Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση Ρουμάνων Αποτειχισμένων


  Σχετικὰ μὲ ἕνα κείμενο ἀποτειχισμένων στὴν Ρουμανία ποὺ δημοσιεύσαμε ἐδῶ, μὲ τίτλο "Ρουμανία - Σχέδιον αποφάσεως σχετικώς μέ τας τρέχουσας προκλήσεις έναντι του αντι-οικουμενιστικού αγώνος" μᾶς ἐστάλη ἡ παρακάτω Ἀνακοίνωση.
   Σὲ αὐτὴ εἶναι φανερὴ ἡ διάθεση τῶν Ἀποτειχισμένων καὶ στὴν Ρουμανία, νὰ προχωρήσουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, σὲ ἕνα ἀπὸ κοινοῦ ἀγώνα:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
     
   Σαν συνέχεια της δημοσίευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός σχεδίου ψηφίσματος σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν τον αντιοικουμενιστικό αγώνα, εμείς, οι ορθόδοξοι ιερείς που λειτουργούμε στη Σκήτη Ραντένι, μαζί με τους ιερείς που μας υποστηρίζουν, κάνουμε τις ακόλουθες διευκρινήσεις:
1. Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος επινοήθηκε από έναν πολύ μικρό αριθμό ιερέων που απέφυγαν να συμβουλευτούν την πλειοψηφία των αποτειχισμένων ιερέων. Η λέξη «ψήφισμα» σημαίνει απόφαση που υιοθετήθηκε από μια κοινότητα κατόπιν συζητήσεων. Στη δική μας περίπτωση αυτή η συζήτηση δεν έλαβε χώρα, γι’ αυτό το λόγο το προτεινόμενο ψήφισμα είναι ένα αθεμελίωτο κείμενο.

2. Η πιο σοβαρή πρόκληση του τελευταίου καιρού απέναντι από τον αντιοικουμενιστικό αγώνα είναι η δραστηριότητα των ιερέων που διχάζουν το πλήρωμα και αντί να συμμετάσχουν σε μια σύναξη κληρικών που σκοπό έχει να φέρει μαζί όλους τους αποτειχισμένους ιερείς εξαπολύουν εσπευσμένα και μονόπλευρα ένα σχέδιο ψηφίσματος που σκοπό έχει να αποσπά οπαδούς–, από τους κόλπους των ιερέων και των λαϊκών.
3. Εφιστούμε τη προσοχή πως η δημοσίευση κάποιον μπερδεμένων αποφάσεων που δεν βασίζονται σε καμία προκαταρτική συζήτηση, αποδεικνύει ξεκάθαρα τον κίνδυνο της χειραγώγησης που ενδεχομένως να υποστούν οι τυχόν προσυπογράφοντες.
4. Όσοι επιθυμούν να υπογράφουν ένα σχέδιο ψηφίσματος πρέπει πρώτα να περιμένουν να λυθούν τα αμφιλεγόμενα θεολογικά προβλήματα και να απορριφθούν όλες οι λάθος θεωρίες. Μόλις ύστερα από αυτό θα μπορούσε να καταρτιστεί μια θεολογική και ποιμαντική στρατηγική με τη μορφή ενός ψηφίσματος που θα πρέπει να γίνει δεκτή από όλους.
5. Ως τόσο συστήνουμε στους ιερείς και στους λαϊκούς που συμμετέχουν στον αντιοικουμενιστικό αγώνα να μην υπογράψουν εκείνο το σχέδιο ψηφίσματος που εμφανίστηκε πρόσφατα.
6. Επειδή υπάρχουν καχυποψίες σχετικά με την σύναξη των κληρικών που μέλλει να διεξαχθεί στις 25 Ιανουαρίου στην πόλη Ρόμαν, πληροφορούμε όλους ότι ο σκοπός αυτής είναι να λύσει με βάση την διδασκαλία των Αγίων Αποστόλων και Αγίων Πατέρων όλα τα προβλήματα που προέκυψαν μέχρι στιγμής, όπου επιθυμούμε να συμμετάσχουν όλοι οι αποτειχισμένοι ιερείς. Προσκαλούμε καλόκαρδα  και καλοπροαίρετα και τους υπογράφοντες του σχεδίου ψηφίσματος. Επ’ ευκαιρία της σύναξης σκοπεύουμε να καταρτήσουμε μια στρατηγική ευρείας αποδοχής που θα εξασφαλίσει τόσο την μεταξύ μας ομόνοια και ενότητα, όσο και την απόδοση στον αγώνα που έχουμε αναλάβει.
Υπογράφοντες ιερείς:
Βλέπε: https://stranaortodoxa.wordpress.com/2018/01/17/comunicatul-preotilor-ortodocsi-slujitori-la-schitul-radeni-impreuna-cu-preotii-sustinatori-cu-privire-la-proiectul-de-rezolutie-referitor-la-provocarile-actuale-la-adresa-luptei-antiecumeniste-viit/
Preoți semnatari:
 Protosinghel Elefterie
Protosinghel Ieronim
Ieromonah Pamvo
Ieromonah Andrei
Preot Calinic Roman
Ieromonah Spiridon
Protosinghel Antim
Protosinghel Mina
Ieromonah Vichentie
Ieromonah Ghervasie
Ieroschimonah Xenofont
Ieroschimonah Tihon
Preot Vasile Savin
Preot Emanuel Oros
Preot Daniel Popa
Preot Ciprian Staicu


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/1/18, 7:18 μ.μ.

    Οι Ρουμάνοι μας δείχνουν τον δρόμο. Μακάρι να διδαχθούμε και να τους ακολουθήσουμε.
    Κοντός ψαλμός αλληλούια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.