Μετά λοιπόν την αυτοκεφαλία των Ουκρανών, έρχεται και αυτή των σχισματικών της Ουκρανίας;
Η σχισματική «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία- Αρχιεπισκοπή Οχρίδας»- ΜΟΕ-ΑΟ, ελπίζει, μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα τύχει της αναγνώρισης από την Κωνσταντινούπολη.
Ο μητροπολίτης Πρεσπών και Πελαγονίας, Πέτρος (Πέταρ),
δήλωσε xθες, ότι βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη ανεπίσημες επαφές και συναντήσεις μεταξύ της Εκκλησίας των Σκοπίων και της Κωνσταντινούπολης και σύντομα αυτές οι σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών θα γίνουν επίσημες.

Ο ίδιος τόνισε ότι η αναγνώριση μιας Εκκλησίας και η λήψη του Αυτοκέφαλου μπορεί να γίνει μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Όσον αφορά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Κωνσταντινούπολη, αναλυτές εκτιμούν ότι θα προκληθούν μεγάλες διαταραχές και διχόνοιες στον ορθόδοξο κόσμο, αναφέρει το echedoros.

Φυσικά, υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης, των οποίων τα δόρατα χτυπάνε στην Ουκρανία, και η Δύση προφανώς θέλει να δείξει την κυριαρχία της και στην πΓΔΜ.
Ακριβώς αυτός είναι λόγος που η ΜΟΕ-ΑΟ επέλεξε αυτήν τη χρονική στιγμή για την αναγνώρισή της, σημειώνει η Sitel των Σκοπίων.
«Το όνομα της εκκλησίας και της χώρας να παραμείνει Μακεδονία»
Μάλιστα όπως σας είχαμε ενημερώσει προ ημερών, οι αρχιεπίσκοποι υιοθέτησαν ένα ψήφισμα στο οποίο επιβεβαιώνουν τη θέση της εκκλησίας όπως διατυπώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2017, που προβλέπει «την αμετάβλητη συνταγματική θέση της μακεδονικής γλώσσας, τη διαφύλαξη του ενιαίου χαρακτήρα της Μακεδονίας και την προστασία της εθνικής ταυτότητας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συμβουλίου.
Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν έκκληση για εθνική ενότητα, ενώ ζήτησαν από όλους τους πολιτικούς παράγοντες «να υιοθετήσουν στάση ευθύνης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, γεμάτη με προκλήσεις, συνιστώντας να χρησιμοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα για να διατηρηθεί η εθνική και πνευματική ταυτότητα του μακεδονικού λαού, όπως και οτιδήποτε είναι μακεδονικό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.
Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτεμβρίο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική.
Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.