Στη σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνα Χάλκης λειτούργησε σήμερα ανήμερα της μνήμης του Αγίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

“Είμαστε σίγουροι πως ο Κύριος κατευθύνει το νου σας και εμπνέει τις αποφάσεις σας ιδίως τον τελευταίο καιρό όπου αι ημέραι είναι πονηραί” του απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος.
Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για το ταξίδι του στην Κορέα, αλλά και για τον εορτάζοντα Άγιο Σπυρίδωνα.
    “Γνωρίζω ότι εδώ προσέρχονται και Αρμένιοι και Συροϊκαβίτες και ενδεχομένως Τούρκοι μουσουλμάνοι. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι σε ένα τέτοιο τόπο όπου λατρεύεται ο ένας και μοναδικός Θεός, του οποίου τέκνα, και πλάσματα και δημιουργήματα είμαστε όλοι μας.  Χαιρόμαστε γι' αυτό το πνεύμα ανοικτοσύνης που διακρίνει το Πατριαρχείο και είμαι βέβαιος ότι ο άγιος Προύσης αυτό το πνεύμα μεταφέρει και διαδίδει εις τους φοιτητάς του. Κι εγώ προσωπικώς, όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, αυτό το μήνυμα το οικουμενικό, το παγκόσμιο, το πνεύμα καταλλαγής, αδελφωσύνης προσπαθώ να μεταφέρω” επεσήμανε.
    Ευχήθηκε σε όλους ευφρόσυνα Χριστούγεννα και αναφέρθηκε στην μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό.
     Ο μικρός ναός είναι μια σκήτη στο νοτιοανατολικό άκρο της Χάλκης των Πριγκηπονήσων, τον πάλαι ποτέ «Λιμένα της Παναγίας», και χτίστηκε το 1868 από τον Αρσένιο τον Γανοχωρίτη, έναν φωτισμένο ασκητή από τον Πλάτανο των Γανοχώρων Θράκης. Κοντά 150 χρόνια μετά, έπειτα και από το σεισμό του 1894 που την γκρέμισε, η σκήτη υποδέχεται τους πιστούς ανακαινισμένη.