Το πνεύμα το Άγιον πάντας μεν χειροτονεί αλλ’ ου πάντας εκλέγει

    Ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση για την επικείμενη χειροθεσία του γνωστού μελλοντολόγου Νίκου Χορταρέα, σε Μοναχό και σωρεία δημοσιευμάτων κατέκλυσαν το διαδίκτυο περί του γεγονότος με τις γνώμες να διίστανται.
Καταρχάς τα δημοσιεύματα είναι διατυπωμένα με λανθασμένους τους εκκλησιαστικούς όρους. Ο μοναχός χειροθετείται, ενώ οι ιερείς χειροτονούνται δι’ επιθέσεως των τιμίων χειρών του Επισκόπου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης έσπευσε με ένα γεμάτο ρητορικές τεχνικές κείμενό του να επιβεβαιώσει το γεγονός.  Με άριστη ρητορική τέχνη επιδοκιμάζει
το γεγονός και με επίκληση στο συναίσθημα και στην χριστιανική μας φιλοτιμία επικαλείται τους μετανοούντες αμαρτωλούς που καθηγιάσθησαν με την μετάνοιά τους. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε πως η μετάνοια είναι σπουδαία υπόθεση και δεν πρέπει να συγχέεται με την μεταμέλεια.
Η εκκλησία μας φυσικά και ανοίγει αγκάλας πατρικάς στους Πάντας και ο απώτερος σκοπός είναι η σωτηρία και ο αγιασμός του ανθρώπου.
Όταν ωστόσο το θέμα περιστρέφεται περί της καταλληλότητας ή μη για την ιερωσύνη ενός προσώπου η Ιερά μας παράδοση έχει ασφαλιστικές δικλείδες.
Τα κωλύματα της ιερωσύνης είναι λίγον έως πολύ εγνωσμένα.
Τα παραδείγματα του Αγίου Κυπριανού ή ετέρων άλλων Αγίων μας είναι ίσως λίγο άκυρα εν προκειμένω και παραπλανητικά.
Η ιερωσύνη είναι υπούργημα Θεόδοτον και συνεπώς δια τους αρίστους.
Η επικρατούσα μόδα με τους εκπεσόντες ηθοποιούς η τους αποτυχημένους καλλιτέχνες να καταφεύγουν στην Δύση τους στον μοναχισμό έχει πικρά αποτελέσματα.
Εξάλλου ο μοναχισμός δεν είναι απαραίτητος για να συναντήσει κάποιος τον Θεό και να κοινωνήσει της Χάριτός Του.  Οι μοναχοί είναι οι ασυρματιστές της Εκκλησίας μας κατά τον Άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη και οφείλουν να δίνονται σώματι και ψυχή στο κάλεσμα του Θεού με απόλυτη ελευθερία και δίχα βίας η άλλης ανάγκης.
Έπειτα καθείς που ποθεί τον βίο της ασκήσεως νεκρώνει τον παλαιόν άνθρωπο και δεν γίνεται μέσο συζητήσεως στα διάφορα site .
Προς τι λοιπόν όλος αυτός ο θόρυβος περί του γνωστού τηλε-μελλοντολόγου;
Μήπως δεν χόρτασε βήμα στα κανάλια και πλέον αφοπλισμένος επιζητεί την παλαιά του διασημότητα, αυτήν την φορά ως guest star της εκκοσμικευμένης μας Εκκλησίας;
Ο κάθε υποψήφιος προς χειροθεσία μοναχός οφείλει να μην αποσπάται από την τύρβη του κόσμου και να προσεύχεται νυχθημερόν στον Νυμφίο της ψυχής μας.ίο της ψυχής μας.
Και μια τελευταία παράμετρος : Η ερωτική ζωή μας είναι νεκρωμένη και όχι αντικείμενο για προβολή και σχολιασμό σε ελαφρά περιοδικά και sites .
Ζη Κύριος ο Θεός, ο εν μονασταίς ενδοξαζόμενος
Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου