Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Στο κόκκινο οι εξελίξεις στην Αρχ. Αμερικής: Αλλαγή κεφαλής ή αυτοκεφαλία; Και στο βάθος Ελπιδοφόρος

“Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες” λέει ο θυμόσοφος λαός.

 Την στιγμή που όλος ο Ορθόδοξος πλανήτης ασχολείται με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και την αντιπαράθεση Φαναρίου-Μόσχας, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από όπου σημειωτέον πολλοί πιστεύουν πως πηγάζει και το όλο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, συμβαίνουν πράγματα…
Σε ένα κοκτέιλ οικονομικών ατασθαλιών, παραιτήσεων ή πιέσεων για παραιτήσεις,
ονοματολογίας και λοιπών ιντριγκαδόρικων σεναρίων πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στη Βοστόνη, λοιπόν, το διάστημα 1-5 Ιουλίου, κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μιλώντας με αφορμή και όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες με την παύση των εργασιών του ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε πως έχουν αρχίσει να λαμβάνονται κατάλληλα διορθωτικά μέτρα, μεταξύ άλλων εις βάθος έλεγχος από εξωτερικές εταιρείες των οικονομικών και πρακτικών της διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα τις δραστηριότητες ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου. «Ως ἀποτέλεσμα αὐτῶν τῶν μέτρων, ἔχουμε ἤδη παρατηρήσει-και συνεχίζουμε νά βλέπουμε θετικά ἀποτελέσματα, πού δημιουργοῦν ἔτσι καλύτερες προοπτικές γιά μελλοντικές ἐξελίξεις» σημείωσε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ την περασμένη Παρασκευή πάντως, ανακοινώθηκε η σύναψη δανείου ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την ομογενειακής ιδιοκτησίας τράπεζα Alma Bank. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για επιστροφή των ποσών που οφείλει η Αρχιεπισκοπή στο ταμείο ανοικοδομήσεως του Αγίου Νικολάου και στο συνταξιοδοτικό ταμείο των ιερέων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη τρεχουσών οικονομικών αναγκών.
Στο συνέδριο προβλήθηκε και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο οποίο εκφράζεται έντονη ανησυχία για «τα θλιβερώς συμβαίνοντα» στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημειώνει ότι το Φανάρι δεν αδιαφορεί για τις εξελίξεις, αλλά πιστεύει σε αίσιες προοπτικές και καλύτερες και επιδεικνύει υπομονή. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα, ότι η Αρχιεπισκοπή είναι επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου κι αυτό αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, «Ημείς ως ο Πατριάρχης και των εν Αμερική και ανά πάσει τη ιεροκανονική δικαιοδοσία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας πιστών, δεν κρύπτομεν την κατ’ άνθρωπον έντονον ανησυχίαν μας διά τα εν τη επαρχία ταύτη του ημετέρου θρόνου θλιβερώς συμβαίνοντα και δεν αδιαφορούμεν περί τούτων. Αλλά ως ελεηθέντες υπό Θεού εδιδάχθημεν πιστεύουμεν εις αισίας προοπτικάς και καλυτέρας ημέρας χρωμενοι τη Αγία Πίστει μετά διακρίσεως και υπομονής. Ιστάμενοι δε πλησίον του ιερού κλήρου και του λαού του Θεού, οίτινες γνωρίζουν εν σεβασμώ, αγάπη, αφοσιώσει και ευγνωμοσύνη πολιτεύεσθαι προς τη Μητέρα αυτών Εκκλησία, την στοργικώς και προστατευτικώς σκέπουσα και θάλπουσα τους πνευματικούς αυτών αγώνας και την εκκκλησιαστικήν αυτών υπόστασιν και αποτελούσαν ασφαλιστικήν δικλείδαν και διά την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αμερικής» τόνισε ο Πατριάρχης.
Τα λεγόμενά του αλλά και αυτά των εκπροσώπων του προκάλεσαν αντιδράσεις. Από κύκλους της ομογένειας για παράδειγμα ο τόνος της ομιλίας του αντιπροσώπου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κληρικολαϊκή, μητροπολίτη Δέρκων Απόστολου χαρακτηρίστηκε “σκοταδιστικός”.
Σύμφωνα με διαρροές στο διαδίκτυο ο μητροπολίτης σε σύναξη των Αρχόντων του Πατριαρχείου» είπε: «Είναι πολύ λυπηρόν το ότι κατά καιρούς ακούγονται εδώ κάποιες ασύνετες και ανευλαβείς φωνές που ζητούν αποστάσεις από την μαρτυρική Μητέρα Εκκλησία».
Αλλά και ο έταιρος των αντιπροσώπων του κ.Βαρθολομαίου, μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, στο κλείσιμο της Κληρικολαϊκής, είπε: «Μην ακούτε φωνές που θέλουν να σας αποκόψουν από την Μητέρα σας Εκκλησία, από το παρελθόν σας, το παρόν και το μέλλον σας. Οι φωνές αυτές προέρχονται από ανθρώπους που υποφέρουν από κόμπλεξ κατωτερότητας».
Με αφορμή όλην αυτήν την ένταση στο περιθώριο της Κληρικολαϊκής κάποιοι επαναφέρουν το αίτημα για αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αμερικής, ανεξάρτητη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μιλούν για «διασπαστικούς ιεράρχες» που διοικούν από την Τουρκία…
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά κάποιοι άλλοι κατά πως φαίνεται ετοιμάζουν την επόμενη μέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ.
Άρθρο με τίτλο “Γνωρίστε τον άνθρωπο που θα σώσει την Ορθοδοξία στην Αμερική” χτίζουν το προφίλ του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου του οποίου το όνομα ακούγεται έντονα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Στο άρθρο αναφέρεται πως “αυτές τις μέρες οι επιθέσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν πολλαπλασιαστεί. Πρώτα μερικοί ισχυρισμοί σχετικά με τους δεσμούς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Fethullah Gulen εμφανίζονται στο Διαδίκτυο, κατόπιν το Πατριαρχείο της Μόσχας απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση που χορηγηθεί αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία και έπειτα ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούν να σπείρουν διαφωνία μεταξύ του Φαναρίου και της Αμερικανικής αρχιεπίσκοπης.”
Και το άρθρο συνεχίζει: “Είναι αυτονόητο ότι τώρα ο Αδελφός Βαρθολομαίος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις ενώ αμύνεται στις επιθέσεις στον ορθόδοξο κόσμο. Χρειάζεται έναν βοηθό για να υπερασπιστεί την τιμή του Πατριαρχείου. Το άτομο αυτό είναι ο Μητροπολίτης Προύσης και ο Εξάρχος της Βυθινίας Ελπιδόφορος (Λαμπρινιάδης)” και πλέκει το εγκώμιο του 50χρονου Ιεράρχη.
Σημειώνει ακόμη πως αν και ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος είναι Τούρκος πολίτης, είναι σεβαστός από τους Έλληνες στην Ευρώπη και την Ελληνοαμερικανική διασπορά στις ΗΠΑ. Φέρνει δε ως παράδειγμα πρόσφατη επίσκεψη της AHEPA, η οποία δωρισε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο 20.000 δολάρια και 5.000 δολάρια στον Ελπιδοφόρο.
Αυτές οι δωρεές, σύμφωνα με το άρθρο, μπορεί να συνδέονται με τα επιτεύγματα του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου ως κοσμήτορα της Χάλκης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρατήρησε πρόσφατα ότι η θεολογική σχολή που παραμένει κλειστή για σχεδόν πενήντα χρόνια μπορεί να ανοίξει τις πόρτες της ήδη από το φθινόπωρο. Το άρθρο συνδέει την δραστηριότητα Ελπιδοφόρου με το επερχόμενο άνοιγμα, ενώ συμπληρώνει πως η ανακαίνιση των εκκλησιών στην μητροπολιτική περιφέρεια του Ελπιδοφόρου δείχνει επίσης τις ικανότητές του να διαπραγματεύεται με τις τουρκικές αρχές.
“Τώρα, υπάρχει η ευκαιρία για τον Ελπιδοφόρο να δείξει την αξία του για χάρη της Εκκλησίας. Ο ηλικιωμένος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, πρωτεύων της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δύσκολα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή του. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζήσει με πολυτέλεια, να κρύψει περιστατικά και να καλύψει διεφθαρμένους ιερείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σκάνδαλα έγιναν τόσο συνηθισμένα κατά τη διάρκεια της θητείας του” αναφέρεται σε ευθεία επίθεση στο άρθρο και συμπληρώνεται σχετικά και με τον ναό του Αγίου ΝΙκολάου: “Τι ντροπή για τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο να αποτύχει σε αυτό στην ιστορικά χριστιανική Αμερική και με πολλά εκατομμύρια δωρεές από αρχές και πιστούς! Αλλά το χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι οι πιστοί χάνουν την εμπιστοσύνη όχι μόνο σε μια κατεστραμμένη αμερικανική ιεραρχία, αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει”.
Κλείνοντας το άρθρο επισημαίνει την δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο του οποίου η έξοδος θεωρείται δεδομένη σύμφωνα με την συντάκτρια.
“Το Πατριαρχείο απαιτεί έναν αυστηρό και σεβαστό αντιπρόσωπο που μπορεί να βάλει τα πράγματα σε τάξη στις ΗΠΑ, να αποκαταστήσει την εικόνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να διοικήσει την Αρχιεπισκοπή, ώστε να μην αγωνίζεται για επιβίωση αλλά να διαδίδει τη θεία γνώση. Ένας από τους καλύτερους υποψηφίους είναι ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι τόσο ταλαντούχος που αξίζει σίγουρα μια πολύ καλύτερη θέση στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Σίγουρα, θα είναι διαφανής και ειλικρινής, θα αποκαταστήσει την πίστη και θα τραβήξει αμερικανικό ποίμνιο πίσω στην Εκκλησία” τονίζεται εν κατακλείδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.