Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Καλούγκα Κλήμης: ''Αν έχουμε κοινωνία θα είναι εμπαιγμός του Αγίου Πνεύματος''

  Για την πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας, μίλησε για πρώτη φορά στην εφημερίδα "Βραδυνή της Μόσχας" ο Μητροπολίτης Καλούγκα κ. Κλήμης.
    Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Καλούγκα, υπήρξε υποψήφιος για τον Πατριαρχικό Θρόνο το 2009, ενώ θεωρείται από τους πιο σεβάσμιους και σοβαρούς Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ρωσίας.
    Ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου Μόσχας σχολιάζοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιστρέψει στην κανονικότητα της Εκκλησίας τον Φιλάρετο Ντενισένκο, ανέφερε ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Σύνοδος πραγματοποίησαν ωμή παρέμβαση σε υποθέσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας.»
    «Αφαίρεσαν το ανάθεμα του Φιλαρέτου χωρίς να υπάρχει μετάνοια, χωρίς να απευθυνθούν στην Εκκλησία η οποία έλαβε αυτή την απόφαση, και όλα αυτά αντικανονικά. Με τις ενέργειες αυτές το Φανάρι, απέρριψε τις αποφάσεις μας» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κλήμης.
   Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Καλούγκα τόνισε: «Αλλά τι κάνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος; Προκειμένου να επεκτείνει τη δικαιοδοσία του στην Ουκρανία, ανέτρεψε τις αποφάσεις του Πατριάρχη Διονυσίου (1686) που αφορά την μεταφορά του Κιέβου στην Μόσχα. Με την πράξη αυτή παραβίασε σειρά θεμελιωδών κανονικών αρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας.»
    Σε ερώτηση γιατί αγνόησαν τους κανόνες και την Εκκλησία της Ρωσίας, ο Ρώσος Ιεράρχης τόνισε: «Δεν πιστεύουν στο Άγιο Πνεύμα, λειτουργούν κάτω από πολιτικές πιέσεις. Ο Βαρθολομαίος τοποθετεί τον εαυτό του πάνω από την Εκκλησία, και αυτό φανερώνει ανθρώπινη υπερηφάνεια».
    Ερωτηθείς για την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να διακόψει την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Κλήμης ανέφερε ότι «η ευχαριστιακή κοινωνία είναι η ενότητα με τον Θεό».
     «Δεν μπορεί η κοινωνία να διακοπεί, εκτός αν ο άνθρωπος σκοπίμως τοποθετεί τον εαυτό του έξω από την Εκκλησία, όπως έκανε ο Φιλάρετος. Παρόλο αυτά εμείς ως Μητρόπολη εγκρίναμε την διακοπή κοινωνίας με την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως».
   Επίσης ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ρωσίας τόνισε: «Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε αδελφικές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι κατηγορηματικά διαφωνούμε με τις πράξεις του. Έτσι, δεν μπορούμε να έχουμε κοινωνία πριν επιλύσουμε το ζήτημα».
    «Η ατμόσφαιρα των εχθρικών ενεργειών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με εμάς, δεν επιτρέπουν την παρουσία του πνεύματος της αγάπης, που πρέπει να είναι παρών στην Κοινή Θεία Ευχαριστία. Πως θα πούμε ο «Χριστός εν τω μέσω ημών» στην Θεία Λειτουργία; Αυτό θα είναι μεγάλη υποκρισία!» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Καλούγκα.
    Ακόμη ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας δήλωσε: «Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επανέφερε τον Φιλάρετο, αναγνώρισε αυτόματα και τα μυστήρια που τελούσε ως έγκυρα! Για την Εκκλησία της Ρωσίας αυτό που κάνει ο Ντενισένκο δεν είναι κανονικό μυστήριο. Επομένως αν συλλειτουργούμε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τότε δεν θα είναι για εμάς μυστήριο, γιατί συνειδητά και οικειοθελώς μπήκε σε κοινωνία με έναν άνθρωπο ο οποίος βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα».
    «Το μυστήριο δεν είναι κάτι μαγικό, ούτε αποτέλεσμα ορισμένων ανθρωπίνων λέξεων και πράξεων, τελείται με την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Για τον λόγο αυτό, είναι αδύνατον να συμμετάσχουμε σε μυστήρια της Καθολικής Εκκλησίας. Οι Καθολικοί με τις πράξεις τους, τοποθετήθηκαν εκτός της Εκκλησίας του Χριστού. Επομένως, αυτό που συμβαίνει τώρα δεν μας επιτρέπει να συλλειτουργούμε, διότι οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην καταστροφή των θεμελίων της Εκκλησίας» συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Καλούγκα.
   Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κλήμης υπογράμμισε ότι «ο Κύριος δεν θα μας ρωτήσει γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η ο Ντενισένκο προέβησαν σε αυτές τις ενέργειες. Ο Θεός θα μας ζητήσει την πρόθεσή μας, γι΄ αυτό πρέπει να διατηρήσουμε το πνεύμα του Χριστού μέσα μας. Μην ξεχνάμε ότι ο Κύριος είχε πει ότι όποιος βλασφημήσει στο Πνεύμα το Άγιον άφεση δεν έχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.