του Άγγελου Ρούσσου

Με μπροστάρη τον Δαλάι Λάμα ξετυλίγεται το σενάριο τς πανθρησκείας και της νέας τάξης πραγμάτων. Έχοντας προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από την συνηθισμένη αγαπολογία του Πάπα Φραγκίσκου ο επκεφαλής των Βουδιστών τονίζει πως όλες οι θρησκείες στέλνουν μήνυμα για την αληθινή διδασκαλία της αγάπης, της συγχώρεσης και της ανεκτικότητας….
Στο Δελχί, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά συζήτηση του Δαλάι Λάμα XIV με Ρώσους ειδικούς που μελετούν τη φύση
της συνείδησης. Η σειρά συναντήσεων διοργανώθηκε από το Κέντρο Θιβετιανού Πολιτισμού και Πληροφοριών, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών της Μόσχας για τη συνείδηση.


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Kommersant FM» ο πνευματικός ηγέτης των Βουδιστών αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες προκλήσεις που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει στη δεύτερη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα.
“Ναι, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θρησκείες. 7 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη και 1 δις μη πιστοί. Αλλά ακόμη και οι λεγόμενοι πιστοί σε όλες τις θρησκείες – Χριστιανισμό, Ισλάμ, Ιουδαϊσμό, Βουδισμό – δεν ασκούν την αληθινή διδασκαλία της αγάπης, της συγχώρεσης και της ανεκτικότητας. Δεν είναι όλοι εκείνοι που έχουν μια συνειδητή πίστη στη θεμελιώδη σημασία αυτών των αξιών. Ναι, όλες οι θρησκευτικές διδασκαλίες είναι το ίδιο μήνυμα και έχουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες να φέρουν στη ζωή μια εσωτερική ειρήνη. Αλλά για πολλούς η θρησκεία έχει γίνει τίποτα περισσότερο από μια παράδοση … σε μια τελετή …” είπε ξετυλίγοντας την βεντάλια της πανθρησκείας όπου όλες οι θρησκείες έχουν τον ίδιο σκοπό!
Και στην συνέχεια υπογράμμισε:
“Όλες οι μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις είναι συν ή πλην 2.000 χρόνια. Μερικές στην Ινδία ακόμα περισσότερο, 3.000 χρόνια .. Και σημαίνουν πολλά για τους πιστούς. Και όλοι φέρουν το ίδιο μήνυμα: την αγάπη, τη συγχώρεση, την ανοχή, την αρμονία, την αυτοπειθαρχία. Φιλοσοφικές απόψεις διαφέρουν. Μερικοί λένε: ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, ενώ άλλοι όχι δεν είναι ο Δημιουργός. Κάποιοι μιλούν για την ψυχή, άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ψυχή. Αλλά όλες αυτές οι διαφορετικές παραδόσεις με κάποιο τρόπο έχουν διατηρήσει ένα βασικό μήνυμα – το μήνυμα της αγάπης”.


Η αγαπολογία ξεπέρασε τα στενά όρια της θρησκευτικής συνείδησης και η συζήτηση έφτασε και στα πολιτικά…
“Η Ρωσία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια πραγματική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης” σημείωσε ο Δαλάι Λάμα, ενώ εντύπωση έκανε η θέση του μιλώντας για τη Ρωσία και την Αμερική : “Ξέρεις, το όνειρό μου. Η έδρα του ΝΑΤΟ να μετακομίσει στη Μόσχα. Η ρωσική νοοτροπία περί του ΝΑΤΟ είναι πως πρόκειται για ένα σύμβολο των εχθρικών δυνάμεων. Ένα γραφείο του ΝΑΤΟ στη Μόσχα θα είχε ψυχολογική σημασία και θα υπήρχε μια αίσθηση ότι τώρα Ρώσοι και Αμερικανοί είναι μαζί! Φοβάμαι, όμως, ότι τέτοιες προτάσεις πλέον στην Αμερική δεν θα επιτρέπονται!” είπε κλείνοντας γελώντας…