Συνεχίζονται κατά κόρον οι αντιδράσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την απόφαση του Φαναρίου αναφορικά με την ουκρανική αυτοκεφαλία.

Το μέλος της Συνοδικής Βιβλικής Θεολογικής Επιτροπής του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Αντρέι Νοβίκουφ, αντέδρασε στις αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης για την
Ουκρανία προτείνοντας σειρά αντιμέτρων.
«Ενόψει της απόσχισης του πρώην Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης από την Εκκλησία, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία [θα πρέπει] να δημιουργήσει επισκοπές και ενορίες στην τουρκική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης”, γράφει ο πατέρας Andrey στη σελίδα του Facebook την Παρασκευή.
Προτείνει επιπλέον να πραγματοποιηθεί “μια πανορθόδοξη σύνοδος στη Μόσχα για να εκθρονίσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μέλη της Συνόδου του”.
Επίσης, πρότεινε την διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και το «ανάθεμα της αίρεσης του ανατολικού παπισμού, συμπεριλαμβανομένου της ψευδοδιδασκαλίας για το δικαίωμα του Επισκόπου της Κωνσταντινούπολης να ακυρώσει και να αναθεωρήσει τα αναθέματα και τις τιμωρίες των κλάδων της Ορθοδόξου Εκκλησίας», έγραψε.

Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει να κηρυχθεί ότι «έχει προκαλέσει σχίσμα, ότι εισήλθε σε κοινωνία με αναθεματισμένους και το ίδιο έχει υποπέσει σε σχίσμα», έγραψε ο Ρώσος ιερέας.
Η απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία καθιστά αδύνατη την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αυτήν, είπε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας
«Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης αναγνώρισε τους ηγέτες της διάσπασης, νομιμοποιώντας έτσι το σχίσμα που υπήρχε εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα και κατά συνέπεια μας καθιστά αδύνατο να μείνουμε ενωμένοι με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας προμηνύοντας το σχίσμα στην Ορθοδοξία.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «θα πρέπει να λάβει μέτρα”, ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Δεν μπορώ να περιγράψω τις ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι σαφές σε εμάς ότι θα οδηγήσουν στη διάσπαση του Ορθοδόξου Κόσμου.Η κατάσταση μπορεί να θεραπευθεί μόνο αν αυτός ή κάποιος από τους διαδόχους του αποχωρήσει από αυτές τις καταπατήσεις και ισχυρισμούς για την κανονική επικράτεια κάποιου άλλου” .
Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περιέγραψε τα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης για την παροχή αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας ως πράξη πρόκλησης υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας είναι ενάντια σε εκείνες τις προκλήσεις που ο πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης σχεδιάζει τώρα με την άμεση δημόσια στήριξη της Ουάσινγκτον”, δήλωσε συγκεκριμένα.
Τέλος τα προβλήματα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, καθώς και η διαμορφωθείσα κατάσταση γύρω από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, ήταν το επίκεντρο της συνάντησης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.
Η πηγή επικαλούμενη δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρει ότι η συνάντηση έγινε εκτάκτως «μετά από την σκανδαλώδη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας».