“Η Εκκλησία της Ελλάδος, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των Κληρικών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαίωμα
αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα”.
Με αυτήν την δήλωση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δίνει το ελευθέρας στο ποίμνιο αλλά και στους ποιμένες του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας και όσα ακόμη ακολουθήσουν.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγαλειώδη ήττα του Αρχιεπισκόπου παρόλη την αποτυχημένη πάντως προσπάθεια στο ανακοινωθέν της να φανεί πως τον στηρίζει.
Οι συνοδικοί Ιεράρχες προφανέστατα υπό το βάρος των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες και αντιλαμβανόμενοι πως ο Αρχιεπίσκοπος και η θέση του συγκρούονται με την άποψη της πλειονότητας του ποιμνίου μοιάζοντας ο ίδιος ξένος με την πραγματικότητα, επιχειρούν να ισορροπήσουν τα πράγματα.

Η δε φράση του ανακοινωθέντος “συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των Ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού” έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προ ημερών αριθμητική του κ. Ιερώνυμου που είπε πως μόνο 9 από τους 82 Μητροπολίτες πήγαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.