Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ιερώνυμος: «...συνεχίζουμε να εμπαίζουμε τον Θεό και τους ανθρώπους!»

Δεν θα το γλυτώσουμε το Ανάθεμα – No1.


     Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε και προσωπικά στους Ιεράρχες των Νέων Χωρών, το γράμμα πρόσκλησης για την Σύναξη των Ιεραρχών της Κωνσταντινοπολίτιδος Εκκλησίας.
    Από ικανού οι προσκλήσεις έφτασαν στην Αθήνα και κατακρατήθηκαν στην Αρχιγραμματεία, μετά την απόφαση του Αρχιεπισκόπου να παραπέμψει το θέμα της αποστολής τους στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Από εκεί θέλει να προκαλέσει απόφαση μετάβασης ή όχι των Ιεραρχών στο Φανάρι, με τις φήμες να λένε πως θέλει να αποφασισθεί η αποστολή μικρής αντιπροσωπείας.

    Φυσικά δεν προσκλήθηκε η Εκκλησία για να στείλει αντιπροσωπεία της, αλλά τα πρόσωπα των Ιεραρχών, οι οποίοι ποιμένουν τις επαρχίες που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και επιτροπικώς διοικούνται εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    Εκ τούτων, αν μετά και από τα εκατέρωθεν αποσταλλέντα γράμματα, δεν πάνε οι εξ Ελλάδος στο Σταυροδρόμι, η Σύναξη, θα λειτουργήσει ως αιτία για ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο μεταξύ Φαναρίου και Κολωνακίου.
      Ο Πατριάρχης με την κίνηση του αυτή, δηλαδή να τους καλέσει και απευθείας, προκαλεί τους Ιεράρχες των Νέων Χωρών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος της περιστάσεως. Ουσιαστικά να διαλέξουν στρατόπεδο.
     Με την όποια απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αν αυτή δεν είναι μία νηφάλια πράξη άμεσης αποστολής όλων των προσκλήσεων, τότε δεν θα το γλύτώσουμε το «ανάθεμα».
    Η σύγκληση της Διαρκούς Συνόδου στο τέλος του μηνός Αυγούστου, δεν επιτρέπει ουσιαστικά να φτάσουν εγκαίρως οι προσκλήσεις στις επαρχίες και να παραλάβουν οι Ιεράρχες να προγραμματίσουν τη μετάβασή τους στο Φανάρι, αφού η Σύναξη έχει προγραμματιστεί για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
      Με τις δύο πλευρές να έχουν παρατεταγμένες τις πολεμικές τους μηχανές και σε δύο ακόμα πεδία μάχης, – διορισμός πολιτικού διοικητή Αγίου Όρους και δικαστική διαμάχη για την ιδιοκτησία του κτήματος Προμπονά -φαίνεται πως από φθινόπωρο θα έχουμε «αιματοχυσίες».
     Αφού πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την έκβαση και της υποθέσεως προσκλήσεις, να καταστήσει την Εκκλησία της Ελλάδος εκτός εκκλησιαστικής κοινωνίας και να άρει την Συνοδική Πράξη του 1928, γράφουμε και λέμε: Στώμεν καλώς!

Δεν θα το γλυτώσουμε το Ανάθεμα – No2.

«Σεβασμιώτατε, μου λέτε ότι η επιλογή των αρχιερέων δεν γίνεται δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος;»
 
«Θα σας πω κάτι που είπε ο Ιερός Χρυσόστομος: "Το Άγιον Πνεύμα πάντας χειροτονεί, αλλ’ ου πάντας εκλέγει". Δυστυχώς… θα πρόσθετα».
 
«Έχω την εντύπωση, με όσα λέτε, ότι τελικά η εκλογή νέων αρχιερέων αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία προσωπικού στρατού του Αρχιεπισκόπου…»
 
« Αυτό ακριβώς εννοώ με αυτό που σας είπα παραπάνω: ότι απουσιάζει η θεολογική και εκκλησιολογική βάση. Δυστυχώς το ίδιο έκαναν και οι μακαριστοί Αρχιεπίσκοποι Ιερώνυμος και Σεραφείμ».
 
Μέσα στην πύρωση του καλοκαιριού και στην πυράκτωση της Αττικής από τις φωτιές, μας προέκυψε νέος διοικητής του Αγίου Όρους.
 
Το σοκαριστικό στην υπόθεση δεν είναι ότι ο κόσμος καίγονταν και η Κυβέρνηση έκανε «διορισμούς» αλλά είναι αυτό και μόνο το όνομα του διορισθέντος. Κωστής Δήμτσας.
 
Ό άγνωστος δημοσιογράφους που έγινε πασίγνωστος διανομέας συσσιτίων με υπαλληλική εξάρτηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, έγινε αφορμή για πολλά σχόλια θετικά και αρνητικά στον τύπο και όχι μόνο.
 
Τον άνθρωπο, στην εκκλησία τον γνώρισαν από μία συνέντευξη του Θηβών και Λειβαδίας Ιερωνύμου, τμήμα της οποίας υπάρχει στο προοίμιο. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, κατηγορώντας εν ζωή τον προκάτοχό του είπε στον Κωστή Δήμτσα πράγματα, που ποτέ δεν έκανε όταν έγινε ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος.
 
26 Ιανουαρίου του 2003, ο Θηβών Ιερώνυμος λέγει στον Κωστή Δήμτσα: «Ο νυν Αρχιεπίσκοπος φέρει βαρεία την ευθύνη που δεν προχώρησε, παρά τις προτάσεις, μέχρι σήμερα, στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των αρχιερέων. Φαινόμενα όπως η σχεδόν επικύρωσις υπό της ιεραρχίας επιλογών συγκεκριμένων προσώπων, όπως φαίνονται και σε δημοσιεύματα εφημερίδων μήνες προ της εκλογής των, όπως επίσης το να ψηφίζει ο κάθε ιεράρχης με το γραφικό του χαρακτήρα, αφού υποστεί προηγουμένως το βάσανο των πιέσεων, πρέπει, επιτέλους, να τελειώσουν! Αλλιώς, θα συνεχίζουμε να εμπαίζουμε τον Θεό και τους ανθρώπους! Τελικά, δεν είναι υπερβολικό το λεχθέν ότι, δεν πρόκειται για εκλογές ιεραρχών, αλλά για διορισμό!».
 
Διορισμός. Με αυτά και με άλλα που δεν μπορεί να γνωρίζουμε, μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο δημοσιογράφος διορίστηκε και ανάλαβε την ανάπτυξη του φιλανθρωπικό οργανισμού «Αποστολή». Από εκεί με μακροσκελή δελτία τύπου κατάφερε να εμφανίζεται το όνομά του στο διαδίκτυο τόσες φορές όσες πραγματικά κανείς δεν θα πίστευε, πως μπορεί να γραφτεί ένα όνομα σε ένα μόνο δελτίο τύπου.
 
Ο άνθρωπος αυτός, ο άνθρωπος του Αρχιεπισκόπου, με την διοικητική του ιδιότητα, αλλά και τις βλέψεις του κατάφερε και διείσδυσε στην Κουμουνδούρου και ψήσε ψήσε βγήκε μέσα από το φούρνο με διορισμό, ως πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.
 
Από εδώ αρχίζουν τα όργανα. Φυσικά και είναι δικαίωμα της εκάστοτε Κυβερνήσεως να επιλέγει και να διορίζει τους εκπροσώπους της, όμως σε τέτοιες νευραλγικές θέσεις, αν έχεις στοιχειώδη πολιτικό αισθητήριο δεν διορίζεις τον φίλο του αδελφού σου ή τον πατέρα του κουμπάρου σου.
 
Στον Άθωνα ξέρουν να μην κακοφορμίζουν τους κατά καιρούς κατακτητές τους και αυτό το ξέρουν καλά. Όμως πέρα από τους κρατικούς, έχουν και τους Εκκλησιαστικούς προϊσταμένους τους, με τους οποίους δεν μπορούν να είναι σε αντιπαράθεση.
 
Έτσι και εφόσον Κωνσταντινούπολη και Αθήνα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση θα έπρεπε η μεριά της κυβέρνησης να μην ρίξει λάδι στην φωτιά δίνοντας την αίσθηση ότι φυτεύει μέσα στην καρδία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναν βηματοδότη κατασκευασμένο από την Εκκλησία της Ελλάδος.
 
Αυτός ο διορισμός ως διαφαίνεται και χωρίς να υιοθετούμε και ν΄ αναπαράγουμε τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, δεν είναι μία νηφάλια πράξη και μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και τραγελαφικές καταστάσεις στο περιβόλλι της Παναγίας.
 
Τότε δεν θα το γλυτώσουμε το «ανάθεμα».
 
Συνοπτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.