Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Αλαλούμ στο Άγιο Όρος με το Ουκρανικό

Και η Ξηροποτάμου απαγορεύει τους εκπροσώπους της «νέας Εκκλησίας»

Και η Ξηροποτάμου απαγορεύει τους εκπροσώπους της «νέας Εκκλησίας»

Διαστάσεις λαμβάνει η επίσκεψη αντιπροσωπείας από την νέα «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU) στο Άγιο Όρος για τρίτη φορά στα τέλη Ιουνίου.
Οι Ουκρανοί χαιρετίστηκαν θερμά και μάλιστα τους επετράπη να λειτουργήσουν σε μερικά μοναστήρια, ενώ αλλού τους επετράπη απλώς η προσκυνηματική επίσκεψη.
Αφού η «νέα Εκκλησία» ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της επισκέφθηκε τόσο τη μονή Φιλοθέου όσο και την Καρακάλλου, κατόπιν, έγινε γνωστό ότι η αντιπροσωπεία είχε εισέλθει στα μοναστήρια με άλλους Έλληνες προσκυνητές και έτσι δεν έγινε δεκτή επίσημα από τα μοναστήρια. Αφού έμαθαν ότι ήταν από το OCU, τα μοναστήρια τους ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν σε λειτουργίες ή να υποβάλουν ονόματα για εορτασμό.
Εκτός από τη Φιλοθέου και την Καρακάλλου, έχει γίνει γνωστό ότι ένα άλλο αγιορείτικο μοναστήρι, η Ξηροποτάμου, απαγορεύει εξ ολοκλήρου στους κληρικούς της νέας Εκκλησίας να εισέλθουν στο έδαφος του μοναστηριού. Και τα τρία μοναστήρια βρίσκονται κάτω από την πνευματική κατεύθυνση του Γέροντος Εφραίμ, πρώην ηγουμένου της Φιλοθέου και ιδρυτή του Αγίου Αντωνίου και πολλών άλλων μοναστηριών στην Αμερική και τον Καναδά.
Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ ο Μοσχοβίτης ιερέας π. Ρόμας Κόλεσνικοφ επισκέφθηκε πρόσφατα το Άγιο Όρος με μια ομάδα προσκυνητών, όπου ζήτησε να μάθει από πολλά μοναστήρια τη στάση τους απέναντι στην νέα εκκλησία.
«Η στάση είναι πολύ μικτή,» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Krestovsky Most. «Ορισμένα από τα μοναστήρια έχουν ήδη μολυνθεί με την εξυπηρέτηση των σχισματικών. Κάποιοι παραμένουν αναποφάσιστοι και ορισμένοι έχουν τοποθετηθεί κατά της νομιμοποίησης των ουκρανών σχισματικών».
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ιερέας σημειώνει ότι όταν έφθασαν στην Ξηροποτάμου,  ρωτήθηκαν αμέσως από πού έρχονται. «Έχοντας μάθει ότι είμαστε από τη Ρωσία, ο μοναχός που μας υποδέχτηκε εξήγησε ότι εάν είμαστε από την Ουκρανία, θα ρωτούσε ποιος μητροπολίτης θα τιμάται στις λειτουργίες, επειδή αναγνωρίζει τον Μητροπολίτη Ονούφριο και οι αντίπαλοί του δεν επιτρέπονται καν στην επικράτεια του μοναστηριού».
Σημειώνει ότι του είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα τόσο στη Φιλοθέου όσο και στην Καρακάλλου.
Περαιτέρω, ο ίδιος αναφέρει ότι η σκήτη του Αγίου Ανδρέα έχει πάρει ακόμα πιο αυστηρή στάση, μη επιτρέποντας σε κανέναν από την Ουκρανία να περάσει τη νύχτα. Οι μοναχοί εκεί λένε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να λύσουν πρώτα την κατάσταση μεταξύ τους. Οι της «νέας Εκκλησίας» ανέφεραν ότι επισκέφτηκαν την σκήτη του Αγίου Ανδρέα, αν και δεν παρείχαν λεπτομέρειες για το τι συνέβη εκεί.
Βέβαια και η ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα διατηρεί επίσης κλειστές τις πόρτες.
Η Μονή Δοχειαρίου και η βουλγαρική Μονή Ζωγράφου έχουν επίσης αρνηθεί να δεχτούν τους εκπροσώπους της νέας εκκλησίας και είναι γνωστό ότι και η Σερβική Μονή Χιλανδαρίου έχει λάβει την ίδια στάση.
Σε μια πρόσφατη επιστολή προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, η Ιερά Κοινότητα εξέφρασε την αγανάκτησή της ότι η δεύτερη αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τον Απρίλιο, με επικεφαλής τον «Μητροπολίτη» Μιχαήλ Ζίνκιβιτς, παραβίασε τον Χάρτη του Αγίου Όρους που απαγορεύει «κάθε ηθικό, θρησκευτικό, εκκλησιαστικό, εθνικιστικό προσηλυτισμό και / ή προπαγανδιστικές ενέργειες οποιασδήποτε άλλης φύσης».
Η αντιπροσωπεία δημοσίευσε φωτογραφίες με τα μέλη της που κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και τραγουδούσαν τον ουκρανικό εθνικό ύμνο ενώ βρισκόταν στο Άγιο Όρος. «Η ενέργεια αυτή είναι ασυμβίβαστη με τον ησυχαστικό, πνευματικό και ιερό χαρακτήρα των Αγίων μας Τόπων και την χιλιετή παράδοση, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την επανάληψη τέτοιων ενεργειών και τη μεταφορά εθνικιστικών συγκρούσεων και είναι εντελώς αντίθετο με τον Χάρτη του Αγίου Όρους», γράφει η Ιερή Κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.