Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Νέα ανοίγματα του Πάπα: Η Εκκλησία είναι σαν το ποδήλατο, πηγαίνει καλά μόνο όταν κινείται



   Επέστρεψε στους νεωτερισμούς ο Πάπας Φραγκίσκος καταδικάζοντας και πάλι όσους αντιδρούν στην…κινητικότητα της Εκκλησίας.
«H Εκκλησία ήταν Εκκλησία σε κίνηση, Εκκλησία που ξεπέρασε τον εαυτό της. Δεν ήταν μια κλειστή ομάδα εκλεκτών, μια ιεραποστολική Εκκλησία: πράγματι, η ισορροπία της Εκκλησίας, είναι ακριβώς στην κινητικότητα, στην πίστη στο Άγιο Πνεύμα. Κάποιος είπε ότι η ισορροπία της Εκκλησίας μοιάζει με την ισορροπία του ποδηλάτου: είναι σταθερή και πηγαίνει καλά όταν είναι σε κίνηση, αλλιώς πέφτει», σχολίασε ο ποντίφικας.
Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο στην ιστορία του ανθρώπου «θα
υπάρχει πάντα αντίσταση» στις ειδήσεις που φέρνει το Άγιο Πνεύμα που «πάντα έρχεται να μας συναντήσει με κάτι νέο» και «πρωτότυπο» και να «αλλάξει», με βάση όσα είπε χθες στην Casa Santa Marta.
Ο Πάπας μιλώντας για το στενό μυαλό των λειτουργών του Νόμου στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (10:22-30), εξήγησε πως η τήρηση του νόμου έγινε ακαμψία. «Αφού τοποθετήθηκαν στο κέντρο, παρέμειναν ανέγγιχτοι προτού ολοκληρωθούν τα έργα του Αγίου Πνεύματος» ανέφερε. Ο Πάπας θέλησε να αναδείξει την ανικανότητά τους να «διακρίνουν τα σημάδια της εποχής» και το παρομοίασε με ένα είδος φυλακής: “έλαβαν έναν νόμο που ήταν εν ζωή, αλλά τον «απόσταξαν», τον μεταμόρφωσαν σε ιδεολογία και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει παραπέρα. Οτιδήποτε νέο γι΄ αυτούς είναι μια απειλή” τόνισε.

Το αντίθετο ισχύει, σύμφωνα με τον Πάπα, για κάθε παιδί του Θεού για το οποίο το Κεντρικό Πνεύμα είναι το Άγιο Πνεύμα. Οι Πράξεις των Αποστόλων (11:19-26) μας δείχνουν τους πρώτους μαθητές που «Έμειναν υπάκουοι στο Άγιο Πνεύμα και κατέληξαν σε κάτι που ήταν κάτι περισσότερο από μια επανάσταση». “Έθεσαν την Εκκλησία σε κίνηση και μας έδειξαν ότι μια Εκκλησία μπορεί να επιτύχει την ισορροπία της σαν ποδήλατο μόνο όταν είναι σε κίνηση” ανέφερε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν δύο αντίθετοι τρόποι για να περιγράψουμε την αντίδραση ενός ατόμου στην πνοή του Αγίου Πνεύματος: το κλείσιμο ή το άνοιγμα. Είναι το άνοιγμα που χαρακτηρίζει τους μαθητές και τους αποστόλους, είπε.

Κατέληξε δε με την προσευχή: «Είθε ο Κύριος να μας δώσει τη χάρη του να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να ανοίγουμε τους εαυτούς μας σε νέα πράγματα, αλλά μόνο αυτά που προέρχονται από το Θεό. Να μας παραχωρήσει, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, τη χάρη να διακρίνουμε τα σημάδια της εποχής για να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε εκείνη τη στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.