Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η Μόσχα καλεί σε μετάνοια το Φανάρι!


Σε μετάνοια καλεί την Κωνσταντινούπολη που «έχασε τον συντονιστικό της ρόλο» ο Βολοκολαμσκ Ιλαρίων

   Να μετανοήσει και να κάνει πίσω καλεί εμμέσως πλην σαφώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ. Μιλώντας χθες, στην εκπομπή «Μεγάλο Παιχνίδι» του τηλεοπτικού σταθμού «Ρωσία 1», ο μητροπολίτης Ιλαρίων άφησε να εννοηθεί πως για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το Φανάρι θα πρέπει να προηγηθεί η μετάνοια.

«Η δυνατότητα της μετάνοιας υπάρχει πάντα, αν και η λογική των τελευταίων ενεργειών δεν προϋποθέτει κάποια θετικά προς αυτή την κατεύθυνση βήματα […] Ωστόσο παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική» είπε ο μητροπολίτης που για μια ακόμη φορά αμφισβήτησε τον οικουμενικό και συντονιστικό ρόλο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
«Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μίας νέας εκκλησιαστικής πραγματικότητας: δεν υπάρχει πλέον το ενιαίο κέντρο συντονισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αυτοακυρώθηκε αναφορικά με αυτόν τον ρόλο» υποστήριξε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Συμπλήρωσε δε πως «Από την στιγμή που εισπήδησαν στα κανονικά εδάφη μίας άλλης τοπικής Εκκλησίας, νομιμοποιώντας το σχίσμα, έχασε το δικαίωμα να αποκαλείται συντονιστικό κέντρο για την Ορθόδοξη Εκκλησίας».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/10/18, 7:41 π.μ.

    Και μετά από αυτά, το πρωτοπαλίκαρο του μοσχας ξύπνησε. Ας κοιτάξει ο βολοκολαμσκ να απαλλαγεί από την αιρεση των ονοματολατρων την οποία δέχεται, και ύστερα να αμφισβητεί την οικουμενικότητα του πατριαρχείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.