Urmariti discursul pseudoierarhului Teofan de la minutul 1:57:00
” … O clădire are importanța sa prin arhitectura sau vechimea sa, însă atunci când acesta este locas de închinare, casă de rugăciune către Dumnezeu, valoarea ei este cu mult mai mare.
Știm că Dumnezeu este de față pretutindeni, după cum rostește frumos psalmistul David: „Unde mă voi duce de la Duhul Tău și de la fața Ta, unde voi fugi? De mă voi sui în Cer Tu acolo ești, de mă voi coborî în iad, de față ești.”

In același timp Dumnezeu a poruncit lui Moise să construiască cortul cel sfânt ca mărturie vizibila  a prezenței Sale în mijlocul poporului Său. „Acolo, între cei doi heruvimi de deasupra chivotului legii mă voi descoperi ție. Și-ti voi grăi de toate cate am a porunci prin tine fiilor lui Israel.”
Rugăciunea lui Solomon la sfințirea templului din Ierusalim, rugăciune preluată la inaugurarea oricărei biserici creștin ortodoxe, ne arată că locașul de cult este locul cel mai potrivit pentru comunitate de a înălța rugăciune lui Dumnezeu.
„Să asculți Doamne rugăciunea robului Tău și a poporului Tău Israel, cand ei se vor ruga în locul acesta, să asculți din locul șederii Tale din Ceruri, sa asculți și să miluiești.” Așadar un locaș de cult este important în viața unei comunități pentru că este în primul rând locul de rugăciune. În același timp el este și loc întâlnire, de adunare a celor care se regăsesc în aceeași credință, loc de manifestare a apartenenței la o comunitate religioasă.
(…) Înțelegând adevărul că toți suntem fii ai aceluiași Dumnezeu, mulți domnitori ai Moldovei au manifestat ospitalitate și libertate de manifestare și altor comunități etnice sau religioase decât cea majoritară. Sinagoga inaugurată astăzi este un exemplu în acest sens.”
( Fragment transcript)