Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

Παράδειγμα ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ προς Μίμηση σε παρόμοιους καιρούς συγχύσεως και Παναιρέσεως!

Ό άγιος ιερομάρτυς Μαρκελλίνος, πάπας Ρώμης (7 ΙΟΥΝΙΟΥ)

Ο ΠΑΠΑΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ   Ήταν ό προκάτοχος τού επισκόπου Μαρκέλλου στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης (βλ. παραπάνω). Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον κάλεσε και τον απείλησε με βασανιστήρια ο Μαρκελλίνος προσέφερε θυσία στα είδωλα, με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας να τον ανταμείψει χαρίζοντάς του ένα πολυτελές ένδυμα. Όμως ο Μαρκελλίνος, όπως άλλοτε ο απόστολος Πέτρος, μετάνιωσε πικρά και θρηνούσε νύχτα-μέρα επειδή αρνήθηκε τον Χριστό.
   Την περίοδο εκείνη είχε συγκληθεί σύνοδος επισκόπων στην Καμπανία. Ο πάπας Μαρκελλίνος εμφανίστηκε ενδεδυμένος σάκο και με στάχτη στα μαλλιά του σε ένδειξη μετάνοιας- εισερχόμενος στη συνεδρίαση ομολόγησε ενώπιον όλων την αμαρτία του και ικέτευσε να τον δικάσουν γι’ αυτήν. Οι Πατέρες τού αντέτειναν ότι
εκείνος έπρεπε να κρίνει τον εαυτό του. Τότε ο Μαρκελλίνος δήλωσε: «Στερώ πια τον εαυτό μου από το αξίωμα της Ιερωσύνης, για το όποιο δεν είμαι άξιος. Να μην επιτρέψετε να ταφεί το σώμα μου μετά θάνατον, άλλα να πεταχτεί στα σκυλιά!». Προς επίρρωση των λόγων του, μάλιστα, πρόφερε ανάθεμα σε οποιονδήποτε τολμούσε να τον ενταφιάσει. Μετά από λίγο πήγε αυτοβούλως στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, πέταξε μπροστά του το πολυτελές ένδυμα, ομολόγησε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και αναθεμάτισε τα είδωλα.
   Εξοργισμένος ο αυτοκράτορας διέταξε να βασανιστεί οΜαρκελλίνος και κατόπιν να θανατωθεί μαζί με τρεις άλλους καλούς ανθρώπους: τον Κλαύδιο, τον Κυρΐνο και τον Αντονίνο. Τα σώματα των τριών αυτών ανδρών ετάφησαν αμέσως, αλλά ή σορός τού επισκόπου παρέμεινε άταφη επί τριάντα έξι ημέρες. Τότε παρουσιάστηκε ο άγιος Πέτρος στον νέο επίσκοπο Μάρκελλο και τον διέταξε να φροντίσει γιά τον ενταφιασμό της σορού του άγιου Μαρκελλίνου, λέγοντας "Ο ταπεινών εαυτόν ύψωθήσεται" (Λουκ. 18,14).


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΜΗΝΑΣ  ΙΟΥΝΙΟΣ.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/6/18, 2:57 μ.μ.

    Γιατι δεν εκανε οικονομια; Αφου ηταν ευσεβης. Η καλυτερα να εκανε μια ημεριδα με θεμα η θυσια στα ειδωλα και η εκκλησια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή