Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Η Οικονομία -άραγε- των Αγίων και για θέματα θεολογικά, δεν αγγίζει τους Παλαιοημελογίτες;



    Ο Ὀρθόδοξοι (στὴν ἐποχὴ τοῦ Μ. Ἀθανασίου καὶ Μ. Βασιλείου), παρότι οἱ Ὁμοιουσιανοὶ ἦσαν αἱρετικοί, ἀφοῦ δὲν δέχονταν Ὅρο τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, τὴν λέξη «ὁμοούσιος», ὅμως οἱ Ἅγιοι ἔκαναν σὲ δογματικὸ Ὅρο τὴν Οἰκονομία, νὰ δεχθοῦν τοὺς Ὁμοιουσιανοὺς σὲ κοινωνία (σὰν Ὀρθόδοξους), ἀφοῦ διαπίστωναν ὅτι, να μὲν δὲν δέχονταν τὸν Ὅρο καὶ δὲν ἔκαναν ὑπακοὴ στὴν Ἐκκλησία, ἀλλὰ δέχονταν στὴν οὐσία μὲ ἄλλες λέξεις τὰ ἴδια πράγματα.
      Σήμερα οἱ Παλαιοημερολογίτες, ἐνῶ δέχονται ὅτι οἱ 13 ἡμέρες δὲν ἔχουν σχέση μὲ τὸ Δόγμα, καὶ ἐνῶ οἱ ἀποτειχισμένοι ἐμπράκτως ἀπομακρύνθηκαν ἀπὸ τὸν Οἰκουμενισμό, τοῦ ὁποίου οἱ Παλαιοημερολογίτες «πρῶτο βῆμα» θεωροῦν τὴν ἀλλαγὴ τοῦ Ἡμερολογίου κάτι ποὺ ἱστορικὰ δὲν δικαιώνεται, ὅπως φαίνεται μὲ ἄρθρο ποὺ μᾶς ἐστάλη καὶ θὰ δημοσιεύσουμε δὲν δέχονται συνεργασία πρὸς ἀντιμετώπιση τῆς Παναιρέσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ! Δηλαδὴ ἀποδεικνύονται χειρότεροι ἀπὸ τοὺς Ὁμοιουσιανοὺς αἱρετικούς! Διότι κάποιοι ἀπ' αὐτούς, τελικά, προσέγγισαν τὴν Ὀρθοδοξία.
     Δεῖτε ἀπὸ τὴν ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία τὴν Οἰκονομία τῶν Ἁγίων, ἀπὸ Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία τοῦ Βλάσιου Φειδᾶ, σελ. 508-512:

7 σχόλια:

  1. Δόξα τω Θεώ, που παραδέχεστε επιτέλους ότι η περίπτωσή σας είναι σαν των Ομοιουσιανών και η δική μας σαν των Ορθοδόξων!
    Εμείς φυσικά και δεν έχουμε πρόβλημα να σας κάνουμε Οικονομία, αλλά εσείς δεν ζητάτε Οικονομία (δηλαδή ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ παρέκκλιση από την Ακρίβεια - αυτής της γραμμής ήταν ο όσιος Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος κ.α.), αλλά Παρανομία!
    Για αυτό με σας τους Τρικαμηνικούς (σε αντίθεση με κάποιες άλλες παρατάξεις Νεοαποτειχισμένων) δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/9/18, 8:16 μ.μ.

    Μόνο με θαύμα αδελφοί θα γίνει αυτό!Ας ισχυρίζονται ότι δεν το θεωρούν δόγμα, μάλιστα το αντίθετο συμβαίνει με όποιον κι αν μιλήσεις. Το ανάγουν σε ζήτημα σωτηρίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις μεγάλο λάθος! Δεν το θεωρούμε ζήτημα σωτηρίας (άλλωστε δεν αρνούμαστε και την αγιότητα ακόμη προσώπων που κατ᾿ οικονομία δέχθηκαν το νέο ημερολόγιο, όπως ο Παπα-Νικόλας Πλανάς, ο Άγιος Σάββας εν Καλύμνω, οι Γέροντες Φιλόθεο Ζερβάκο και Αμφιλόχιος Μακρής κ.α.), αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι και παρωνυχίδα!
      Είναι διαφορετικό πράγμα να πει κανείς "το νέο ημερολόγιο είναι αντικανονικό ("ό,τι είναι αντικανονικό δεν μένει αιώνιο" έλεγε για το νέο ημερολόγιο ο Παπα-Νικόλας Πλανάς), αλλά ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΑΧΡΙ ΚΑΙΡΟΥ το ακολουθούμε" και άλλο να λέμε "το νέο ημερολόγιο δεν είναι τίποτε, μπορούμε να ακολουθούμε όποιο ημερολόγιο μας αρέσει"!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/9/18, 8:01 π.μ.

      Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς εννοούσε την ΝΟΜΙΜΗ διευθέτηση του ημερολογιακού με την σύγκληση Ορθόδοξης Συνόδου, και όχι την ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ και παράνομη και αυθαίρετη διευθέτηση του ημερολογιακού από τον καθένα, και όποτε του έρθει και όπως του έρθει!

      ΔΙΑΚΟΠΉ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ = ΣΧΙΣΜΑ

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/9/18, 1:52 μ.μ.

    Καθως , κανεις ως παρατηρητης των κειμενων που ανακοινωνετε ,των Πατερικων, ως π.π. ,η διαπιστωση ειναι πως για πολλοστη φορα δικαιωνετε τους αποτειχισμενους και οχι μονο ,πατερες, που εφαρμοζουν οικονομια και ανοχη για αυτους που δεν εφθασαν σε επιπεδο ακριβους αποτειχισης, οπως ολιγοι ,καταρτισμενοι, ενημερωμενοι, ανεξαρτητοι ,συνταξιουχοι ,η ανεξαρτητοι οικονομικα και τινες αλλες περιπτωσεις χωρις υποχρεωσεις η αποποιουμενοι τις υποχρεωσεις των ,χαριν της αποτειχισης των. Ενα ψαχουλεματακι ,ιδιοτητος ,του καθενος γνωστου μας και θα μας πειση για τα προαναφερθεντα ,ανυπερθετως και εν συντομω .Τι αναβοησωμεν λοιπον ,μηπως το μενε θεκελ φαρες;Θαρσειτε, την προθυμια και το θαρρος και την ειλικρινεια εκτιμα και επιβραβευει ο Κυριος,για τους αδυναμους ενανθρωπισε και υπεστη Σταυρον.Ζωμεν σε περιοδο χαριτος και οχι νομου ,μη το βασανιζετε, ο χωρειν χωρειτω .Στο στρατευμα υπαρχουν διαβαθμισεις [χειριστες αεροπλανων ,πυραυλων ,κανονιων ,πυροβολων ,ασυρματιστες,οπλιτες,γραφεις,τραυματιοφορεις ,νοσοκομοι ,νοσοκομες,αεραμυνα ,προσκαρτερουντες,προσευχομενοι ,κλπ,ολοι προς εκβασιν του ιδιου σκοπου ]διαφωνουν σε επι μερους αλλα δεν πυροβολουνται μεταξυ των ,ενωννωνται στην προσευχη ,στερεουνται,προχωρουν Θεου θελοντος και ευλογουντως σωτηριαν προσβλεποντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/9/18, 10:46 μ.μ.

      ΛΕΤΕ: Θαρσειτε, την προθυμια και το θαρρος και την ειλικρινεια εκτιμα και επιβραβευει ο Κυριος...
      ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙς...ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟς ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΗΔΗ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑς ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ...Η ΠΙΣΤΗ ΜΑς ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙς ΠΡΑΞΕΙς ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΙς ΠΡΟΘΕΣΕΙς...ΜΗ ΜΑς ΦΕΡΝΕΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΥ ΣΑς ΛΕς ΚΙ ΕΜΕΙς ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑς...ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥς ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΟΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ. ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΝΗΠΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΠΑΙΔΩΝ ΤΟΥς, ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΚΑΤΑΚΡΙΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΩς ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΧΩΡΙς ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΔΙΩΚΩΜΕΝΟΙ; ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗς ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗς ΤΟ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΡΕΙς ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΨΕΥΤΟ-ΑΓΩΝΙΣΤΕς ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥς, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥς ΤΟΥς ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥς ΔΙΩΓΜΟ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ...

      ψΑΧΝΕΤΕ ΠΡΟΦΑΣΕΙς ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙς ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑς ΠΟΙΑ ΠΡΟΦΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕΙ;

      ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙς ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ...ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΠΟΤΑΚΤΕς!!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος27/9/18, 5:22 μ.μ.

    Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ελέησον και σώσον ημάς!!!Αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.