσης, ειλικρινά χαίρομαι για την παρέμβασή σας. Το κύριο θέμα που θέσατε στον κ. Ρίζο ήταν και δικό μου ερώτημα, δεν το έθεσα, αλλά περίμενα σε κάποιο σχόλιο να τεθεί φοβούμενος μήπως κάνω λάθος επειδή δεν καταλαβαίνω την γλώσσα που ακούγεται στο video. Αληθινά θα ήθελα να πληροφορηθώ από τον κ. Ρίζο σε ποιό σημείο στο Video, σε ποιό λεπτό, φαίνεται αυτό που καταγγέλει, γιατί όντως το θέμα είναι σοβαρό. Πέρα όμως από το θέμα αυτό, που πιστεύω ότι θα διευκρινισθεί, και το άρθρο και ο διάλογος των σχολίων που το ακολουθούν είναι, κατά την γνώμη μου, εξαιρετικά χρήσιμα στην πλειοψηφία τους, για να σκεφτούμαι όλοι μας, τί ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε και πώς θα το πετύχουμε, εάν έχουμε ως κίνητρο των σκέψεων και πράξεών μας το συμφέρον της Εκκλησίας, αναλογιζόμενοι και την ήδη αποκτηθείσα πείρα δεκαετιών Αντιοικουμενιστικού Αγώνα. Οι υπάρχουσες, έντονες πολλάκις, διαφορές γνωμών θα μπορούσαν, εάν όλοι "σκύψουμε" λίγο το φρόνημά μας, να γεφυρωθούν και να επικρατήσει η Αγάπη εν Αληθεία, αναγκαίο προσόν για να επιτύχει ο κοινός μας Αγώνας. Καλό κι Ευλογημένο Πάσχα σε όλους τους Αγωνιζόμενους Ορθοδόξους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/3/18, 10:30 μ.μ.

      Τόσο πολύ υποτιμάτε την ομολογία τκαι τα προβλήματα των λαϊκών π. Σεραφείμ που βάζετε τρία θαυμαστικά; Δηλαδή μας μείωναν δημοσίως πρώτα οι οικουμενιστές επειδή μιλούσαμε και τώρα μας μειώνετε κι εσείς; Μήπως ξέρετε εσείς τι τραβάμε μέσα στην ζωή μας και τι σημαίνει για μας η ομολογία; Ο Θεός δεν αγαπάει την συκοφαντία αλλά ούτε και την υπερηφάνεια. Για συνέλθετε λίγο.
      Γεώργιος, βιοπαλαιστής (τι λέτε πάτερ επιτρέπεται να μιλάω;)

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος29/3/18, 12:04 π.μ.

      Δέν ὑποτιμῶ, Γεώργιε, τά προβλήματα τῶν λαϊκῶν, ἀντιθέτως ὁ ἴδιος ἔχω γράψει πολλάκις ὑπέρ τῆς ἀνάγκης ὁμολογίας τῶν λαϊκῶν, σέ μελέτες, καί ἐπωνύμως ἀλλά καί ἀνωνύμως. Ἀλλά, (α) ἕνας ἀνώνυμος σχολιογράφος "λαϊκός" μπορεῖ - καθ'΄ὅτι ἀνώνυμος - νά εἶναι ἕνας προβατόσχημος οἰκουμενιστής ὁ ὁποῖος "φυτρώνει" σέ ἀντι-οικουμενιστικά ἱστολόγια γιά νά λασπώσει ἄνευ στοιχείων τούς ἀγωνιστές, καί μιλάει ἀνωνύμως περί ... ὁμολογίας (ὑπάρχει ἀνώνυμη ὁμολογία;)! (β) ἡ ἀποτείχιση ὅλων μας δέν μᾶς ἀπαλλάσσει γενικῶς ἀπό τά καθήκοντα οὔτε τῆς ἱεραρχήσεως θεσμῶν, οὔτε τῆς ἐκκλησιαστικῆς (ἱεραρχικῆς) ὑπακοῆς μεταξύ τῶν ἀποτειχισμένων· τό "ἀσύδοτον" μερικῶν ἀποτειχισμένων ὑπερ-ζηλωτῶν ρασοφόρων καί λαϊκῶν ἀποτελεῖ τό καλύτερο ἐπιχείρημα τῶν προφασιζομένων, γιά νά μή ἀποτειχιστοῦν. (γ) Θά ἔπρεπε, ἀδελφέ, νά εἶστε λίγο πιό "ἀνεκτικοί" μέ τούς ρασοφόρους τῆς διακοπῆς μνημοσύνου, οἱ ὁποῖοι μέχρι τέλους τῆς ζωῆς μας δέν θά ἔχουμε πιά ἄνεση ποτέ. Ἑσένα ἀδελφέ μου, δέν σέ γνωρίζει κανένας ἡγετικῆς θέσεως Οἰκουμενιστής. Δέν ἰσχύει τό ἴδιο γιά ἐμᾶς τούς ρασοφόρους, ἔτσι δέν εἶναι; (δ) τό κείμενο στό ὁποῖο ἀναφέρομαι, ἔχω σοβαρούς λόγους νά πιστεύω ὅτι δέν τό ἔγραψαν οἱ λαϊκοί πού ὑποτίθεται ὅτι τό ἔγραψαν, διότι ἔλαβα προειδοποίηση ἀπό (μή λαϊκό) ἀδελφό, ὅτι θά τό ἔγραφε ἐναντίον μας· γι΄ αὐτό καί ἔγραψα ἔτσι. Νά εὔχεσαι, ἀγαπητέ μου, πρός τόν Κύριον νά συνέλθω καί νά μετανοήσω ἐπαξίως. Σέ εὐχαριστῶ. Μ.Σ.

      Διαγραφή
    4. π. Σεραφείμ,
      1. Το κείμενο έχει υπογραφή-μονογραφή: Π.Σ. (Σημάτης Παναγιώτης). Στο ιστολόγιο "Πατερική Παράδοση" είναι υπέρ τις εκατό οι αναρτήσεις με την υπογραφή αυτή, και απ' ό,τι έχω καταλάβει, όσοι σχολιάζουν κείμενα με την υπογραφή-μονογραφή Π.Σ. γνωρίζουν και αναφέρονται στα σχόλιά τους επώνυμα σε μένα, όπως όσοι αναρτούν κείμενα με την υπογραφή-μονογραφή Λ.Κ., γνωρίζουν ότι ανήκει στον ιατρό Λυκούργο Νάνη.
      2. Στην δημιουργία του κειμένου εκτός από λαϊκούς, δεν βοήθησε κανένας κληρικὸς ή μοναχός, ούτε ήξερε ότι γράφεται μιά απάντηση στις ομιλίες σας. Στον π. Ευθύμιο Τρικαμηνά (αν εννοείτε αυτόν) εστάλη μετά δυό μέρες και λόγω βαρυτάτου προγράμματος εξομολογήσεως, δεν πρέπει να το έχει διαβάσει ακόμη (έως χθες 27.3.18 τουλάχιστον). Τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω, περιμένοντας να δημοσιευθεί η απάντησή σας στις αναρτήσεις μας. Μακάρι να γραφούν εν αγάπη και αληθεία και να συμβάλουν ώστε, ο κοινός αγώνας κατά της Παναιρέσεως, να διεξαχθεί του λοιπού με τον κοινό τρόπο των Αγίων Πατέρων.
      Σημάτης Παναγιώτης

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος29/3/18, 3:05 μ.μ.

      κε. Σημάτη,

      1. Ἐφ΄ ὅσον τό δημοσιευθέν ὑφ' ὑμῶν κείμενο φέρεται ὡς συμβολή πολλῶν διαφορετικῶν προσώπων, ἦταν φυσικό νά ἐκληφθεῖ ἡ (γνωστή ἡμῖν) μονογραφή σας, Π.Σ., ὡς συνδεομένη μόνον μέ τίς τριῶν σειρῶν εὐχαριστίες στό τέλος τοῦ κειμένου ἐπί τῇ ἀπομαγνητοφωνήσει κ.λπ.(πρό τοῦ παραρτήματος), καθώς μάλιστα ἡ μονογραφή αὐτή καί οἱ εὐχαριστίες ἔχουν τό ἴδιο χρῶμα γραμματοσειρᾶς, ἐν ἀντιθέσει πρός τό λοιπό κείμενο. Πρόκειται, λοιπόν, περί παρεξηγήσεως.
      2. Δέν ὑπανισσόμουν τόν π. Εὐθύμιο μέ ὅσα ἔγραψα. Ἀναφερόμουν σέ γνωστό μου (μή λαϊκό) ὁ ὁποῖος πρό μηνῶν μέ "ἀπείλησε" ὅτι θά ἔγραφε ἐναντίον μας, ἐάν ἀναφερόμασταν στήν οἰκονομία τῆς Πρός Ναυκράτιον ἐπιστολῆς τοῦ Ὁσίου Θεοδώρου.
      3. Κύριε Σημάτη, δυστυχῶς, δέν προσδοκῶ ὅτι θά ὑπάρξει ὁμοφωνία, παρά τά ὅσα ἐν πνεύματι ἀγάπης καί ἀληθείας σκοπεύουμε νά καταγράψουμε, διότι τό θέμα εἶναι ἀποκλειστικῶς θέμα διακρίσεως, καί ἡ ὑπό συγκεκριμένες συνθῆκες διάκριση οὔτε ὑποδεικνύεται, οὔτε ἀποδεικνύεται, ἁπλῶς ἐμπνέεται ἄνωθεν. Ἐμεῖς ἁπλῶς θέλουμε νά δείξουμε τήν εὐελιξία τῆς διακρίσεως τῶν Ἁγίων Πατέρων, ἡ ὁποία μᾶς ἀφίνει ἕνα περιθώριο οἰκονομίας, ὅταν διακρίνουμε καλές προθέσεις (ἡ καχυποψία ἐκεῖ πάντοτε ζημιώνει πολλούς). Τό πρόβλημά μας, ἄλλωστε, βεβαίως δέν εἶναι ἡ ἀκρίβεια, τήν ὁποίαν ἐπαινοῦμε καί θά ἐπαινοῦμε, ἀλλά ὁ ἐκτροχιασμός τῆς ἀκριβείας ὁρισμένων σέ ἐκκλησιολογικές ἀτραπούς, οἱ ὁποῖες ὁδηγοῦν σέ νέο ἤ ἤδη ὑπάρχον σχίσμα.
      Μ.Σ.

      Διαγραφή
  8. Οσιολογιώτατε πάτερ Σεραφείμ,
    κατα το Τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σε κάθε Θεία Λειτουργία που χοροστατεί Επίσκοπος μνημονεύονται απο αυτόν εκφώνως τα Δίπτυχα.
    Άν στην Ουκρανία δεν έγινε αυτή η μνημόνευση, αυτό αποτελεί μέγιστη εκκλησιολογική εξέλιξη Πανορθόδοξης βαρύτητας, που ισοδυναμεί με διακοπή της Εκκλησιαστικής κοινωνίας του εν λόγω Επισκόπου, (μακάρι να συνέβαινε).
    Αφού δεν είχαμε το ευτυχές συμβάν της διακοπής της μνημόνευσης των προκαθημένων εκ μέρους του Επισκόπου Λογγίνου,κάτι που όχι μόνο θα απάλλασε απο κάθε μομφή τον π.Θεόδωρο, αλλά θα προκαλούσε σε όλους μας κυριολεκτικά πνευματική ευωχία και συνεορτασμό του γεγονότος, είχαμε αναγκαστικά το δυστυχές συμβάν της μνημόνευσης.Ή το ένα λοιπόν συνέβει ή το άλλο.
    Γιατί με εγκαλείτε λοιπόν?

    Με ειλικρινή αγάπη σε σας και στον π.Θεόδωρο.
    Ι.Ρίζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28/3/18, 11:19 μ.μ.

    Ἀγαπητέ ἐν Χριστῷ κ. Ἰωάννη,

    Ἔχετε σφάλει ἐδῶ ἀρκετά καί ἐκτίθεσθε ἀναλόγως, συγχωρῆστε με πού τό λέω, διότι, μολονότι εἶσθε ἔγκριτος ἀντιαιρετικός συγγραφεύς, ἐν προκειμένῳ παρουσιάζεσθε λειτουργικῶς "ἀδιάβαστος" (μᾶλλον, ὅμως, συνέβη ἐκ παραδρομῆς καί ταχύτητος). Τό σῶμα τῶν 14 Προκαθημένων τό μνημονεύουν στήν Θεία Λειτουργία ΜΟΝΟΝ οἱ ἑκασταχοῦ Προκαθήμενοι ! Συνεπῶς, ὁ π. Θεόδωρος θά συμμετεῖχε σέ Θεία Λειτουργία μέ μνημόνευση τῶν Προκαθημένων (αἱρετιζόντων τῶν περισσοτέρων, ὡς γνωστόν), μόνον ἐάν συλλειτουργοῦσε μέ κάποιον Προκαθήμενο, τό ὁποῖον, ὡς ἐννοεῖτε, μόνον ὡς ἀνέκδοτον ἀκούεται, καί - ἐξαιρουμένων τοῦ Βουλγαρίας καί τοῦ Γεωργίας - ὄντως καί ὀρθοδόξως κακόγουστον ! Ὅταν λειτουργεῖ ἕνας Ἐπίσκοπος (Μητροπολίτης, μή Προκαθήμενος Ἀρχιεπίσκοπος, Βοηθός Ἐπίσκοπος κ.λπ.) μνημονεύει μόνον τοῦ ἀμέσως Προϊσταμένου του. Στή Ρωσσική Ἐκκλησία, λόγῳ τοπικῆς ἰδιαιτερότητος, ὁ Ἐπίσκοπος/Ἀρχιεπίσκοπος/Μητροπολίτης μνημονεύει ὄχι μόνον τοῦ ἀμέσως Προϊσταμένου του, ἀλλά καί τοῦ Πατριάρχου πασῶν τῶν Ρωσσιῶν Κυρίλλου. Ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος κ. Λογγῖνος διατηρεῖ τήν μνημόνευση τοῦ Γέροντός του, Μητροπολίτου Κιέβου κ. Ὀνουφρίου, ὡς Προέδρου τῆς τοπικῆς Συνόδου τῆς Οὐκρανίας (τῆς ὑπό τήν κανονικήν δικαιοδοσίαν τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας), ἀλλά ἔχει διακόψει ἀπό μακροῦ τό μνημόσυνον τοῦ Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου. Ἄν τώρα κάποιος διαμαρτύρεται, ἐπειδή ὁ Μητροπολίτης κ. Ὀνούφριος μνημονεύει τοῦ Μόσχας καί μνημονεύεται ὑπό τοῦ κ. Λογγίνου, ἔστω γνωστόν, ὅτι αὐτό ἅπτεται τοῦ θέματος τῆς οἰκονομίας περί τῆς ὁποίας ἀνεπτύξαμε ἱκανά ἐκεῖ (στό Μπαντσέν) προφορικῶς (περί μή ἀναγκαστικῶς "ἁλυσιδωτοῦ μολυσμοῦ" κατά τούς ἁγίους Πατέρες), καί μέ τό ὁποῖο ἤδη ἀσχολούμαστε καί γραπτῶς, πρός ἀπάντηση τῶν ἐναντίον ἡμῶν καταμαρτυρουμένων. Ἄλλωστε, καί ὁ κ. Ὀνούφριος ἔχει παρουσιάσει σταθερή ἀντι-οικουμενιστική γραμμή, καί κατά τοῦ ἀπεχθοῦς Κολυμπαρίου, ἀλλά καί κατά τῶν λοιπῶν ἀνοιγμάτων τοῦ Πατριάρχου Κυρίλλου καί τοῦ "ΥΠ.ΕΞ." κ. Ἱλαρίωνος, στό πλαίσιο τῶν ἐργασιῶν τῆς Ρωσσικῆς Ἱερᾶς Συνόδου. Ἄς ἔχουμε καί κατά νοῦν, ὅτι ἡ Ρωσική Ἐκκλησία πολεμεῖται στήν Οὐκρανία παντοιοτρόπως γιά γεωπολιτικούς λόγους, ὅτι ἐκεῖ δροῦν τρία ὀρθόδοξα σχίσματα (ὡς τό τοῦ Φιλαρέτου) καθώς καί ἡ Οὐνία, ἀλλά καί ὅτι ὁ Πατριάρχης Μόσχας ἔχει συγκεντρωτική δύναμη στό Πατριαρχεῖο του, πολλαπλασίως μείζονα ὅσης ἐμεῖς γνωρίζουμε (βιώνουμε) στίς ἑλληνόφωνες Ἐκκλησίες· ἔτσι θά φανῇ ἐπαρκῶς ἡ δυσκολία - καί ἡ συνακόλουθη ἀξία - τῆς στάσεως τοῦ κ. Λογγίνου. Αὐτά ἐν ὀλίγοις. Ἐλπίζω, ὅτι τά γραφόμενα ἐδῶ δέν θά θεωρηθοῦν ὡς προσπάθεια "ὑποτιμήσεως" ἤ "παραγκωνισμοῦ" τοῦ λαϊκοῦ στοιχείου ἤ τῶν λαϊκῶν θεολόγων, ὅπως πολεμεῖ κάποιους ἀδελφούς ὁ "κακός λογισμός". Ἐγράφησαν πρός ἀποκατάστασιν τῶν πραγμάτων. Νά εἶσθε βέβαιος ὅτι καί ἐμεῖς σᾶς ἀγαποῦμε ἐν Κυρίῳ, ὅπως καί ὅλους τούς ἀγωνιζομένους ἀδελφούς, ἡ καθ΄ἡμῶν πολεμική μερικῶν ἐκ τῶν ὁποίων, ὅσον περισσότερον ἀπό ἐμᾶς παραβλέπεται ἐν μακροθυμίᾳ καί ἀγάπῃ, τόσον περισσότερον φαίνεται ὅτι ὀξύνεται ! Γιατί ἔτσι ; (δέν ἐννοῶ ἐσᾶς προσωπικῶς). Νά προσέχουμε ὅλοι, παρακαλῶ, νά μή σκανδαλίζουμε, καί νά μέ συγχωρεῖτε ἄν ἀδίκησα ἀθελήτως τήν πρόθεσή σας.

    Εὐχαριστῶ τήν "Πατερική Παράδοση" γιά τήν δημοσίευση.

    ὁ ἁμαρτωλός Μοναχός Σεραφείμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς το επίπεδο του ιστολογίου και του συκοφάντη Ι.Ριζου είναι πέραν πάσης δεοντολογίας χαμηλό. Κείμενο γραμμένο με εμπάθεια γεματο συκοφαντιες! Εμείς εμπιστευόμαστε πλήρως τους πατέρες μας οι οποίοι έχουν περιεχόμενο,ευγενεια, αγαπη,σοφια,διακριση και αγωνίζονται τόσα χρόνια, εσεις δυστυχώς δεν μπορείτε ούτε να τους φτάσετε ούτε να κατανοήσετε την στάση που κρατούν! Το μόνο θλιβερό "κατόρθωμα" σας είναι η προσπάθεια να τους ρίξετε λάσπη.Ο πατήρ Θεόδωρος και οι αλλοι πατέρες που είναι μαζί του δεν έχουν καμία ανάγκη προβολής για εσάς και το ιστολόγιο σας δεν ξέρω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/4/18, 12:40 π.μ.

      Δυστυχώς το επίπεδο του σχολίου σας κ. Δέσποινα Μινογλου ειναι περαν πασης δεοντολογίας χαμηλο. Κι αυτό γιατι προτου αποκαλέσετε εναν ανθρωπο "συκοφαντη" και "εμπαθη" θα έπρεπε να τον αντικρούσετε στους ισχυρισμούς του επιχειρηματολογώντας και αποδεικνύοντας τον ως τετοιο. Αλλιώς το μονο δικό σας "κατόρθωμα" ειναι να ρίχνετε λάσπη. Απορώ που ειναι η αγαπη, η ευγενεια, η σοφια και διακριση που σας ενσταλλαξαν οι πατερες σας τοσα χρόνια;

      Διαγραφή
  11. Οσιολογιώτατε πάτερ Σεραφείμ,
    από τότε που ασχολούμαι με τον Οικουμενισμό-εδώ και 14 χρόνια- έχω συνηθίσει να δέχομαι κατηγορίες όπως αυτή του συκοφάντη, του ψεύτη και διαφόρων άλλων. Πρώτα από τους οικουμενιστές και μετά και με ασύγκριτη σφοδρότητα από τους αντι-οικουμενιστές. Επίσης έχω συνηθίσει οι κατήγοροι μου να μη μου παρέχουν ποτέ μία απόδειξη για τις κατηγορίες τους.
    Επί της ουσίας:
    1. Γράφετε ότι έσφαλλα και εκτέθηκα ως «λειτουργικά αδιάβαστος» και ότι εξ΄αιτίας « παραδρομής» και «ταχύτητος» σχεδόν γράφω «ανέκδοτα», γιατί όπως λέτε: «Τό σῶμα τῶν 14 Προκαθημένων τό μνημονεύουν στήν Θεία Λειτουργία ΜΟΝΟΝ οἱ ἑκασταχοῦ Προκαθήμενοι». Σφάλλετε πάτερ, και για μη πολυλογούμε θα το αποδείξω παραθέτοντας ένα από τα πολλά videos που αποδεικνύουν ότι παρουσία του Αρχιερέως, ο Διάκονος (με την άδεια του Αρχιερέως) μνημονεύει όλους τους Προκαθημένους.
    Δείτε παρακαλώ: https://www.youtube.com/watch?v=kEUGUT4oW2c από το 27:40 και μετά.
    2. Λέτε ότι ο Επίσκοπος Λογγίνος: «ἔχει διακόψει ἀπό μακροῦ τό μνημόσυνον τοῦ Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου». Αυτό είναι άσχετο και παραπλανητικό από την ουσία του προβλήματος, γιατί ο Επίσκοπος Λογγίνος δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της Μόσχας αλλά της Τοπικής Ουκρανικής Εκκλησίας και Συνόδου. Το πρόβλημα είναι το ότι η Τοπική Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας της οποίας προΐσταται ο Μητρ. Ονούφριος και με την οποία συμπορεύεται ο Επίσκοπος Λογγίνος δεν έχει καταδικάσει επισήμως το Κολυμπάρι, και δεν διέκοψε την κοινωνία με τους υπογράψαντες αιρετικούς του Κολυμπαρίου. Αν η Σύνοδος της Ουκρανίας δεν έπραξε τα παραπάνω (επικροτώντας έτσι άμεσα και έμμεσα το Κολυμπάρι) κι ο Επίσκοπος Λογγίνος κοινωνεί με αυτήν, δεν έχει πράξει καμία διακοπή κοινωνίας.

    Συγχωρείστε με.
    Ι.Ρίζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ π. Σεραφείμ το θέμα δεν είναι μόνο η μνημόνευση στην Ουκρανία.. το θέμα είναι εάν συμμετέχει, ο σεβαστός κατα τα άλλα, π. Θεόδωρος σε λειτουργίες ή άλλες ακολουθίες σε ναούς όπου μνημονεύονται επίσκοποι που δεν έχουν κάνει διακοπή μνημοσύνου! Το θέμα επίσης είναι που προτείνει στο ποίμνιό του να εκκλησιάζεται και να μετέχει των μυστηρίων σε ναούς όπου λειτουργούν υποτιθέμενοι αντιοικουμενιστές! Και ναί μέν στα λόγια "χτίζω ανώια και κατώια" λέει ο σοφός λαός, κατα πόσο όμως μπορεί να θεωρηθούν αυτοί οι κληρικοί αντιοικουμενιστές, όταν με την στάση τους αυτή εδραιώνουν ακόμη περισσότερο τον οικουμενισμό; Και αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβετε γιατι επαναπαύονται οι πιστοί σ αυτές τις εκκλησίες και αποδυναμώνεται η αντίδραση και η επιθυμία για αποτείχηση.Και το δεύτερο, σνομπάρεται και περιφρονείται ο αγώνας των ήδη αποτειχισθέντων! Να μή θυμηθούμε βέβαια τον π. Νικόλαο Μαν. που στέλνει το ποίμνιό του σ όλες τις ενορίες.. Και άν κατα την γνώμη μου, είχατε μια πιθανότητα να έχετε κάπου δίκιο, το χάνετε κι αυτό με το να φέρεστε τόσο άδικα και με συκοφαντικό τρόπο εναντίον των Αγιορειτών πατέρων που αγωνίζονται ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους ενάντια στην παναίρεση του οικουμενισμού! Δέν σκεφτήκατε, π. Θεόδωρε, οτι αυτή η εμπάθειά σας θα διχάσει το λαό; Πώς αποφαίνεστε, με τόση επιπολαιότητα, οτι οι Αγιορείτες πατέρες είναι σχισματικοί; Όποιος κρατάει την ακρίβεια, για σας, είναι σχισματικός; "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"; ή μάλλον κρεμάλες; Δέν βαρεθήκατε π. Θεόδωρε να εξυβρίζετε τους Αγιορείτες πατέρες (π. Χαρίτωνα π. Σάββα κλπ}; Είδατε πουθενά αυτούς να σας ανταποδίδουν τις ύβρεις; Βλέπετε οι αγράμματοι, όπως τους αποκαλείτε, πολλές φορές είναι πιό μορφωμένοι στους τρόπους απο εσάς.. και αυτό οφείλεται στο οτι έχουν πραγματικά φόβο Θεού. Μήπως αυτό σας λείπει τελικά; Συγχωρήστε με για τις αιχμηρές εκφράσεις μου, αλλα ήθελα εδώ και πολύ καιρό να σας τα πώ. Στην τελική ξεχνάτε οτι ο αγώνας είναι κοινός! Και δέν έχουμε ανάγκη κάποιος να ηγείται..στρατηγό και αρχηγό έχουμε τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν! Καλή μετάνοια και καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ομάδα των Αγιορειτών (και των ακολούθων τους) δεν κινδυνεύει να ονομαστεί σχισματική και μάλλον αιρετική γιατί τηρεί την ακρίβεια στην Αποτείχιση (και καλά κάνει), αλλά γιατί με το κείμενο/διακήρυξη που υπέγραψαν πριν λίγους μήνες και τόλμησαν και δημοσίευσαν ακόμα και στον "Ορθόδοξο Τύπο" διακηρύττουν ότι "δεν γνωρίζουμε αν τα έγκυρα Μυστήρια υπάρχουν στο Παλαιό ή το Νέο ημερολόγιο" και ότι "όποιος δηλώνει ότι γνωρίζει βλασφημεί"!!!
      Οπότε αδίκως κατηγορείτε για το ζήτημα τον π.Θεόδωρο.
      Λέτε πολλά και καταλαβαίνετε λίγα...κυρίως (ώς μάλλον οπαδός των αγιορειτών) δεν καταλάβατε τι γράψανε.

      Ι.Ρίζος

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/4/18, 10:53 π.μ.

      Γιά νά καταλάβουν οι πιστοί πόσο ψεύδετε ο κ. Ιωάννης Ρίζος, καί πόσο πολύ ειναι εχθρικά διακείμενος εναντι των αγιορειτων πατέρων, παραθέτουμε απόσπασμα από το κείμενο που επικαλειται, και πού τόν διαψεύει οτι διακηρύτουν οτι δέν γνωρίζουν......και τα λοιπά . Ντροπή σας καί σε σας κ. Ιωάννη καί σε οσους κατηγορουν του ομολογητες και διωκόμενους πατερες. Παρακαλώ νά τό δημοσιεύσετε. Ευχαριστώ καί καλή Ανάσταση.
      .......... Δὲν μποροῦν ὅμως οἱ καινοτόμοι νὰ κρίνουν τοὺς ἀκαινοτομήτους! Αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος ποὺ καθιστᾶ τὴν Ὀρθόδοξο οἰκουμενικὴ Συνόδο ἀναγκαία, ἡ ἐπίλυσις δηλαδὴ ὅλων τῶν συναφῶν πρὸς τὸν Οἰκουμενισμὸ προβλημάτων. Γεγονὸς πάντως εἶναι ὅτι ἅπαντες οἱ ΓΟΧικοὶ “ἐπίσκοποι” καὶ αὐτοὶ εἶναι πλέον ὑπόλογοι ἐνώπιον τῆς Ὀρθοδόξου οἰκουμενικῆς Συνόδου. Ἡ ἐπίσκοποι ποὺ θὰ τὴν συγκαλέσουν θὰ εἶναι αὐτοὶ ποὺ θὰ “ἐπιστρέψουν”, λόγω τῆς κλιμάκωσης τοῦ ἀντιοικουμενιστικοῦ ἀγῶνος, ἐκ τῶν ἐπισήμων ἱεραρχιῶν τῶν τοπικῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, ὅπως ἔγινε καὶ στὴ περίπτωση τῆς 7ης οἰκουμενικῆς Συνόδου. Μόνον τότε θὰ καταδικασθεῖ τελεσιδίκως ἡ αἵρεσις καὶ θὰ συζητηθοῦν τὰ περὶ μυστηρίων ζητήματα. Ἕως τότε δὲν μᾶς ἐπιτρέπεται (ἐάν ἔχουμε τὸν στοιχειώδη φόβο Θεοῦ, καὶ δὲν θέλουμε νὰ βλασφημοῦμε), νὰ κηρύττουμε πρὸ συνοδικῆς διαγνώμης ἄκυρα μυστήρια σὲ Νέο ἤ Παλαιό.
      Ἐδῶ ὀφείλουμε νὰ ξεκαθαρίσουμε ὅτι ἡ ἄποψη περὶ ἀκύρων μυστηρίων, (εἴτε ἀπὸ παλαιοημερολογῖτες, εἴτε ἀπὸ νεοημερολογῖτες, εἴτε ἀπὸ “ἀποτειχισμένους”), συνδέεται μὲ τὴν θεώρηση περὶ αὐτομάτου ἀπωλείας τῆς χάριτος, ἡ ὁποία δὲν ἀνήκει στὴν ὀρθόδοξη κανονικὴ Παράδοση ἀλλὰ στὴν παπική, ὅπου ἤδη ἀπὸ τὸν 13ο αἰῶνα καταγράφεται ἐντὸς τοῦ πλαισίου τῆς νέας παπικῆς ἐκκλησιολογίας, ἐχούσης θεμέλιο τὴν φραγκικὴ ἀντίληψη (ἐν ἀντιθέσει πρὸς αὐτὴν τῆς βυζαντινῆς παποσύνης) περὶ τοῦ παπικοῦ πρωτείου. Ἡ ὑπ’ ὄψιν θεώρηση (στὰ λατινικὰ Latae sententiae), ἡ ὁποία παραμένει καὶ στὸν νέο ἀναθεωρημένο κώδικα τῶν (παπικῶν) κανόνων τοῦ 1983, ἀναπτύσσεται στοὺς κανόνες 1321-1330. Συμφώνως πρὸς αὐτὴν ΔΕΝ χρειάζεται ἐπισκοπικὴ σύνοδος γιὰ ὁρισμένη κατηγορία ἁμαρτιῶν, στὶς ὁποῖες ἀνήκει καὶ ἡ αἵρεσις, ἀλλὰ αὐτομάτως αἴρεται ἡ χάρις, ποὺ στὴν περίπτωση κληρικοῦ σημαίνει τὴν αὐτόματη καθαίρεσή του. Ὁ ὁσ. Νικόδημος ἀντιτιθέμενος σὲ μία τέτοια θεώρηση σχολίασε ὅτι μόνον ἐπισκοπικὴ σύνοδος μπορεῖ νὰ καθαιρέσει, καθὼς οἱ κανόνες δὲν ἐνεργοῦν “μόνοι τους” (ὅ.π. Πηδάλιον, ὑποσ. 2 στὸν γ’ ἀποστολικὸ κανόνα, σελ. 4-5).

      Διαγραφή
    3. Στο παραπάνω κείμενο των Αγιορειτών που παραθέσατε γράφει.."Ἕως τότε δὲν μᾶς ἐπιτρέπεται (ἐάν ἔχουμε τὸν στοιχειώδη φόβο Θεοῦ, καὶ δὲν θέλουμε νὰ βλασφημοῦμε), νὰ κηρύττουμε πρὸ συνοδικῆς διαγνώμης ἄκυρα μυστήρια σὲ Νέο ἤ Παλαιό."
      Το μεταφράζω: 'Εως τότε [δηλ.μέχρι δηλαδή να γίνει Οικουμενική Σύνοδος] -κατά τους τρείς Αγιορείτες- αν έχουμε στοιχειώδη φόβο Θεού δεν μπορούμε να πούμε εμείς αντί για την Σύνοδο άν τα άκυρα μυστήρια είναι στο Παλαιό ή στο Νέο Ημερολόγιο. Άρα αφου δεν επιτρέπεται να πούμε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν ξέρουμε -προ συνοδικής διαγνώμης-που είναι τα έγκυρα μυστήρια. Άρα όταν εσύ μεταλαμβάνεις την Κυριακή την Θεία Κοινωνία για τους τρείς Αγιορείτες δεν είναι βέβαιο ότι μεταλαμβάνεις Σώμα Χριστού αλλά ίσως να είναι ψωμί και κρασί, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα Οικουμενική Σύνοδος να το επιβεβαιώσει.
      Κι επειδή εγώ αυτό λέω ότι είναι αιρετικό, εσύ με λές συκοφάντη.
      Ο Θεός να σε λυπηθεί.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος3/4/18, 9:42 π.μ.

      είσαι τελείως αθεολόγητος αδελφέ. Αλλά καλά είπες το μεταφράζω διότι μεταφράζεις ότι θέλεις. Οι αγιορείτες λένε ακριβώς τό αντίθετο από αυτο πού λές. απόδειξη αυτώ ειναι οτι δέν κηρρύτουν άκυρα μυστήρια, καί καλά θά ειναι νά βλέπεις τίς ομιλίες τους μπάς καί καταλάβεις καί σε φωτίση ο Θεός. Εχετε ξεφύγει. Ο Θεός νά σας ελεησει και να σας λυπηθεί πού πολεμάτε μέ τόσο μισος τους αγνούς αγωνιστές, πού οτι εγινε μέχρι σήμερα, τό οφείλουμε στήν δράση των αγιορειτῶν.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος3/4/18, 2:45 μ.μ.

      Οι Αγιορείτες λένε ακριβώς αυτά που γράφουν και προσυπογράφουν...Δοξα τω Θεω Ελληνικα ξέρουμε, και δοξα τω Θεω μας εχει επιστησει την προσοχη ο αδερφος Ι.Ρίζος και το ιστολογιο Π.Π. να τους έχει καλα ο Θεός και να τους δίνει δύναμη. Αν δεν αναιρεθούν τα όσα οι εν λογω Αγιορείτες έχουν προσυπογράψει και τους εκθέτουν στα μάτια των εχόντων την ελαχιστη απαιτούμενη νηφαλιότητα για να καταλάβουν τις κακοδοξίες τους, είναι λογικο και αυτονοητο οτι θα χαίρουν της ανάλογης καχυποψίας και δυσπιστίας...
      Καλη Ανάσταση!

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος29/3/18, 1:31 μ.μ.

    Μετά τον διάλογο που διαβάσαμε στα σχόλια μεταξύ του π. Σεραφείμ και του κ. Ρίζου και αν ακόμη υποθέσουμε ότι στην Λειτουργία που παρουσιάσθηκε στο Video με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Λογγίνο δεν μνημονεύτηκαν ονομαστικά οι Προκαθήμενοι, οπότε λάθος κατά την γνώμη μου ο τρόπος που παρουσίασε αυτή την λεπτομέρεια ο κ. Ρίζος, εγείρονται τρία εξαιρετικά σημαντικά ερωτήματα, που παρακαλούμε και τον π. Σεραφαίμ και τον κ. Ρίζο να μας απαντήσουν ευθέως. Σύμφωνα με την Αγιοπατερική Αποτείχιση ένας κληρικός που διακόπτει το μνημόσυνο του Προϊσταμένου του για λόγους Πίστεως, λόγω καταγγελόμενης Αιρέσεως, επιτρέπεται ή όχι να έχει για οποιοδήποτε λόγο άμεση ή έμεση Κοινωνία με εκείνον ή εκείνους που καταγγέλει ως Αιρετικούς; Εάν απαγορεύεται αυτή η άμεση ή έμμεση Κοινωνία μεταξύ Ορθοδόξων και Αιρετικών και παρόλλα αυτά γίνεται, αυτή η διακοπή μνημοσύνου είναι ή όχι Αποτείχιση; Και τρίτο και κυριώτερο πώς κρίνουν θεολογικά αμφότεροι το γεγονός ότι Αρχιερέας( Λογγίνος) και κληρικοί( οι δύο της Μητροπόλεως Πειραιώς ) έχουν δημόσια Αναθεματίσει τους Οικουμενιστές και την Σύνοδο της Κρήτης και παρόλλα αυτά έχουν άμεση ή έμμεση Κοινωνία με αυτούς που Αναθεμάτισαν έστω και με γενικό τρόπο; Από τις απαντήσεις σε αυτά τα τρία ερωτήματα θα μπορέσουμε και εμείς να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/3/18, 11:54 π.μ.

      Ακόμη περιμένω απάντηση στα 3 διευκρινιστικά ερωτήματα που έθεσα στους δύο διαλεγόμενους δημοσίως και ενώπιον όλων ημών των αναγνωστών, π. Σεραφείμ και Κ.Ρίζο στο προηγούμενο σχόλιό μου, διότι απάντηση μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έλαβα και νομίζω ότι τα ερωτήματα αυτά δεν απασχολούν μόνο εμένα αλλά πολλούς συναναγνώστες. Τον λόγο της αποφυγής απάντησης δεν τον γνωρίζω, πάντως πιστεύω ότι όποιος υποστηρίζει ότι έχει την Αλήθεια με το μέρος του δεν έχει κανένα λόγο να μην απαντά σε οποιαδήποτε ερώτηση που αφορά όχι τόσο τα πρόσωπα που διδάσκουν ή ακούουν, αλλά την Αλήθεια που πρεσβεύει.(Ανώνυμος29/3/18, 1:31 μ.μ.)

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/3/18, 2:29 μ.μ.

      Τά ἐρωτήματά σας, ὅπως προελέχθη σέ παραπάνω σχόλια, θά ἀπαντηθοῦν ἴσως γραπτῶς, σύν Θεῷ, ὅταν ὁλοκληρωθῇ ἡ συγγραφή σχετικῆς μελέτης. Αὐτά δέν γίνονται ἐν μιᾷ νυκτί· ἀλλιῶς, θά πίπτουμε ἀπό μιᾶς παγίδος τοῦ διαβόλου σέ ἄλλη. Μοναχός Σεραφείμ

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος29/3/18, 6:25 μ.μ.

    Ειναι απλο!Ο π.Θεοδωρος Ζησης και οι συν αυτω..!Κοροϊδευουν τον κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο π. Θεόδωρος έχει ταυτόσημη άποψη, στο θέμα του παλαιού ημερολογίου, με τους Αγιορείτες πατέρες. Βλέπε το σχετικό βιντεο στην ημερίδα για τον 15ο Κανόνα της Πρωτοδευτέρας την εισήγηση του π. Θεοδώρου Ζήση. Άδικα λοιπόν ψάχνεις για συμμάχους κ.Ρίζο τώρα που τα τσούγκρισες για τα καλά με τους Αγιορείτες. Κάνε μετάνοια και ζήτα συγνώμη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρετή απο την ταπείνωση, όταν βεβαίως συνοδεύται απο την ορθόδοξη Πίστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου απαντήσω παρόμοια όπως απάντησα σε παραπάνω σχόλιο.
      Στο παραπάνω κείμενο των Αγιορειτών που παραθέσατε γράφει.."Ἕως τότε δὲν μᾶς ἐπιτρέπεται (ἐάν ἔχουμε τὸν στοιχειώδη φόβο Θεοῦ, καὶ δὲν θέλουμε νὰ βλασφημοῦμε), νὰ κηρύττουμε πρὸ συνοδικῆς διαγνώμης ἄκυρα μυστήρια σὲ Νέο ἤ Παλαιό."
      Το μεταφράζω: 'Εως τότε [δηλ.μέχρι δηλαδή να γίνει Οικουμενική Σύνοδος] -κατά τους τρείς Αγιορείτες- αν έχουμε στοιχειώδη φόβο Θεού δεν μπορούμε να πούμε εμείς αντί για την Σύνοδο άν τα άκυρα μυστήρια είναι στο Παλαιό ή στο Νέο Ημερολόγιο. Άρα αφου δεν επιτρέπεται να πούμε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν ξέρουμε -προ συνοδικής διαγνώμης-που είναι τα έγκυρα μυστήρια. Άρα όταν εσύ μεταλαμβάνεις την Κυριακή την Θεία Κοινωνία για τους τρείς Αγιορείτες δεν είναι βέβαιο ότι μεταλαμβάνεις Σώμα Χριστού αλλά ίσως να είναι ψωμί και κρασί, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα Οικουμενική Σύνοδος να το επιβεβαιώσει.
      Κι επειδή εγώ αυτό λέω ότι είναι αιρετικό, εσύ με λές συκοφάντη.
      Ο Θεός να σε λυπηθεί.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/4/18, 3:58 μ.μ.

      Διάβασα με προσοχή την εισήγηση του π.Ζήση στην ημερίδα για τον 15ο κανόνα της ΑΒ Συνοδου. Κι αυτο όχι γιατι εμφεβαλα για το οτι δεν επρόκειτο να βρω ταυτόσημες απόψεις μεταξύ π.Ζήση και των τριών Αγιορειτών οσον αφορα το ημερολογιακο, αλλα κυρίως για να διαπιστώσω ποιο απο τα λεγόμενα εκεί του π. Ζήση σας εκανε να πιστέψετε εστω και στο ελάχιστο οτι οι απόψεις τους στο ημερολογιακό συμπιπτουν.Λεει ο π. Ζησης συγκεκριμένα αναφερόμενος στον αείμνηστο π. Φιλόθεο Ζερβάκο: "Ὅταν διεπίστωσε (εννοει τον π. Φιλόθεο) ὅτι δὲν ὑπῆρχε πλέον προοπτικὴ διορθώσεως, ἀλλὰ παγιωνόταν ἡ χρήση τοῦ Νέου Ἡμερολογίου, ὑπερσυντηρητικοὶ δὲ καὶ φανατικοὶ Ἁγιορεῖτες Ζηλωτὲς ἐξῆλθαν στὸν κόσμο καὶ ἀλλοίωναν τὸν χαρακτήρα τοῦ ζητήματος, ἀνάγοντάς το σὲ θέμα πίστεως καὶ δόγματος, μὲ ταυτόχρονη ἀποκήρυξη καὶ ἀναθεματισμὸ τῆς ἐπίσημης Ἐκκλησίας, γιατὶ δῆθεν ἐστερήθη τὴν Θεία Χάρη καὶ δὲν εἶχε πλέον ἔγκυρα μυστήρια, ἄλλαξε στάση, δέχθηκε κατ᾽ οἰκονομίαν τὸ Νέο Ἡμερολόγιο, τὸ ὁποῖο δὲν θίγει τὰ δόγματα οὔτε στερεῖ τὴν Θ. Χάρη, ἐξακολούθησε ὅμως νὰ πιστεύει καὶ νὰ γράφει ὅτι αὐτὴ ἡ κατ᾽ οἰκονομίαν ἀποδοχὴ τοῦ Νέου Ἡμερολογίου δὲν πρέπει νὰ παρατείνεται, ἀλλὰ ὀφείλει ἡ Ἐκκλησία νὰ ἐπανέλθει στὴν ἀκρίβεια μὲ τὴν ἐπαναφορὰ τοῦ παραδοσιακοῦ ἐκκλησιαστικοῦ Παλαιοῦ Ἡμερολογίου.". Που καταλαβατε λοιπόν εσεις αγαπητέ οτι έχει ταυτόσημη άποψη με τους Αγιορειτες που αμφισβητούν ευθέως την εγκυρότητα των μυστηρίων με το Νεο αφου δηλώνουν οτι "προ Συνοδικης διαγνώμης δεν μπορούμε να κηρύττουμε ακυρα μυστήρια σε Νέο ή Παλαιο"; Φοβαμαι αγαπητε Ε Χα οτι σφαλλετε και κατηγορείτε αδίκως έναν άνθρωπο με ανυπόστατους ισχυρισμούς μέρες που είναι...

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος30/3/18, 1:37 μ.μ.

    Στο https://www.youtube.com/watch?v=QPvtSiNdhew&t=2760s Bιντεο του Π.Νικολαου Μανωλη απο το 40:00 μεχρι το 50:28 λεει οτι ακολουθει την ακριβεια!!
    Στο https://www.youtube.com/watch?v=KJaCCkuH-_0 Βιντεο του Π.Θεοδωρου Ζηση στο 17:08 λεει για την ομοδα των Αγιορειτων οτι ακολουθουν την ακριβεια!!Και στο 20:00 λεει για την οικονομια!!στη οποια και υποστηριζει ο ιδιος σε σχεση με τον Π.Νικολαο Μανωλη που υποστηριζει την ακριβεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ αδερφέ,
    δεν σου δόθηκαν απαντήσεις γιατί αυτές είναι αυτονόητες.
    1. Στην πρώτη σας ερώτηση ρωτάτε αν κάποιος κληρικός που έχει διακόψει εκκλ.κοινωνία λόγω αιρέσεως με τον προϊστάμενο του επιτρέπεται να έχει κοινωνία με αυτόν. Αφού έχει διακόψει εκκλ. κοινωνία ρωτάτε αν μπορεί να έχει εκκλ. κοινωνία? Δεν σας καταλαβαίνω. Θα μπορούσε δηλαδή να έχει διακόψει την εκκλ. κοινωνία και να διατηρούσε εκκλ. κοινωνία?
    2. Η διαφορά των όρων διακοπή μνημοσύνου και αποτείχιση έγκειται στο ποιός ενεργεί. Άν αντιδρών είναι κληρικός λέμε κάνει διακοπή μνημοσύνου γιατι αυτός μνημονεύει το όνομα του προϊσταμένου στις ακολουθίες. Άν είναι λαϊκός λέμε κάνει αποτείχιση, γιατι ο λαϊκός δεν μνημονεύει επ΄εκκλησίας κανέναν.
    3.Στο τρίτο ερώτημα σας είναι ολοφάνερη η ανακολουθία ή καλύτερα η υποκρισία των προσώπων που αναφέρετε μια που τα έργα τους είναι αντίθετα απο τις δηλώσεις τους. Στα λόγια εμφανίζονται ώς ακολουθούντες τα βήματα των αγίων και στην πράξη ακολουθούν δικούς τους δρόμους και απόψεις, και τολμούν να παρουσιάζουν την ιδιοτέλεια τους ώς Ορθόδοξη διδασκαλία.
    Ι.Ρίζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος30/3/18, 8:59 μ.μ.

    Αγαπητέ αδελφέ Ιωάννη Ρίζο, διάβασα τις απαντήσεις σου στα ερωτήματα που έθεσα. Στο μεν τρίτο ερώτημά μου η απάντησή σου ήταν η αναμενόμενη και ξεκάθαρη στα άλλα δύο ερωτήματα, πρώτο και δεύτερο, επειδή διαπίστωσα κάποιο θέμα καταννόησης των όσων ερωτούσα, θα ήθελα να σου σημειώσω ότι και βέβαια έχουμε, στις ημέρες μας και παλαιότερα επίσης είχαμε Ορθοδόξους που ενώ έχουν σήμερα ή είχαν παλαιότερα διακηρύξει διακοπή μνημοσύνου λόγω Αιρέσεως, στην πράξη συνεχιζόταν η έμμεση Κοινωνία με εκείνους που καταγγέλοντο ως Αιρετικοί, μέσω συλλείτουργων μνημονευτών και μη μνημονευτών ή μνημοσύνου μνημονευτών Αρχιερέων, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. 'Οσο για τον όρο Αποτείχιση δεν είναι όρος που αποδίδεται στους λαϊκούς μόνο, αλλά σημαίνει ύψωση τείχους άμυνας και διάκρισης μεταξύ Ορθοδόξων και Αιρετικών και αναφέρεται σε όλους τους αληθινούς Ορθοδόξους, Κληρικούς, Μοναχούς και λαϊκούς. Η διακοπή του μνημοσύνου είναι το εργαλείο από τους κληρικούς κατά κύριο λόγο και λέω κατά κύριο λόγο γιατί ακολουθούν και λαϊκοί ή μοναχοί μαζί τους, για να πραγματωθεί η Αποτείχιση. Εάν όμως η διακοπή του μνημοσύνου γίνει χωρίς ουσιαστικά την ύψωση του τείχους διάκρισης με τους Αιρετικούς και αυτό γίνεται όταν έχουμε παράλληλα με την διακοπή μνημοσύνου και έμμεση Κοινωνία ( μέσω συλλείτουργων με μνημονευτές ή μνημοσύνου μνημονευτών Αρχιερέων ) με τους Αιρετικούς αυτό τελικά δεν είναι Αποτείχιση στην ουσία, αλλά κάτι άλλο, όχι όμως Αποτείχιση από τους Αιρετικούς. Όσον αφορά την απάντηση του π. Σεραφείμ με την οποία μας παραπέμπει ουσιαστικά σε μία εργασία που γράφει και πρόκειται να δημοσιευθεί, πιθανον μετά το Πάσχα, αν και πιστεύω ότι περιληπτικά θα μπορούσε να απαντήσει στην ουσία των ερωτημάτων, θα περιμένουμε να διαβάσουμε αυτή την εργασία, η οποία από ότι αντιλαμβάνομαι θα αποτελέσει το θεωρητικό υπόβαθρο ανάλυσης και υποστήριξης των όσων συμφωνήθηκαν μετά τις πολύωρες συζητήσεις που έγιναν στην έδρα του Αρχιεπισκόπου Λογγίνου. Θα δούμε λοιπόν το τί θα προβληθεί και τα επιχειρήματα που θα το στηρίζουν, αλλά π. Σεραφείμ, κατά την νώμη μου, εάν αυτή η στρατηγική που αποφασίσθηκε ήδη και θα παρουσιασθεί πιθανόν στην Ημερίδα της Θεσσαλονίκης και στην εργασία σας ανέχεται χάριν Οικονομίας την συνύπαρξη Μνημονευτών και μη μνημονευτών στο ίδιο Εκκλησιαστικό μέτωπο και την έμμεση Κοινωνία Ορθοδόξων και Αιρετικών δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά με την έννοια της λύσεως του προβλήματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, απλά θα παρενοχλεί τους Αιρετικούς το μέτωπο αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα, έως ότου σιγά-σιγά οι φιλοοικουμενιστές αποδυναμώσουν την όποια έστω μικρή στις ημέρες μας τοπική αντίσταση στα σχέδιά τους. Ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις που δώσατε και Σας ευχόμαι Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Ευλογημένη Ανάσταση.(Ανώνυμος29/3/18, 1:31 μ.μ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ αδελφέ,
    νόμιζα οτι απαντάω σε κάποιον που δεν ξέρει για αυτό απάντησα σύντομα και απλά. Εσείς όμως ξέρετε πολλά, οπότε θα προτιμούσα να συμμετέχετε με τις απαντήσεις σας παρά με τις ερωτήσεις σας.
    Καλή Μ. Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.
    Ι.Ρίζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.